Μειωμένες οι συνέπειες για ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο από κυρώσεις ρωσικής ενέργειας

Αλλάζει ο τρόπος που η Ευρώπη βλέπει τα θέματα ενέργειας, εκτίμησε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Δημήτρης Φεσσάς, λέγοντας πως η πυξίδα πλέον θα δείχνει προς την ενεργειακή ασφάλεια. Σημείωσε ωστόσο την ρευστότητα που υπάρχει λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία.

H απόφαση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο έχει την ελάχιστη οικονομική ζημιά για τις ΗΠΑ

που καταγράφουν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τις λιγότερες ζημιές και τα μεγαλύτερα οφέλη, οικονομικά και γεωστρατηγικά, δήλωσε από την πλευρά του ο Διεθνολόγος, προϊστάμενος έρευνας στο ΤΕΠΑΚ, Πάμπος Χρυσοστόμου.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εκτιμήσει την κατάσταση όπως δημιουργείται μετά τους περιορισμούς ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, ο κ. Φεσσάς είπε ότι η κάθε χώρα και περιοχή θα λάβει τις αποφάσεις της ανάλογα με την εξάρτηση που έχει από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, λέγοντας ότι η Αμερική και η Βρετανία έχουν μικρή εξάρτηση από το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Γι’ αυτό, είπε, οι αποφάσεις των ΗΠΑ δεν επηρέασαν τόσο πολύ την τιμή του πετρελαίου.

Ο κ. Φεσσάς σημείωσε ότι ο ΟΠΕΚ έχει δυνατότητα να αυξήσει την ποσότητα παραγωγής και προμήθειας προς τις αγορές. Προέβλεψε δε ότι οι τιμές θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα ψηλές.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έθεσε στόχο για μείωση κατά 2/3 της εξάρτησης από το αέριο της Ρωσίας και για αύξηση στην αποθήκευση αερίου στις χώρες της ΕΕ που θα προέρχεται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, είτε από υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, από Αμερική ή το Κατάρ, είτε περισσότερη προμήθεια μέσω υφιστάμενων αγωγών προς την Ευρώπη από την Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν κ.ά.

Ως στρατηγικός στόχος της Ευρώπης, συνέχισε, παραμένει η ενεργειακή μετάβαση και η καθαρότερη ενέργεια, αλλά θα πρέπει να γίνει μια εξισορρόπηση μεταξύ της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής μετάβασης, μελετώντας τις συνέπειες στις οικονομίες των χωρών – μελών.

Για την Κύπρο, ο κ. Φεσσάς είπε ότι το φυσικό αέριο είναι καθαρή πηγή ενέργειες και με την ενεργειακή μετάβαση στους στόχους της ΕΕ, ο ρόλος των κυπριακών κοιτασμάτων αυξάνεται. Η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί, σημείωσε λέγοντας ότι λόγω και της αναζήτησης από την ΕΕ εναλλακτικών πηγών εκτός Ρωσίας, το κυπριακό φυσικό αέριο έχει καλύτερες προοπτικές. 

Υπενθύμισε ότι στο κοίτασμα Αφροδίτη η Chevron μελετά το έργο για να το προχωρήσει, στο κοίτασμα Γλαύκος γίνεται η επιβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά «έχουμε κι άλλα προγράμματα για γεωτρήσεις και πιστεύουμε ότι με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα θα αυξηθεί η ζήτηση για το φυσικό αέριο και αυτό θα δώσει περισσότερα κίνητρα στους επενδυτές όσον αφορά το κυπριακό φυσικό αέριο».

«Ελάχιστες οι συνέπειες για ΗΠΑ και ΗΒ από τους περιορισμούς στη ρωσική ενέργεια»

Ο Διεθνολόγος, προϊστάμενος έρευνας στο ΤΕΠΑΚ, Πάμπος Χρυσοστόμου, αναλύοντας τα οφέλη για τις ΗΠΑ από την απόφαση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, ανέφερε ότι διακαής στόχος του Αμερικανού Προέδρου ήταν να παγώσει ή να ακυρωθεί ο αγωγός Nord Stream 2, κάτι για το οποίο οι Γερμανοί είχαν ενστάσεις και «με την έναρξη του πολέμου έγινε σε ένα βράδυ».

Υπενθυμίζοντας την δήλωση Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν ότι το ΝΑΤΟ ‘έχει κλείσει τον κύκλο του’ και του Εμανουέλ Μακρόν πως είναι ‘εγκεφαλικά νεκρό’, ο κ. Χρυσοστόμου ως δεύτερο όφελος ανέφερε πως το ΝΑΤΟ αυτή την στιγμή επανέρχεται και στα μάτια πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης καθίσταται αναγκαίο τώρα, όσο ποτέ άλλοτε. «Οι ΗΠΑ επιστρέφουν με έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη γιατί παίζουν αυτή την στιγμή καθοριστικό ρόλο στην άμυνα και την ασφάλειά της».  Η ευρωπαϊκή αυτονομία στην άμυνα και την ασφάλεια, απομακρύνεται όσο ποτέ άλλοτε, πρόσθεσε.

Η ανάγκη εκ των συνθηκών, ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία, συνέχισε αναφερόμενος στα οφέλη για τις ΗΠΑ, στρέφει την γηραιά ήπειρο προς άλλες πηγές, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου, πρόσθεσε, έχουν εκτοξευτεί κατακόρυφα.

Κατά τον κ. Χρυσοστόμου, εκτός από τον ουκρανικό λαό που είναι το μεγαλύτερο θύμα αυτού του πολέμου, η Ευρώπη θα κληθεί να πληρώσει τον «λογαριασμό» και δέχεται τεράστιες οικονομικές και ενεργειακές πιέσεις. Αυτό κάνει την Ευρώπη ενεργειακά, οικονομικά αλλά και από άποψη ασφάλειας, πολύ πιο ευάλωτη και τον ρόλο των ΗΠΑ γι’ αυτήν πολύ πιο σημαντικό, πρόσθεσε.

Η απόφαση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, σημείωσε, έχει την ελάχιστη οικονομική ζημιά για τις ΗΠΑ, που έχει πολύ μικρή εξάρτηση ενεργειακά από την Ρωσία, και την ίδια ώρα πολλαπλασιάζει τις πιέσεις στην ΕΕ κάνοντας την πιο ευάλωτη και πιο αναγκαίες τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι οι ΗΠΑ βολεύονται με την παράταση του πολέμου «όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό. Διότι το τίμημα για την Ευρώπη θα είναι μεγαλύτερο, η ανάγκη παρουσίας του ΝΑΤΟ ακόμα πιο έντονη στα μάτια πολλών πρώην ανατολικών χωρών, η ανάγκη πώλησης στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ στις χώρες της Ευρώπης εξίσου μεγαλύτερη». Η ανάγκη απεξάρτησης της ΕΕ από την Ρωσία ενεργειακά, συνέχισε, θα την φέρει πιο κοντά στις ΗΠΑ. «Όσο παρατείνεται ο πόλεμος οι πληγές της Ρωσίας είναι μεγαλύτερες. Αποδυναμώνεται περισσότερο κι αυτό ενισχύει και βολεύει τις ΗΠΑ».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης δίνουν πιθανότητες πτώχευσης της ρωσικής οικονομίας κι αν ο ίδιος το θεωρεί εφικτό, ο Πάμπος Χρυσοστόμου απάντησε «όχι αυτή την στιγμή. Αλλά αν συνεχιστεί ο πόλεμος σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί ενδεχομένως να είναι συζητήσιμο κάποια μέρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μειωμένες, ΗΠΑ, Βασίλειο,meiomenes, ipa, vasileio