Μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα προς τη Βρετανία

Πληθαίνουν τα στοιχεία που καταδεικνύουν την αύξηση της τάσης μετανάστευσης των Ελλήνων προς τη Βρετανία, μεταξύ άλλων χωρών.

Η κορυφαία ανεξάρτητη διαδικτυακή εταιρεία εύρεσης εργασίας στη Βρετανία, η CV-library.co.uk, δημοσιοποίησε στοιχεία που αποκαλύπτουν μία «ραγδαία» αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που αναζητούν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συγκεκριμένη εταιρεία δίνει την ευκαιρία στους

χρήστες να «ανεβάσουν» το βιογραφικό τους σημείωμα και να αναζητήσουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας που διαφημίζουν εργοδότες στη Βρετανία.

Από την αρχή του έτους οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα από κατοίκους της Ελλάδας ήταν σταθερά αυξημένη κατά περίπου 20%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους (ανάλογο ήταν το ποσοστό της αύξησης των επισκέψεων σε ετήσια βάση και για τους κατοίκους της Πορτογαλίας και της Πολωνίας, με τους Γάλλους να ακολουθούν από κοντά).

Ωστόσο, από τη στιγμή επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το ποσοστό της ετήσιας αύξησης εκτοξεύθηκε, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στο 111%.

Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας εκτιμούν ότι ο Ιούλιος θα κλείσει με διπλάσιο αριθμό επισκέψεων από την Ελλάδα σε σχέση με τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι το 46,25% των Ελλήνων επισκεπτών ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 ετών.

Εκπρόσωπος της CV-library.co.uk σχολίασε ότι είναι «ανησυχητική» μεν, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη η τόσο ραγδαία αύξηση των αναζητήσεων από μια χώρα με οικονομικά προβλήματα και τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Πρόσθεσε ότι η αύξηση των αναζητήσεων είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή για το γεγονός ότι καταγράφεται μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, όταν συνήθως η μεγαλύτερη κίνηση σημειώνεται τον Ιανουάριο.

Προ εβδομάδων, εξάλλου, η ανάλυση δεδομένων από τη μηχανή αναζήτησης Google είχε αποκαλύψει υπερδιπλασιασμό των αναζητήσεων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία από Έλληνες χρήστες.

Παράλληλα, πρόσφατο ρεπορτάζ των Times ανέφερε πως από το 2010 και μετά πάνω από 200.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με βασικό σκοπό την εύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Όπως σημειωνόταν, αυτό το λεγόμενο ‘brain drain’ αφορούσε το 10% των πτυχιούχων πανεπιστημίων και συμπεριλάμβανε 35.000 γιατρούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2103 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που υπέβαλαν αίτηση για απόκτηση αριθμού κοινωνικής ασφάλισης στη Βρετανία, κάτι που υποδηλώνει πρόθεση παραμονής στη χώρα,ήταν αυξημένος κατά 44% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική αύξηση μετά τις αιτήσεις από Ισπανούς.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα