Μεγάλη η σημασία της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς για Κύπρο

Η σημασία της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κύπρο συζητήθηκε στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, την Πέμπτη, με κεντρικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά Αντρους Ανσιπ, ο οποίος τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στην ομιλία του, ο κ. Ανσπι, αφού είπε ότι η ψηφιακή εποχή

εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας και στην οικονομία, αναφέρθηκε στην Κύπρο και είπε ότι πρέπει να επισπεύσει τις προσπάθειες για να εισέλθει στην ψηφιακή πραγματικότητα, γιατί το εμπόριο διαδραμάτιζε πάντα ένα πολύ σημαντικό ρόλο για το νησί.

Εξέφρασε τη θέση ότι εάν η Κύπρος δεν προχωρήσει ψηφιακά, τότε κάποια άλλη χώρα θα αναλάβει να διαδραματίσει εμπορικό ρόλο στην περιοχή ανάμεσα στις αραβικές και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν αρκετά θετικά παραδείγματα (όπως το e-procurement system), είπε ότι οι απλοί πολίτες δεν επωφελούνται όπως θα έπρεπε από τις κυβερνητικές διαδικτυακές λύσεις. Έφερε ως παράδειγμα τη χώρα του, την Εσθονία, στην οποία το 96% των πολιτών υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσω διαδικτύου και επισήμανε τα οφέλη από τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής. Η ψηφιακή υπογραφή, είπε, έφερε εξοικονομήσεις στο κράτος ύψους 2% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

'Άρα, οι αμυντικές δαπάνες, μπορούμε να πούμε, γίνονται χάρη στις ψηφιακές υπογραφές`, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει 16 στόχους, και στη σημασία της για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Είπε ότι η εφαρμογή της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης μεταξύ των κρατών μελών, του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν φέτος, προκειμένου να απολαύσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τα οφέλη από την υλοποίηση του στόχου αυτού.

Τόνισε ότι πρέπει να αρθούν τα υφιστάμενα εμπόδια προκειμένου να υλοποιηθεί η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, η οποία θα έχει σειρά οφελημάτων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όπως π.χ. η διευκόλυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η επιβολή κανόνων προστασίας των καταναλωτών με ταχύτερο και ενιαίο τρόπο, η αποτελεσματικότερη και φθηνότερη αποστολή δεμάτων και η εξάλειψη του αδικαιολόγητου, όπως τον χαρακτήρισε, γεωγραφικού αποκλεισμού.

Επίσης, είπε ότι θα συμβάλει κατά 415 δισ. ευρώ τον χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Προσφωνώντας την εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Ψηφιακός Πρωταθλητής, Στέλιος Χειμώνας, είπε ότι σύμφωνα με τον ψηφιακό δείκτη, η Κύπρος κατατάσσεται στην 23η θέση στην Ευρώπη. 'Έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης`, είπε, προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα `πάμε καλά, αλλά η συνδρομή σε σταθερές υπηρεσίες είναι χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 69%, ενώ στις ηλεκτρονικές δεξιότητες νοσούμε, αφού το 26% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο`.

Στην Κύπρο, είπε, γίνονται μεν αγορές μέσω του διαδικτύου (32%), αλλά οι Κύπριοι δεν χρησιμοποιούν πολύ τις ψηφιακές υπηρεσίες για θέματα π.χ. τραπεζικών συναλλαγών και υποβολής φορολογικών δηλώσεων (κάτω από 10%).

Ο κ. Χειμώνας αναφέρθηκε σε δράσεις που αποφασίστηκαν στην Κύπρο, λέγοντας ότι για πρώτη φορά αποφασίστηκε η διεξαγωγή ενημερωτικής εκστρατείας με στόχο να δείξει τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας, να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στις ψηφιακές συναλλαγές, η ανάπτυξη ψηφιακής κουλτούρας και η προβολή διαθέσιμων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί η Εθνική Συμμαχία για Ψηφιακές Θέσεις Εργασίας και έχει διευρυνθεί το πεδίο της, με σκοπό να καλλιεργηθεί ο ψηφιακός αλφαβητισμός σε όλους τους πολίτες.

Το σχέδιο δράσης, είπε, περιλαμβάνει εκπαίδευση και κατάρτιση, πιστοποίηση και ευαισθητοποίηση. Ως δράσεις προτεραιότητας, είπε, από φέτος διδάσκονται τα τέσσερα πρώτα modules του ECDL (ψηφιακές δεξιότητες ) στα γυμνάσια και στα μεταλυκειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Υπουργείου Παιδείας και η Κυβέρνηση θα πληρώνει το τέλος εξέτασης για όσους παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά και από φέτος εφαρμόζεται πρόγραμμα εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα, είπε ότι και η Κύπρος, έχοντας ως παράδειγμα την Εσθονία, αποφάσισε να παρέχει πιστοποιητικά ηλεκτρονικής υπογραφής και αυθεντικοποίησης.

Αναφορικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είπε ότι εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί η πύλη παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΑΡΙΑΔΝ,Η η οποία θα διασυνδέει όλα τα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου.

Ο κ. Χειμώνας μίλησε και για τον ψηφιακό τουρισμό, λέγοντας ότι ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ της Κύπρου, με χρόνο ρεκόρ φέτος. Το στοίχημα, είπε, είναι να κρατήσουμε εκείνα τα επίπεδα, `και πιστεύουμε ότι η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών θα συμβάλει στα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή`.

Αναφέρθηκε και στην απόφαση για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην πρόταση που εγκρίθηκε για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο στην ύπαιθρο με κόστος 600,000 ευρώ, στην ενίσχυση των αγορών μέσω διαδικτύου και την προώθηση κυπριακών προϊόντων, στη ψηφιοποίηση της βιομηχανίας. Τέλος, ανέφερε ότι τέλος του 2017 θα προκηρυχθεί σχέδιο για cloud services σε ό,τι αφορά τη χρήση τους από τη βιομηχανία.

Στον χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, είπε ότι η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά θα φέρει ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο και μίλησε για την σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Είπε, ακόμη, ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας σειράς δημόσιων συζητήσεων για τις δέκα κορυφαίες προτεραιότητες του Πρόεδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ για την ΕΕ.

Ακολούθησαν ομιλίες από την Σταυριάνα Κοφτερός, συνιδρυτή του StartupCyprus και τον Δημήτριο Ζόππο, επιχειρηματία τεχνολογιών και επενδυτή.

Η κ. Κοφτερός μίλησε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις των Startups (νεοφυείς επιχειρήσεις) στην Κύπρο, αλλά και για τη σημασία της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, η οποία θα προσφέρει ευκαιρίες στις κυπριακές startups και θα τις συνδέσει με μια αγορά των 500 εκατ. ανθρώπων, η οποία σύντομα θα καταστεί ενιαία. Αναφέρθηκε στην εθνική πολιτική δήλωση και τις προτεραιότητες που αποφασίστηκαν για τις κυπριακές startups και είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο το 77% των δράσεων προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής έχουν ξεκινήσει.

Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Ζόππος αναφέρθηκε στις τέσσερις startups εταιρείες που ίδρυσε με πολύ μικρή κρατική βοήθεια, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι υποστηρικτικός, να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και να μην προβάλλει εμπόδια στους επιχειρηματίες. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης της πολυπλοκότητας και των κανονισμών, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναπτυχθούν ευκολότερα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα