Μη αποδεκτή η Έκθεση Προόδου από την Τουρκία

Η Άγκυρα δεν αποδέχεται την έκθεση προόδου του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία σε περίπτωση που συμπεριληφθούν τρία στοιχεία, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ.

Tα τρία στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Μποζκίρ, είναι:

ο χαρακτηρισμός των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονίαη αφαίρεση του PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεωνοι διατυπώσεις αναφορικά με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων

"Γι` αυτό το λόγο η εν λόγω

έκθεση θα καταγραφεί στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου για πρώτη φορά ως μια έκθεση προόδου που απορρίφθηκε από πλευράς Τουρκίας και χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη", είπε. Η έκθεση, δήλωσε, θα επιστραφεί όταν αυτή διαβιβασθεί στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε και τις αναφορές που γίνονται στην έκθεση για το Κυπριακό, λέγοντας ότι σε σε ένα κλίμα που προσεγγίζει τη λύση όσον αφορά το Κυπριακό θα ήταν ορθότερο να υπήρχαν παροτρυντικές διατυπώσεις για τις διαπραγματεύσεις.

Δυστυχώς, είπε, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται διατυπώσεις που μπορεί να επιφέρουν ζημιά και προέρχονται από τις προτάσεις προσώπων, τα οποία "έχουν ως αποστολή τους να ζημιώσουν τις σχέσεις αναφορικά με την Κύπρο".

Πίρι: Το Κυπριακό αντανακλάται με πολύ καλό τρόπο στο ψήφισμα του ΕΚ

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης η Ολλανδή Ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και εισηγήτρια Κάτι Πίρι, σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα ωφελήσει το διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Σε δηλώσεις της την Τετάρτη, αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο, η Κάτι Πίρι εξέφρασε ικανοποίηση που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, σημειώνοντας ότι “ένα διχασμένο Κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να στείλει ισχυρά μηνύματα σε οποιαδήποτε χώρα”.

“Η Έκθεση είναι πολύ επικριτική σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και γίνεται προσπάθεια να είναι εποικοδομητική σε ό,τι αφορά την αντίδρασή μας σε αυτές τις εξελίξεις”, είπε.

"Η Έκθεση αφορά στην Τουρκία και εκεί θα πρέπει να επικεντρώνεται"

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με το περιεχόμενο της τροπολογίας που εγκρίθηκε και με την οποία η Τουρκία καλείται να απόσχει από την περαιτέρω εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, η κ. Πίρι είπε ότι η Έκθεση αφορά την Τουρκία και εκεί θα πρέπει να επικεντρώνεται. Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν 5-6 παράγραφοι στην Έκθεση που αφορούν την Κύπρο και “μπορώ να φανταστώ πόσο σημαντικό είναι για τους Κύπριους πολίτες και πολιτικούς να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μια ισορροπία. Αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν να κρατήσω την Έκθεση ισορροπημένη και πιστεύω ότι το κυπριακό πρόβλημα αντανακλάται τώρα με πολύ καλό τρόπο στην Έκθεση”.

Παράθυρο ευκαιρίας

Η ίδια εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και για τη δέσμευση που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες στη διαδικασία, κάνοντας λόγο για “σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας” και επαναλαμβάνοντας ότι το ΕΚ υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου.

Η κ. Πίρι κλήθηκε να σχολιάσει την τροπολογία που υιοθετήθηκε και η οποία παραπέμπει στο πρόσφατο ψήφισμα του ΕΚ που καταδίκαζε την αρμενική γενοκτονία, αναφορά η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ στο twittter ότι “η Έκθεση είναι απαράδεκτη και μόλις παραληφθεί επίσημα θα επιστραφεί”.

“Προσωπικά την καταψήφισα (την τροπολογία), όχι επειδή δεν αναγνωρίζω ότι τα γεγονότα του 2015 ήταν γενοκτονία, το αναγνωρίζω, αλλά επειδή δεν ήθελα να σταλεί το μήνυμα ότι αυτό θα μπει ως όρος για την Τουρκία στις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις”, ανέφερε η εισηγήτρια.

Το να χρησιμοποιείται η παραπομπή στο ψήφισμα του ΕΚ ως λόγος για να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη η Έκθεση είναι κρίμα, είπε, προσθέτοντας πως “έχουμε τις ανησυχίες μας για την Τουρκία, αλλά θέλουμε να είμαστε ανοικτοί στο διάλογο” και “είναι κρίμα που η τουρκική κυβέρνηση δια του κ. Μποζκίρ είπε ότι δεν δέχεται την Έκθεση και με αυτή την προσέγγιση δεν διευκολύνεται ο διάλογος”.

Διαβάστε επίσης: Πώς ψήφισαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές επί της Έκθεσης προόδου της Τουρκίας

Πηγή: KΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα