Μεγαλώνει ο φόβος χρεωκοπίας του ψευδοκράτος με τη πτώση της τουρκικής λίρας

Η έλλειψη οικονομικής στήριξης που αναμένεται να προέλθει από την Τουρκία, η συνεχής κατρακύλα της τουρκικής λίρας έναντι του ξένου νομίσματος μέρα με τη μέρα, επανάφερε   στο φως τις ανησυχίες για πιθανή χρεωκοπία του ψευδοκράτους, αναφέ4ρουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα η MiliGazete, σημειώνει πως το οικονομικό στενό στο οποίο έχει μπει η Τουρκία έχει «πνίξει την Κύπρο

(κατεχόμενα). Αυξανόμενος πληθωρισμός, αυξήσεις τιμών, αυξανόμενη ανεργία και δημοσιονομική κρίση άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

 Όπως σημειώνεται, στο ψευδοκράτος, του οποίου η οικονομία εξαρτάται από την Τουρκία, η οικονομική κρίση έπληξε όλα τα στρώματα της κοινωνίας οδηγώντας και σε ‘’κυβερνητική’’ κρίση. Ενώ η οικονομία επιδεινώθηκε στα κατεχόμενα, όπου χρησιμοποιούν την τουρκική λίρα μετά τις αυξανόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες στην Τουρκία, το γεγονός ότι η Τουρκία έστειλε ένα μικρό ποσό από τα χρήματα που υποσχέθηκε να στηρίξει, βάθυνε την κρίση. Στο ψευδοκράτους αναζητούν τώρα τρόπους για να βγουν τόσο από την οικονομική όσο και από την πολιτική κρίση.

«Το ψευδοκράτος, που δεν μπορεί να πάρει αυτό που θέλει από τον τουρισμό, που είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος, λόγω της πανδημίας Covid-19, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πτωτική τάση από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οικονομική βοήθεια από την Τουρκία, η οποία αποτελεί σχεδόν το 25 τοις εκατό του προϋπολογισμού στην ‘’ΤΔΒΚ’’  επιτάχυνε επίσης τη μείωση του ελλείμματος. Η νομισματική διακύμανση στην Τουρκία άρχισε να προκαλεί φτωχοποίηση όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην ‘’ΤΔΒΚ’’ καθώς η τουρκική λίρα συνέχισε υποχωρεί έναντι του ξένου νομίσματος», είπε.

Αύξηση της ανεργίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η κακή πορεία στην οικονομία του ψευδοκράτος  έφερε και την ανεργία. Πολλές αλυσίδες ξενοδοχείων κλείδωσαν τις πόρτες τους με το πλήγμα της πανδημίας που έπεσε στον τουριστικό τομέα, όπου τα καταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά και τα εργοστάσια σταμάτησαν να λειτουργούν. Όλες αυτές οι καταστάσεις έχουν αυξήσει την ανεργία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού των Οικογενειών του 2020, το συνολικό ποσοστό ανεργίας στα κατεχόμενα  ήταν 10,1 τοις εκατό. Το 2019, το ποσοστό αυτό ήταν 6,3 τοις εκατό. Το ποσοστό ανεργίας του νέου πληθυσμού στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών καταγράφηκε στο 29,3%. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι επεσήμαναν ότι τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2021.

 Η κρίση προϋπολογισμού

 Στα κατεχόμενα ξέσπασε επίσης και δημοσιονομική κρίση. Μετά το πρόβλημα απαρτίας στη ψευδοΒουλή, που έφερε το τέλος της ‘’κυβέρνησης’’ μειοψηφίας UBP-DP-YDP, άρχισε να εμφανίζεται η δημοσιονομική κρίση. Σύμφωνα με το νόμο, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2022 πρέπει να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και να σταλεί στη Βουλή έως τις 31 Οκτωβρίου και πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, στη χώρα που βρίσκεται σε πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η τύχη του προϋπολογισμού μπαίνει επίσης σε μπελάδες. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η εξέλιξη στον προϋπολογισμό θα προκαλέσει επίσης διαταραχή στις πληρωμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα