Μεταλλωρύχοι πέρασαν 41 μέρες εγκλωβισμένοι κάτω από τη γη

Πέντε μεταλλωρύχοι στην Τανζανία βρέθηκαν ζωντανοί αφού κατάφεραν να επιβιώσουν για 41 ημέρες εγκλωβισμένοι 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε ένα αυτοσχέδιο ορυχείο χρυσού στο οποίο εργαζόντουσαν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας και Μεταλλείων.

Οι μεταλλωρύχοι αυτοί, που είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι στις 5 Οκτωβρίου μετά την κατάρρευση της στοάς του ορυχείου στο οποίο εργαζόντουσαν, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Σινγιάνγκα,

πλησίον της Λίμνης Βικτόρια, στη βορειοδυτική Τανζανία, διασώθηκαν την Κυριακή.

Όταν σημειώθηκε το δυστύχημα περίπου 20 μεταλλωρύχοι εργάζονταν στη στοά αυτή. Έξι από αυτούς εγκλωβίστηκαν, ενώ οι άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν εγκαίρως.

Από τους έξι εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ο ένας πέθανε περίπου 15 ημέρες προτού διασωθούν οι συνάδελφοί του και η σορός του δεν έχει ακόμη βρεθεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας Τζούστους Καμουγκίσα.

Οι πέντε επιζώντες "είναι πολύ αδύνατοι" και εισήχθησαν στο νοσοκομείο, διευκρίνισε παράλληλα η εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας και Μεταλλείων Μπάντρα Μασούντ.

Οι διασωθέντες περιέγραψαν τη φρίκη που έζησαν κάτω από τη γη. Κατάφεραν να καταφύγουν σε μια εσοχή στην στοά στην οποία φυλούσαν τα εργαλεία τους και επέζησαν τρώγοντας έντομα και πίνοντας το νερό που κυλούσε στα τοιχώματα.

"Ήμασταν περίπου 20 μέσα στη στοά όταν κατέρρευσε, ορισμένοι από τους συναδέλφους μας κατάφεραν να βγουν, όμως 6 παγιδευτήκαμε", διευκρίνισε ο επιζών Τσάτσα Ουαμπούρα στην κρατική τηλεόραση.

"Επιζήσαμε τρώγοντας κατσαρίδες και άλλα έντομα, καθώς και βατράχια και πίνοντας το βρώμικο νερό που έπεφτε από πάνω μας", διηγήθηκε.

Στην αρχή είχαν φως από τα κράνη τους και τα κινητά τους τηλέφωνα, όμως οι μπαταρίες εξαντλήθηκαν γρήγορα.

Οι 6 μεταλλωρύχοι, οι οποίοι θεωρούνταν νεκροί εδώ και καιρό, κατάφεραν εντέλει να προσελκύσουν την προσοχή κάποιων άλλων μεταλλωρύχων που εργάζονταν σε άλλη στοά. Στην αρχή αυτοί τρόμαξαν όταν άκουσαν φωνές από το πουθενά.

"Άκουσαν φωνές ανθρώπων που ζητούσαν βοήθεια", διηγήθηκε ο Καμουγκίσα. Στην αρχή "έφυγαν από το ορυχείο επειδή νόμισαν ότι ήταν φωνές κακών πνευμάτων. Ωστόσο, όταν μίλησαν γι'αυτό σε τοπικούς αξιωματούχους, θυμήθηκαν τους μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί μετά την κατολίσθηση που είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες", πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας.

Μια επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε το Σάββατο και οι πέντε μεταλλωρύχοι εντοπίστηκαν και διασώθηκαν την επόμενη ημέρα.

Η Τανζανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Αφρική. Οι κατολισθήσεις στα αυτοσχέδια ορυχεία αποτελούν συχνό φαινόμενο, καθώς οι μεταλλωρύχοι συχνά δεν διαθέτουν ούτε τα μέσα ούτε τα απαραίτητα υλικά για την κατάλληλη υποστύλωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα