Μέτρο-κλειδί η ποινικοποίηση της ζήτησης του trafficking

Ως μέτρο - κλειδί για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων για σκοπούς εκμετάλλευσης (το γνωστό σε όλους trafficking) αντικρίζεται η ποινικοποίηση της ζήτησης υπηρεσιών trafficking και η πιστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που έχει υιοθετηθεί στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

σε συνεργασία με το "Cyprus STOP Trafficking" στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ (ΕΛΚ) με οπτικογραφημένη της παρέμβαση υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του trafficking εδραιώνεται μια τριγωνική σχέση ανάμεσα στον έμπορο, το θύμα και τον πελάτη προσθέτοντας ότι σχετικός νόμος που υιοθετήθηκε από τις χώρες μέλη προβλέπει ακριβώς την ενοχοποίηση των αγοραστών τέτοιων υπηρεσιών και τη δίωξη τους. Η Ευρωβουλευτής υπέδειξε ότι αυτή η εξέλιξη αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη ζήτηση τέτοιων υπηρεσιών δεδομένου ότι μέσα από μια κατάλληλη εκστρατεία ενημέρωσης οι πολίτες θα μάθουν ότι οι σχετικές ποινές εκτός από χρηματικές μπορεί να είναι και φυλάκιση. Ωστόσο η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι από την άλλη πλευρά η νομοθεσία αυτή ενδεχομένως σε κάποιο βαθμό να δυσχεραίνει τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών για τεκμηρίωση τέτοιων υποθέσεων μιας και δημιουργείται σχέση αλληλοκάλυψης όσων εμπλέκονται σε μια ποινικά διώξιμη πράξη.

Στη δική της παρέμβαση η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου αφού εξήγησε ότι η εμπορία ανθρώπων για σκοπούς εκμετάλλευσης είναι ένα από τα πιο δύσκολα και πολυσύνθετα προβλήματα είπε πως πρόκειται για συνεχώς μεταλλασσόμενο εγκληματικό φαινόμενο που συνεπάγεται σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Σαββίδου αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση της ζήτησης τέτοιων υπηρεσιών λέγοντας ωστόσο πως "δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ενώ έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από την ψήφιση της νομοθεσίας, η σημαντική αυτή νομοθετική πρόνοια δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή στις αρμόδιες αρχές και στην κοινωνία ευρύτερα. Επίσης, ενώ, έχουν κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιηθεί αστυνομικές επιχειρήσεις και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά προσώπων με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχει περιέλθει εις γνώση μου η άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης λόγω χρήσης υπηρεσιών".

Από τη δική του πλευρά ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης αναφέρθηκε αρχικά στην πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου που υφίσταται όσον αφορά τη δίωξη της ζήτησης σεξουαλικών υπηρεσιών και εξέφρασε την προσωπική του πεποίθηση ότι "θα πρέπει ο καθένας που προτίθεται να χρησιμοποιήσει κυρίως ερωτικής φύσεως υπηρεσίες, να είναι πολύ προσεκτικός έτσι ώστε να διαπιστώνει ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες απολαμβάνει τις υπηρεσίες αυτές δεν συνιστούν εκμετάλλευση". Ο κ. Μαππουρίδης επέστησε την προσοχή στο ότι μπορεί να υπάρξουν και αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή μιας τέτοιας νομοθεσίας φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Σουηδίας

Στη δική του παρέμβαση ο Ανώτερος Αστυνόμος Χριστάκης Μαυρής συμφώνησε ότι η εμπορία προσώπων για σκοπούς εκμετάλλευσης αποτελεί μια από τις πιο ειδεχθής μορφές παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι πρόκειται για σύγχρονη μορφή δουλείας. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου και αφού πρώτα παρέθεσε σχετικά στοιχεία και αριθμούς, ο κ. Μαυρής είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο στην χώρα βελτιώθηκε κάνοντας ειδική μνεία στην ποινικοποίηση της ζήτησης αλλά και στις δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται. Ο κ. Μαυρής αναφέρθηκε και σε μέτρα ενίσχυσης και εξειδίκευσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας.

Η συζήτηση άνοιξε με χαιρετιστήριες τοποθετήσεις εκ μέρους αρχικά της Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, και της Αντιπροέδρου του Cyprus STOP Trafficking Λίντας Λάπα. Η κ. Ατταλίδου έκανε ειδική μνεία στα βήματα και τις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς την ποινικοποίηση του πελάτη ενώ η κ. Λάπα είπε πως ο νόμος που ποινικοποιεί τον πελάτη δίνει ελπίδες ότι το ειδεχθές εμπόριο ανθρώπων θα πάψει να έχει τέτοιες τρομερές διαστάσεις. Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε διάλογος με το παριστάμενο κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα