Μεξικό: 17 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών-δυνάμεων ασφαλείας

Δεκαεπτά άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν χθες Κυριακή σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη του Μεξικού μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ενός καραβανιού μεταναστών, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο σε τροχαίο 55 μεταναστών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στη νότια είσοδο της πρωτεύουσας του Μεξικού, όπου παράτυποι μετανάστες προσπάθησαν να διαδηλώσουν ζητώντας να τους χορηγηθούν νόμιμα έγγραφα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών της πόλης του Μεξικού, «13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν» και «τέσσερις άνθρωποι χρειάστηκε να τους παρασχεθεί ιατρική

βοήθεια».

Οι μετανάστες, που είχαν αναχωρήσει στις 23 Οκτωβρίου από τα σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, ήθελαν να μεταβούν στην εκκλησία της Παναγίας της Γουαδελούπης, στο βόρειο τμήμα της μεξικανικής πρωτεύουσας, για το ετήσιο προσκύνημα προς τιμή της προστάτιδας του Μεξικού, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επί πολλές ημέρες.

Την Πέμπτη 55 μετανάστες, κυρίως από τη Γουατεμάλα, σκοτώθηκαν σε τροχαίο στην πολιτεία Τσιάπας. Ήταν κρυμμένοι στην καρότσα ενός φορτηγού, το οποίο ανατράπηκε. Είχαν πληρώσει διακινητές για να τους μεταφέρουν στις ΗΠΑ.

Η εισροή μεταναστών στο Μεξικό έχει σπάσει κάθε ρεκόρ φέτος, με περισσότερες από 108.195 αιτήσεις για την παροχή ασύλου να έχουν κατατεθεί την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο, έναντι 41.000 το 2020. Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν κατατεθεί από Αϊτινούς, ενώ ακολουθούν οι πολίτες Ονδούρας και Κούβας.

Ακόμη και όταν φτάνουν στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, οι μετανάστες έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότητα των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έχουν αρχίσει να στέλνουν πίσω στο Μεξικό τους αιτούντες άσυλο βάσει ενός προγράμματος που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Βάσει αυτού του προγράμματος, το οποίο ονομάζεται “Quedate en Mexico” (Παραμείνετε στο Μεξικό), οι μετανάστες πρέπει να αναμένουν στο Μεξικό την απάντηση στην αίτησή τους για την παροχή ασύλου στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και το είχε αναστείλει ο Τζο Μπάιντεν, όμως επανήλθε έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα