Μεταφυσικές ανησυχίες των νέων για τη ζωή και το θάνατο

Θα ξεκινήσω με μια κατάθεση του Γερμανού φιλοσόφου Φρ. Νίτσε, την οποία διατυπώνει με το στόμα του ήρωά του Ζαρατούστρα: «Ο Θεός πέθανε», για να απαντήσω με μια αντίστοιχη, αντίθετη θέση, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: «Αν ο Θεός δεν υπάρχει, τότε επιτρέπονται όλα», αλλά με όλες τις συνέπειες, προσθέτομε.

Σ’ αυτό, δυστυχώς, το πλέγμα, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι διακινείται και το θέμα μας, έστω κι αν αυτό, από μια πρώτη θεώρηση κρίνεται υπερβολικό ή απίθανο. Τούτο, όμως, θα φανεί στη συνέχεια, ότι δηλαδή οι μεταφυσικές ανησυχίες των νέων, και ιδιαίτερα στο θέμα της

ζωής και του θανάτου, προκαλούνται και διακινούνται σ’ αυτό το πλαίσιο. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

Τι σημαίνει η διατύπωση: «Μεταφυσικές ανησυχίες των νέων»;

Ο μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητας Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης, γράφοντας και ολοκληρώνοντας το βιβλίο του «Τα Φυσικά», επιχείρησε, στη συνέχεια, να συντάξει ένα δεύτερο κείμενο, ως προέκταση του πρώτου. Έτσι, στο πρώτο δοκίμιό του εντόπισε στο περιεχόμενό του, τα όσα υπάρχουν και λειτουργούν στον κόσμο, το Φυσικό κόσμο, όπως τον ονομάζει. Στο δεύτερο, που αποτελούσε συμπλήρωμα του πρώτου, έθεσε ως στόχο του να ασχοληθεί, με όσα υπερβαίνουν το Φυσικό κόσμο ή ανήκουν στο χώρο μετά τα Φυσικά, και έτσι, άθελά του, θα μπορούσαμε να πούμε, αποτόλμησε να προσεγγίσει θέματα και μεγέθη πέραν του φυσικού κόσμου. Με τον τρόπο αυτό ονομάστηκε το κείμενό του μ’ ένα όρο: «Μεταφυσικά».

Προτάσσοντας τον Αριστοτέλη και τα έργα του, και θέτοντας τα φυσικά και τα μεταφυσικά, θέλησα να τοποθετήσω και τα όρια του θέματός μου και μέσα σ’ αυτά να εντάξω το κεφάλαιο που λέγεται και που ακούει στη λέξη «νεότητα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα