Μεταναστευτικό: Κύπρος-Ελλάδα-Βουλγαρία ζητούν προσοχή της Ε.Ε

«Δεν είναι μόνο η Ιταλία! Τρεις χώρες της Ε.Ε ζητούν αλλαγή σ' ότι αφορά την μεταναστευτική επικέντρωση», αναφέρει σε άρθρο της η Politico.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία επιθυμούν μεγαλύτερη προσοχή στην πορεία της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει.

Τα σχέδια μετανάστευσης της Ε.Ε θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στην Ιταλία και τη Μάλτα,  θα τονίσουν αυτή την εβδομάδα οι τρεις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Σε ένα έγγραφο,

που θα προβληθεί από την Politico, το οποίο θα παρουσιαστεί σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο την Τρίτη, η Ελλάδα, η Κύπρος (παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη) και η Βουλγαρία διαμαρτύρονται ότι «τους τελευταίους μήνες η προσοχή των κρατών μελών της Ε.Ε. επικεντρώθηκε κυρίως στην Κεντρική Μεσόγειο, η οποία συζητήθηκε διεξοδικά σε τρεις υπουργικές συναντήσεις [στο Ελσίνκι, στο Παρίσι και στη Βαλέτα]».

Προσθέτουν ότι «η πορεία της ανατολικής Μεσογείου δεν αντιμετωπίστηκε σωστά παρά το γεγονός ότι όλες οι σχετικές εκθέσεις επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη, εμμένουσα τάση των αφίξεων στην περιοχή».

Στη συνάντηση της Τρίτης, οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο μήνα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μάλτα για έναν εθελοντικό προσωρινό μηχανισμό μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο που διασώθηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο. Αυτές οι τέσσερις χώρες, θα επιθυμούσαν άλλα κράτη μέλη να υπογράψουν το σχέδιο που συνέταξαν στη Μάλτα και να το θεωρήσουν ως το πρώτο βήμα προς ένα πιο ολοκληρωμένο σύμφωνο μετανάστευσης της Ε.Ε.

Αν και δεν αναφέρουν τη συμφωνία της Μάλτας στο έγγραφό τους, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία αναφέρουν ότι «τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η πορεία της Ανατολικής Μεσογείου». Ζητούν «έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση (για) τα άτομα που φθάνουν στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών διαδρομών, όταν η χωρητικότητά τους είναι εξαντλημένη ή υπερβολική».

Αναφέρουν αριθμητικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, που δείχνουν ότι μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου υπήρχαν 1.369 αφίξεις μέσω της κεντρικής Μεσογείου και 4.879 από την Ανατολική Μεσόγειο. Παρομοίως, μεταξύ 2 και 9 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν 736 αφίξεις μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου / Ατλαντικού, 480 στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή και 2,707 μέσω της ανατολικής μεσογειακής διαδρομής ».

Τον Μάρτιο του 2016, η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία για να εμποδίσει τη ροή των αιτούντων άσυλο από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, αλλά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στη συμφωνία έχουν ήδη διατεθεί και ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ της Ε.Ε. για περαιτέρω χρηματοδότηση.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα, καθώς η συμφωνία με την Τουρκία είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της και ιδιαίτερα προς τους άμεσους γείτονες της Τουρκίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα