Μειώνονται κι άλλο οι τιμές των ακινήτων

Περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων καταγράφουν τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομία.

Η μείωση των τιμών στην αγορά ακίνητων έχει κάθε λόγο να απασχολεί τις τράπεζες, οι οποίες αρχίζουν να βλέπουν το ενεργητικό τους να μειώνεται, σε μια περίοδο που δίνουν μάχη να κρατηθούν

ισχυρές, όσον αφορά στις προβλέψεις τους, παρά τις εποπτικές πιέσεις που δέχονται για αύξησή τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα εκφράζει την αισιοδοξία της, λέγοντας ότι οι τιμές συνεχίζουν τη «σταθεροποιητική τους πορεία καταγράφοντας μικρή και επιβραδυνόμενη μείωση, ενώ άλλοι σχετικοί δείκτες υποδηλούν θετικές προοπτικές».

Συγκεκριμένα, η γενικότερη εικόνα δείχνει ετήσια πτώση της τάξεως του 1,7% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο η μείωση ήταν 1,6%, ενώ συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,5%.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές στα διαμερίσματα των Επαρχιών Πάφου και Λεμεσού «τσίμπησαν» προς τα επάνω, καταγράφοντας αύξηση 0,3% και 0,2% αντιστοίχως, ενώ κατά 0,4% αυξήθηκαν οι οικίες στην Επαρχία Πάφου, την ώρα που όλες οι άλλες επαρχίες κατέγραψαν ξανά αρνητικές επιδόσεις. Διαμερίσματα και οικίες σε γενικές γραμμές, κινήθηκαν στο -0,2% και -0,6% αντίστοιχα.

Οι παράγοντες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ρόλο στην «αυξημένη ζήτηση ακινήτων» έχουν διαδραματίσει τα χαμηλότερα επιτόκια, η σταθεροποίηση των κριτηρίων δανεισμού από πλευράς τραπεζών, καθώς και τα μειωμένα μεταβιβαστικά τέλη που προσφέρει το κράτος στους αγοραστές.

Επιπλέον, συμβολή στην ζήτηση έχουν παίξει τα ωφελήματα που αφορούν σε άδειες παραμονής, υπηκοότητες σε ξένους και άλλα.

Στους άλλους τομείς πάμε καλύτερα

Σύμφωνα με την ΚΤ, άλλοι σχετικοί δείκτες της οικονομίας καταγράφουν θετικές προοπτικές. Η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση, ενώ θετική επίδραση στην αυξημένη ζήτηση ακινήτων έχουν τα χαμηλά επιτόκια, τα κριτήρια δανεισμού που σταθεροποιήθηκαν, καθώς και διάφορα κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση στους αγοραστές, όπως μειωμένα μεταβιβαστικά τέλη αλλά και ωφελήματα σε σχέση με άδεια παραμονής ή υπηκοότητας σε ξένους.

Οι προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές στην αγορά ακινήτων γενικότερα, σύμφωνα με τις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας (ΕΟΣ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, αυτές παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών εργοδότησης στον κατασκευαστικό τομέα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 έφτασε κατά μέσο όρο στο -0,3 σε σύγκριση με -4,1 το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης προσδοκιών για τις τιμές πώλησης ακινήτων κατέγραψε λιγότερο αρνητική ένδειξη, κατά μέσο όρο στο -5,7 το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με -19,6 το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Επίσης ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κατασκευαστικό τομέα έφτασε κατά μέσο όρο στο -28,9, επίπεδα αντίστοιχα με τα τέλη του 2008 όταν είχε ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και σημαντικά βελτιωμένο από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο (-45,3), κάτι που καταδεικνύει ότι σταδιακά η εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων επανέρχεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα