Μετεγκατάσταση μεταναστών σ'αλλες χώρες ζητεί ο ΥΠΕΣ με επιστολή σε ΕΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αποστέλλει επίσημη επιστολή προς τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία θα ζητά την μετεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ, σημαντικού αριθμού ατόμων τα οποία έχουν προστασία από την Κύπρο.



Σε δηλώσεις στη Δρομολαξιά και ερωτηθείς για την αεροπορική μετάβαση μεταναστών στις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίοι στη συνέχεια έρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός απάντησε πως «αυτή είναι όντως μία πρωτοτυπία

και ανωμαλία λόγω της κατοχής. Είμαστε μία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα βόρεια μας σύνορα και δεν μπορεί να περιπολήσει η Frontex όπως σε άλλες χώρες, δεν μπορούμε να λάβουμε αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει αυτό το φαινόμενο, ξέρω ότι δημιουργήθηκε ακόμα και στα κατεχόμενα θέμα για αυτό το φαινόμενο. Είναι κάτι που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ στα Συμβούλια Υπουργών  έχουμε υποδείξει».

Αυτό που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή συνέχισε «είναι εν ελλείψει οποιασδήποτε μόνιμης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή αναθεώρησης του Δουβλίνου, μέσω προσωρινών και εθελοντικών ρυθμίσεων, γιατί φαίνεται ότι δεν προχωρά η μόνιμη λύση, ζητούμε και εμείς επίσημα πλέον σημαντική ανακατανομή αυτών των ανθρώπων».

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα ότι «την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί επίσημη επιστολή από την Κυπριακή Δημοκρατία, από εμένα προς όλους τους ομολόγους μου αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητούμε την μετεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ σημαντικού αριθμού ατόμων τα οποία έχουν προστασία από την Κύπρο».

Στόχος σημείωσε είναι «να σταματήσει τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό να υφίσταται το τρομερά δυσανάλογο βάρος που υφίσταται η Κύπρος. Με την ανταπόκριση των χωρών επίσημα και γραπτώς πλέον, θα δούμε πόσο θα πραγματωθεί αυτή η αλληλεγγύη που και εμείς επιζητούμε αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι είναι ένας από τους πυρήνες της».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι δεν γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία σωστή διαχείριση της μεγάλης εισροής μεταναστών, ο Υπουργός είπε πως «η διαχείριση που έχει γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτή που απέτρεψε να υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Κύπρο και να δούμε φαινόμενα όπως είδαμε σε άλλες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν κατ’ ελάχιστο τον αριθμό που έχουμε εμείς. Αρα» συνέχισε «αδίκως γίνεται αυτή η κριτική. Λόγω του μεγάλου φόρτου, όταν έχεις να εξετάσεις χίλιες αιτήσεις το χρόνο, θα υπάρχουν καθυστερήσεις αφού είναι ανθρώπους που εξετάζουμε».

Πρέπει, συνέχισε «να γίνεται ενδελεχής εξέταση για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Σε μεγάλο βαθμό είναι άδικες αυτές οι επικρίσεις που γίνονται, βελτιώνουμε συνεχώς τις δομές, αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι, και είναι γι’αυτό που στέλνεται η επιστολή, και είναι γι’αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανακατανομή των ατόμων».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «σε κάθε χώρα είτε διαδικαστικά, είτε η αγορά εργασίας της, είτε η οικονομία της έχει μια απορροφητικότητα ενός συγκεκριμένου αριθμού και όταν ξεπεραστεί κατά πολύ αυτός ο αριθμός τότε το σύστημα, είτε αυτό λέγεται σύστημα ασύλου, είτε λέγεται σύστημα πρόνοιας, τότε δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς και σύντομα».

Αρα επανέλαβε «αδίκως γίνεται αυτή η κριτική» και κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν «την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου πόσο έχει επιβαρυνθεί το σύστημα πρόνοιας στην Κύπρο από τη διαχείριση τόσων χιλιάδων ατόμων».

Keywords
Τυχαία Θέματα