Μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας με πρόσθετα μόνιμα μέλη θέλει ο Κλέβερλι

Υπέρ της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τη συμπερίληψη περισσότερων μονίμων μελών τάχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι.

Μιλώντας σε συνέδριο της γνωστής δεξαμενής σκέψης Chatham House στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε ότι ως μόνιμα μέλη θα πρέπει να προστεθούν η Γερμανία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, αλλά και να υπάρχει μόνιμη αφρικανική

εκπροσώπηση.

Όπως σημείωσε, «ο κόσμος διάγει μια στιγμή καμπής στην ιστορία της ανθρωπότητας» όπως έκανε και τη δεκαετία του 1940 και πρέπει να προσαρμοστεί στην ανάγκη αντιμετώπισης παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η παράνομη μετανάστευση, η τεχνολογική πρόοδος και η κλιματική αλλαγή.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της διεύρυνσης του G20 με μόνιμη συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία εκπροσωπεί 55 αφρικανικές χώρες. Μια τέτοια κίνηση θα εντασσόταν στην προσπάθεια να εισακούγεται δυνατά «η φωνή των φτωχότερων και πιο ευάλωτων χωρών σε ένα πολυμερές σύστημα».

Η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν μία από τις πέντε προτεραιότητες που έθεσε για την ανανέωση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ζήτησε επίσης τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ώστε να δίνουν έμφαση στη χρηματοδότηση της προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωσης της φτώχειας, τη διασφάλιση βιώσιμων οικονομικών και την αναδιάρθρωσης χρεών φτωχών και μικρών χωρών, τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής και όχι στις απαιτήσεις που υπήρχαν το 1995 και στη διεθνή διαχείριση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της κβαντικής υπολογιστικής για την καλύτερη αξιοποίηση της δυναμικής τους να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

«Ένας κόσμος δίχως πολυμερείς θεσμούς θα ήταν ανυπολόγιστα χειρότερος», συνόψισε ο κ. Κλέβερλι το σκεπτικό της βρετανικής Κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Καταδικάζει ο Τατάρ το κάψιμο κορανίου στην Σουηδία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα