Μείωση στις πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα, λένε οι κτηματομεσίτες

Υποχώρηση προκάλεσαν στον τομέα της αγοράς ακινήτων οι πρόσφατες ρυθμίσεις από την «κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της «ένωσης κτηματομεσιτών», Χασάν Σουνγκιούρ, ο οποίος είπε ότι η πτώση φθάνει το 40% και μέχρι το τέλος του χρόνου οι πωλήσεις θα μειωθούν ακόμα πιο πολύ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις γράφει ότι ο κ. Σιουνγκιούρ έκανε λόγο για ύπαρξη κερδοσκόπων στην αγορά ακινήτων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο κίνδυνο. «Εκείνοι που κάνουν ουσιαστικά την αγορά είναι οι κερδοσκόποι», υποστήριξε και εξήγησε πώς λειτουργεί το σύστημα.

Είπε ότι κάποιος κερδοσκόπος πηγαίνει σε έναν μεγάλο

εργολάβο, του δίνει χρήματα και του ζητά να του φτιάξει 100 κατοικίες, χωρίς να γράψει όνομα και ημερομηνία πώλησης, ούτε και να ανακατευτεί στην πώληση. Του αναφέρει επίσης ότι αν υπάρχει διαφορά στο ποσό που θα καταβάλει εκείνη την ημέρα και στο ποσό που θα το πουλήσει, θα την πληρώσει ο ίδιος, όπως και τον τόκο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% των σπιτιών που πωλούνται είναι ακόμα στο στάδιο της κατασκευής. Μπορεί να υπάρξει κρίση στις οικοδομές και οι άνθρωποι να μην μπορέσουν να πληρώσουν. Εδώ ουσιαστικά αναλαμβάνουν ρίσκο οι χρηματοδότες». Εξέφρασε επίσης παράπονα για το 12% που επιβάλλεται ως φόρος στις αγορές ακινήτων από ξένους, υποστηρίζοντας ότι ενώ πήγαιναν προς την ορθή κατεύθυνση τα πράγματα στον τομέα, λήφθηκαν μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Σιουνγκιούρ ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν περίπου 300 «εγγεγραμμένοι» κτηματομεσίτες και γύρω στις 2,000 παράνομοι. «Όταν ξένες εταιρείες αγοράζουν περιουσίες από ορισμένες εταιρείες, μπορούν να παίρνουν προμήθεια μέχρι και 28%. Όμως έστω και ένας από τους δικούς μας κτηματομεσίτες δεν μπορεί να πάρει πάνω από 10%, διότι υποχρεούται να τα κάνει όλα ενημερώνοντας, κόβοντας απόδειξη, εγγράφοντάς τα και κάνοντας ασφάλεια».

Είπε ακόμα ότι «έχουμε περίπου 300 μέλη, όμως υπάρχουν και περίπου 2,000 άτομα που κάνουν παράνομα τον κτηματομεσίτη. Δέκα οκτώ Ιρανοί κτηματομεσίτες που δεν είναι πολίτες έκαναν πρωτόκολλο. Έρχεται ένας Ιρανός στην τδβκ και αν δεν προχωρήσει η διαδικασία μέσω τους, αποφάσισαν να υποβάλλουν παράπονο στους αρμόδιους στο Ιράν. Αυτό διέρρευσε σε εμάς και το αναφέραμε, το διαβιβάσαμε στους αρμόδιους, όμως ακόμα δεν έγινε τίποτα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Αρικλί: Η αλλαγή του ονόματος θα τερματίσει την ομοσπονδία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα