Μεντβέντεφ: «Παλαβές» οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να προχωρούν στην επιβολή «παλαβών» οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και ταυτόχρονα να απαιτούν η Μόσχα να εγγυηθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, έκρινε χθες Πέμπτη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε νωρίτερα χθες τη

Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αμερικανική πρωτοβουλία, πως θέτει υπό ομηρία «τον εφοδιασμό με τρόφιμα εκατομμυρίων Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων στον κόσμο».

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ήταν η αντίδραση του κ. Μεντβέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων».

«Αλλιώς δεν έχει λογική: από τη μια, μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις, από την άλλη, απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος (2008-2012), νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Η Ρωσία και η Ουκρανία εγγυώνται το 30% του παγκόσμιου εφοδιασμού με τρόφιμα.

ΗΠΑ και Ρωσία επέρριψαν οι μεν στη δε και αντιστρόφως χθες Πέμπτη στον ΟΗΕ την ευθύνη για την επιδείνωση της διατροφικής ανασφάλειας παγκοσμίως.

Η Ουάσινγκτον απαίτησε η Μόσχα να επιτρέψει τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. «Σταματήστε τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα! Επιτρέψτε την ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων, των τρένων και των φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα εκτός Ουκρανίας», αξίωσε ο κ. Μπλίνκεν.

«Σταματήστε να απειλείτε πως θα αναστείλετε την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων σε χώρες που επικρίνουν τον επιθετικό πόλεμό σας», πρόσθεσε.

Καταγγέλλοντας αυτή που χαρακτήρισε πρόθεση των δυτικών κυβερνήσεων να φορτώσουν στη Ρωσία ευθύνες «για όλα τα προβλήματα στον κόσμο», ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια απέρριψε συλλήβδην τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων.

Η κρίση των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ενσκήψει εδώ και καιρό και οι αιτίες συμπεριλαμβάνουν την άνοδο του πληθωρισμού, την αύξηση του ασφαλιστικού κόστους, τις δυσχέρειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την «κερδοσκοπία στις δυτικές αγορές», αντέτεινε ο ρώσος διπλωμάτης.

Την προηγουμένη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης 

Στο «τραπέζι» ΕΕ η ανοικοδόμηση Ουκρανίας με «χρηματοδότες» Ρώσους ολιγάρχες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα