Μεγάλη η αύξηση του αριθμού των αστέγων στην Κύπρο

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των αστέγων στην Κύπρο καταδεικνύουν στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Συνολικά 129 περιπτώσεις αστέγων έτυχαν διαχείρισης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κατά το 2017, ενώ ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών ανερχόταν το 2016 στις 49 και

το 2015 στις 26.

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, από τα περιστατικά που έχουν τύχει χειρισμού μέχρι σήμερα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας φαίνεται ότι οι άστεγοι στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί ή Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε εγκαταστάθηκαν για σκοπούς εξεύρεσης εργασίας.

Το θέμα της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων παγκύπρια και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, τα προβλήματα που προκαλούνται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας στρατηγικής πολιτικής και λήψης μέτρων για αντιμετώπισή τους συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, με την Κίνηση για το Δικαίωμα Στέγασης να κάνει λόγο για «γύμνια του κράτους» και να αναφέρεται στο ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων κατά της Δημοκρατίας ακόμα και εκτός Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας στη Βουλή, για τις περιπτώσεις αστέγων που έτυχαν διαχείρισης από της Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ στη Λευκωσία δεν υπήρχε καμία τέτοια περίπτωση το 2015, το 2016 υπήρξε μια περίπτωση, ενώ το 2017 παρουσιάστηκαν 49 τέτοιες περιπτώσεις. Στη Λεμεσό ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών ήταν το 2015 13, το 2016, 21 και το 2017, 24. Στη Λάρνακα ανήλθαν σε 4 το 2015, σε 21 το 2016 και σε 40 το 2017. Στην Πάφο οι περιπτώσεις των αστέγων που έτυχαν χειρισμού ήταν 6 το 2015, επίσης 6 το 2016 και 15 το 2017, ενώ στην Αμμόχωστο ήταν 3 το 2015, 0 το 2016 και 1 το 2017.

Σε ότι αφορά τους άστεγους που έλαβαν οικονομική βοήθεια αυτοί ανήλθαν συνολικά σε 76 το 2017. Από αυτούς 43 ήταν στη Λευκωσία, 8 στη Λεμεσό, 21 στη Λάρνακα, 3 στην Πάφο και 1 στην Αμμόχωστο. Οι άστεγοι που έλαβαν οικονομική βοήθεια το 2016 ανέρχονταν σε 35 και το 2015 σε 18.

Στην απάντησή της, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρει πως οι κυριότεροι λόγοι που κάποιοι καταλήγουν να είναι άστεγοι σχετίζονται με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, εξαρτήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες κ.α), ψυχιατρικά προβλήματα και έλλειψη οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος που να τους στηρίζει. Επίσης σημειώνει πως κάποια από τα άστεγα άτομα δεν αξιοποίησαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε.

Εξάλλου, σε απάντησή του επίσης σε ερώτηση του κ. Θεοπέμπτου για τα σχέδια για παροχή βοήθειας σε οικογένειες, νεαρά ζευγάρια και άτομα χαμηλών εισοδημάτων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέρει πως το Σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων για Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα και το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο για δικαιούχους αιτητές ανεστάλησαν το 2013 λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης.

Προσθέτει πως στο παρόν στάδιο το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά τρόπους προκειμένου να θεσπιστεί νέα στεγαστική πολιτική για την ικανοποίηση μεταξύ άλλων των στεγαστικών αναγκών των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και που να ανταποκρίνεται στις σημερινές οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες του κράτους.

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης για το Δικαίωμα Στέγασης, Λευτέρης Γεωργίου, δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών πως «το κράτος σήμερα έδειξε για ακόμα μια φορά τη γύμνια του, έδειξε ότι δεν υπάρχει».

«Είδαμε πράγματα και θαύματα στην Επιτροπή. Είδαμε τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης να τσακώνεται με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας. Να λέει ο ένας στον άλλο ότι σας στείλαμε επιστολές, σας στείλαμε προτάσεις, ο άλλος να λέει ότι δεν τις πήραμε και έξω ο κόσμος να μην έχει πού να μείνει», σημείωσε.

Ανέφερε πως η Κίνηση θα συνεχίσει τον αγώνα της ως το τέλος ακόμη και με νομικά μέτρα που θα ληφθούν εκτός Κύπρου. Διερωτήθηκε τί μελετούν ακόμη οι αρμόδιες υπηρεσίες, επισημαίνοντας πως υπάρχει χαλίτικη γη "αλλά δεν ενδιαφέρει κανένα για τον απλό τον κόσμο".

Είπε πως σήμερα το πρωί τους ειδοποίησαν πως έβγαλαν από ξενοδοχείο δυο άτομα που η Κίνηση είχε πάρει για να μείνουν σε συνεργασία με το Γραφείο Ευημερίας, για να σημειώσει πως «αυτή είναι η Κύπρος του 2019».

Ο Ζήνωνας Νικολαϊδης, νομικός σύμβουλος της Κίνησης για το Δικαίωμα Στέγασης, δήλωσε πως «μας ανέφεραν ότι οι περισσότερες προτάσεις που τους έδιναν είναι αντισυνταγματικές και δεν μπορούν να τις εφαρμόσουν, χωρίς να δώσουν καμία σημασία στο άρθρο 9 του Συντάγματος το οποίο καταπατείται επανειλημμένα και αφορά το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή διαβίωση».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, ανέφερε στις δηλώσεις του, πως θα ήταν καλό να διερωτηθούμε γιατί βρισκόμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Πρόσθεσε πως σαφώς και δεν επιτρέπεται σε ένα ευρωπαϊκό κράτος να είναι ανάλγητο όσον αφορά τα θέματα των αστέγων και να υπάρξει άμεση επίλυση του προβλήματος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα «γιατί ευτυχώς δεν έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που να το καθιστούν μη αντιμετωπίσιμο».

Σε ότι αφορά το θέμα των ενοικίων επεσήμανε πως το κράτος, στο πλαίσιο της επιδοματικής πολιτικής στα ενοίκια προς τους πρόσφυγες, έχει ήδη αυξήσει το επίδομα δυο φορές, κατά 15% την 1.1.2018 και κατά 10% πριν δυο εβδομάδες, δηλαδή συνολικά κατά 25%. Ο κ. Νουρής εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση πως η στεγαστική πολιτική που ακολουθείτο για σειρά ετών, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, απέτυχε, και πρέπει να αλλάξει.

Επεσήμανε πως τα νούμερα είναι καταπέλτης αφού η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη στεγαστική πολιτική «κατάφερε να δημιουργήσει 134 εκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Πρόσθεσε πως αναμένουν εντός του Ιανουαρίου του 2019 την ολοκληρωμένη κατάθεση από το Υπουργείο Εσωτερικών της νέας πρότασης για τη στεγαστική πολιτική.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε πως η πολιτεία τρέχει πίσω από τα γεγονότα και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών. Είπε πως «εμείς καταθέσαμε μια πρόταση ανάμεσα στα άλλα για την εξέταση από πλευράς της κυβέρνησης της δυνατότητας να δώσει στέγη σε αυτούς τους ανθρώπους που τη χρειάζονται, μέσα από σοβαρό έλεγχο βέβαια των υπηρεσιών, στις τουρκοκυπριακές οικίες οι οποίες είναι κλειδωμένες και κατέχονται παράνομα από μη πρόσφυγες».

Είπε πως αυτές είναι πάρα πολλές, σημειώνοντας πως σε Επισκοπή, Αυδήμου και Καντού υπάρχουν πάρα πολλές οικίες που κατέχονται παράνομα από μη πρόσφυγες. Ανέφερε πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας είπε πως θα εξετάσουν το θέμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε μετά τη συνεδρία, πως η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται μια εθνική πολιτική στέγασης, που «δυστυχώς φάνηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ακόμα δεν έχει καν σκεφτεί αν πρόκειται ή αν θέλει να τη σχεδιάσει».

Είπε πως η επιδοματική πολιτική θα πρέπει να συμπληρώνει την εθνική πολιτική στέγασης μέχρι αυτή να εφαρμοστεί πλήρως. Επεσήμανε ότι για αυτό το λόγο η Συμμαχία έστειλε επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως κυβέρνηση και βουλή απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της νεοφανούς ανάπτυξης "που παρουσιάζεται τάχα πρόσφατα στην Κύπρο, πάνω στο θεμελιακό δικαίωμα της στέγασης ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες".

Είπε πως στη σημερινή συνεδρία η κυβέρνηση ήλθε με σύγκρουση με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης. Επεσήμανε πως η κυβέρνηση "παραδέχεται αλλά δεν ενδιαφέρεται να εξετάσει τις επιπτώσεις της πολιτικής των ψηλών κτιρίων πάνω στα ενοίκια", αποφασίζοντας "μια ανάξια λόγου 20 και 25 ευρώ αύξηση πάνω στα ενοίκια για τις ευάλωτες οικογένειες".

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε πως "είναι απαραίτητο να δοθούν τα κίνητρα, να δοθεί η ευθύνη στους αρμόδιους ημικρατικούς οργανισμούς όπως είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης για να μπορούν να δημιουργήσουν στέγες για χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες, για χαμηλά αμειβόμενα άτομα, και να μπορέσουμε να έχουμε μια μόνιμη λύση για οποιονδήποτε μένει άστεγος".

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σε δηλώσεις του για τη σημερινή συνεδρία ανέφερε πως "δεν είδαμε κάτι που θα βελτιώσει την κατάσταση" σε ότι αφορά τους αστέγους. Επεσήμανε πως εδώ και ενάμιση μήνα έστειλαν προτάσεις στο Προεδρικό για το τί μπορεί να γίνει άμεσα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση.

Σημείωσε πως ένα από τα κύρια βήματα που έπρεπε να είχε ήδη τροχιοδρομηθεί είναι η ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Λεμεσό.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα