Μια μικρή Ολυμπιάδα στο Gold Coast

Οι Αυστραλοί ακολουθούν κατά γράμμα το εγχειρίδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ και του Λονδίνου, κερδίζοντας έως τώρα τις εντυπώσεις για μια διοργάνωση 6.600 αθλητών και συνοδών, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πανέτοιμοι για μια διοργάνωση επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων,

σε μικρότερη κλίμακα, εμφανίζονται οι Αυστραλοί διοργανωτές των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων που ξεκινούν στο Gold Coast του Queensland την Τετάρτη (04/4). Από το αεροδρόμιο του Μπρίσμπεϊν, στη μεταφορά στο Κοινοπολιτειακό Χωριό και στα ξενοδοχεία της διοργανώτριας πόλης (περίπου μια ώρα μακριά), έως τις συγκοινωνίες εντός πόλεως, την οργάνωση των σταδίων και τις υποδομές για ΜΜΕ, οι Αυστραλοί έχουν ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Η άρτια οργάνωσή τους τούς επιτρέπει να κινούνται και με τον χαρακτηριστικό χαλαρό ρυθμό που τους διακρίνει ως λαό, χωρίς να χάνουν την ευγένεια και την εξυπηρετικότητά τους. Στα ΜΜΕ παρέχεται δωρεάν καφές και νερό, κάτι ιδιαιτέρως χρήσιμο, καθώς ένα μπουκαλάκι μισού λίτρου κοστίζει €2 – 2.40.

Ψυχή της διοργάνωσης φαίνεται πως θα είναι οι 15.000 εθελοντές, η πλειοψηφία των οποίων μεσήλικες εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις δουλειές τους, για να ζήσουν το πνεύμα των Αγώνων. Στελεχώνουν 24 στάδια και εγκαταστάσεις, χωρίς αμοιβή. Διακριτικά μεν, αλλά αυστηρά είναι τα μέτρα ασφάλειας. Για να μπεις στο κέντρο Τύπου, ο έλεγχος είναι αντίστοιχος των αεροδρομίων.

Στους Αγώνες μετέχουν 71 χώρες και αυτοδιοίκητες περιοχές (π.χ. δεν εκπροσωπείται η Μεγάλη Βρετανία αλλά Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία, Τζέρσεϊ, Γιβραλτάρ και Γκέρνσεϊ με διαφορετικές ομάδες). Πρόκειται για την πιο μεγάλη διοργάνωση που φιλοξενεί η Αυστραλία αυτή τη δεκαετία. Περιλαμβάνουν 18 αθλήματα, σε επτά εκ των οποίων υπάρχουν και κατηγορίες για άτομα με αναπηρίες.

Συγκινητική υποδοχή

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (02/4) συμπληρώθηκε και η κυπριακή αποστολή στο Κοινοπολιτειακό Χωριό των 6.600 αθλητών και συνοδών. Η παροικία της Αυστραλίας και δη του Queensland συγκίνησε και πάλι την κυπριακή ομάδα. Περίπου πενήντα άτομα όλων των ηλικιών βρέθηκαν μεσάνυκτα στο αεροδρόμιο του Μπρίσμπεϊν, προκαλώντας… χαλασμό στη θέα της Άντρης Χριστοφόρου (ποδηλασία), του Αλέξη Καουσλίδη (Πάλη) και των κοριτσιών της Ρυθμικής (Ευριπίδου, Έλληνα, Σκιττίδη), που έφτασαν μετά από ένα μεγάλο ταξίδι μέσω Ντουμπάι και Σιγκαπούρης, διάρκειας 22 ωρών. Την Κυριακή (01/4) ήταν Πάσχα για τους Καθολικούς, οπότε η Δευτέρα (02/4) δεν ήταν εργάσιμη.

Με την αποστολή που αναχώρησε από τη Λάρνακα το βράδυ του Σαββάτου (31/3) και αφίχθη στο Gold Coast ξημερώματα Δευτέρας (02/4), ταξίδεψαν ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ κ. Γιώργος Χρυσοστόμου και ο Τάσος Προκοπίου, μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ, που θα εκπροσωπήσει τον Υπουργό Παιδείας &Πολιτισμού της Κύπρου στη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της Κοινοπολιτείας, η οποία γίνεται την Τρίτη (03/4). Ξημερώματα Δευτέρας (02/4) μπήκαν στο Κοινοπολιτειακό Χωριό οι ομάδες Ρυθμικής Γυμναστικής, Πάλης και Ποδηλασίας, με τις οποίες ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η άφιξη της κυπριακής αποστολής – μεμονωμένα φτάνουν ο ποδηλάτης Αντρέας Μιλτιάδης και οι Παναγή – Χαντίρι του Στίβου.

Αναμνήσεις από Μελβούρνη

Προπονήτρια στη Ρυθμική είναι η Χρυσταλλένη Τρικωμίτη, η Κύπρια με τα περισσότερα μετάλλια σε μια διοργάνωση (πέντε), που κατέκτησε στο Δελχί το 2010 (δύο χρυσά, ένα αργυρό, δύο χάλκινα). Μαζί με τον Αχιλλέως είναι οι Κύπριοι με τα πιο πολλά μετάλλια σε Κοινοπολιτειακούς. Στην αποστολή της Ρυθμικής είναι και η μεγαλύτερη αδελφή της Χρυσταλλένης, η Λουκία Τρικωμίτη, που έχει ρόλο βοηθού προπονήτριας – συνοδού της ομάδας. Η Λουκία συμμετείχε στους τελευταίους Κοινοπολιτειακούς που έγιναν στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη το 2006. Από την ομάδα της Μελβούρνης αγωνίζονται στο Gold Coast οι Ελένη Αρτυματά (400μ), Γιώργος Αχιλλέως (Σκητ), Άντρη Ελευθερίου (Σκητ), ενώ στην αποστολή είναι επίσης η Άντρη Σιάλου (βοηθός αποστολής) και ο Αντώνης Νικολαΐδης (προπονητής σκοποβολής).

«Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από τη Μελβούρνη, ήταν η οργάνωση των Αυστραλών, το μέγεθος της πόλης και το πόσο καθαρή ήταν η πόλη. Στο Χωριό των αθλητών υπήρχαν τα πάντα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί πρώτη φορά πήγαινα σε μεγάλους αγώνες», θυμάται η Τρικωμίτη που ήταν τότε 16 χρόνων. «Δεν θα ξεχάσω το γήπεδο που έγινε η ρυθμική, που φιλοξενήθηκε στην Rod Laver Arena, η οποία φιλοξενεί το Australian Open. Μάλιστα, η αρένα ήταν γεμάτη και ο κόσμος συμμετείχε στο πρόγραμμα, ενθουσιαζόταν και στήριζε τις αθλήτριες», προσθέτει. Σχετικά με τη φετινή ομάδα της Ρυθμικής, η Τρικωμίτη σημειώνει πως πρόκειται για τρεις ταλαντούχες κοπέλες, από τις οποίες αναμένεται διάκριση.

Τους Κύπριους αθλητές συνοδεύουν και άλλα άτομα που στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί σε Κοινοπολιτειακούς. Όπως οι προπονητές Πυγμαχίας και Πάλης Σάββας Κόκκινος και Βαρντάν Απαριάν, αντίστοιχα. Ο Κόκκινος ήταν στην Κουάλα Λουμπούρ το 1998 και στο Μάντσεστερ το 2002, ενώ ο Απαριάν συμμετείχε στο Δελχί το 2010. Η 14χρονη Παναγιώτα Χαραλάμπους που αγωνίζεται στο αεροβόλο είναι κόρη της Φανής Θεοφάνους, η οποία αγωνίστηκε στους Κοινοπολιτειακούς από το 1994 έως το 2014 (συνολικά έξι διοργανώσεις).

Από τη φετινή ομάδα, η πιο παλιά καραβάνα είναι η Μαριλένα Κωνσταντίνου στη Σκοποβολή, που θα αγωνιστεί για πέμπτη φορά σε Κοινοπολιτειακούς (συμμετέχει ανελλιπώς από το 2002). Η φετινή συμμετοχή θα είναι η τέταρτη για τους Σκήτερς Αχιλλέως και Ελευθερίου.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥΣ

Μετάλλια ανελλιπώς από το 1990

Σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της Κύπρου στους Αγώνες περιλαμβάνονται στην ειδική έκδοση της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων, εν όψει της συμμετοχής στο Gold Coast 2018. H φετινή είναι η δέκατη συμμετοχή της Κύπρου σε Κοινοπολιτειακούς. Η Κύπρος έγινε μέλος της Κοινοπολιτείας το 1961 και συμμετέχει στους Αγώνες από το 1978, με μοναδική εξαίρεση το 1986 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, όταν μαζί με άλλες τριάντα μία χώρες μποϊκόταραν τη διοργάνωση, ως διαμαρτυρία για τις αθλητικές σχέσεις που διατηρούσε η τότε βρετανική κυβέρνηση με την κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής.

Στις εννιά διοργανώσεις όπου μετείχε, η Κύπρος κατέκτησε 15 χρυσά, 12 αργυρά και 12 χάλκινα μετάλλια, συνολικά δηλαδή 39 μετάλλια. Η καλύτερη συγκομιδή ήρθε το 2010 στο Δελχί με τέσσερα χρυσά και συνολικά έντεκα μετάλλια, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η Κύπρος κερδίζει τουλάχιστον ένα χρυσό σε κάθε διοργάνωση από το 1990 κι έπειτα. Στον συνολικό πίνακα μεταλλίων μέχρι και το 2014 η Κύπρος βρίσκεται στη 17η θέση ανάμεσα στις 57 χώρες ή περιοχές που κατέκτησαν μετάλλιο.

Τα περισσότερα χρυσά μετάλλια για την Κύπρο έχει κατακτήσει ο σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως, με δύο στο ατομικό σκητ (2006, 2014) και δύο στο ομαδικό (2006, 2010), ενώ έχει και ένα αργυρό το 2010. Ο σκοπευτής Αντώνης Νικολαΐδης έχει κατακτήσει τρία χρυσά, όλα στο ομαδικό (1998, 2002, 2006). Από δύο χρυσά έχουν κατακτήσει οι Χρίστος Κουρτέλλας στο σκητ (1994, 2002) και Χρυσταλλένη Τρικωμίτη στη ρυθμική γυμναστική (2010).

Τα πρώτα μετάλλια της Κύπρου ήρθαν το 1990 στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, με το χρυσό του Μάριου Χατζηανδρέου στο τριπλούν και το αργυρό του Γιώργου Σακέλλη στο σκητ. Από τότε η Κύπρος κερδίζει τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο σε κάθε διοργάνωση. Η σκοποβολή είναι το άθλημα που πρόσφερε τα περισσότερα μετάλλια στην Κύπρο, με εννιά χρυσά, πέντε αργυρά και τέσσερα χάλκινα.

Η Κύπρος πήρε τέσσερα χρυσά στη γυμναστική (δύο στην Ενόργανη και δύο στη Ρυθμική), ένα στην άρση βαρών και ένα στο στίβο. Πέρα από τα πιο πάνω, η Κύπρος έχει κατακτήσει μετάλλια σε πυγμαχία, τζούντο και πάλη, ενώ η χώρα μας έχει λάβει μέρος και σε κολύμβηση, τοξοβολία, μπάντμιντον, ποδηλασία και επιτραπέζια αντισφαίριση.

ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Η Κύπρος στους Κοινοπολιτειακούς

Χρυσά Αργυρά Χάλκινα Σύνολο

1978 Έντμοντον - - - -

1982 Μπρίσμπεϊν - - - -

1990 Όκλαντ 1 1 - 2

1994 Βικτώρια 2 1 2 5

1998 Κουάλα Λουμπούρ 1 1 1 3

2002 Μάντσεστερ 2 1 1 4

2006 Μελβούρνη 3 1 2 6

2010 Δελχί 4 3 4 11

2014 Γλασκώβη 2 4 2 8

15 12 12 39

ΧΡΥΣΑ (1978-2014)

Αθλητής Άθλημα Αγώνισμα Διοργάνωση

1. Μάριος Χατζηανδρέου Στίβος Τριπλούν 1990

2. Φανή Θεοφάνους Σκοποβολή 10μ Αεροβόλο Τουφέκι 1994

3. Αντώνης Ανδρέου/Χρίστος Κουρτέλλας Σκοποβολή Ομαδικό Σκητ 1994

4. Αντώνης Νικολαΐδης/Κώστας Στρατής Σκοποβολή Ομαδικό Σκητ 1998

5. Ηρόδοτος Γιωργαλλάς Γυμναστική Κρίκοι 2002

6. Αντώνης Νικολαΐδης/ Χρίστος Κουρτέλλας Σκοποβολή Ομαδικό Σκητ 2002

7. Γιώργος Αχιλλέως Σκοποβολή Σκητ 2006

8. Άντρη Ελευθερίου Σκοποβολή Σκητ 2006

9. Γιώργος Αχιλλέως/Αντώνης Νικολαΐδης Σκοποβολή Ομαδικό Σκητ 2006

10. Δημήτρης Κρασιάς Ενορ. Γυμναστική Μονόζυγο 2010

11. Χρυσταλλένη Τρικωμίτη Ρυθμ. Γυμναστική Κορδέλλα 2010

12. Χρυσταλλένη Τρικωμίτη Ρυθμ. Γυμναστική Σχοινάκι 2010

13. Γιώργος Αχιλλέως/Ανδρέας Χάσικος Σκοποβολή Ομαδικό Σκητ 2010

14. Γιώργος Αχιλλέως Σκοποβολή Σκητ 2014

15. Δημήτρης Μινασίδης Άρση Βαρών 62κ 2014

Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης

Gold Coast – Αποστολή ΕΑΚ: Μικαέλο Παπαδάκης

Keywords
coast, coast, ολυμπιακοί αγώνες, australian open, συγκοινωνιες, μμε, ευγένεια, πασχα, κοε, κοα, κυπρος, άφιξη, arena, συμμετοχή, Τοξοβολία, κυπριακα, Κρίκοι, εακ, κινηση στους δρομους, Λιμάνι του Σίδνεϊ, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, νεα κυβερνηση, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, ελενη, australian open, χωρες, αδεια, αυστραλια, δωρεαν, εδιμβουργο, ηροδοτος, ιρλανδια, κοε, κυπρου, μμε, ντουμπαι, ξενοδοχεια, προγραμμα, ωρα, αγωνες, αεροδρομιο, απαρτχαιντ, αρση βαρων, άφιξη, βραδυ, βρισκεται, γινεται, γηπεδο, γιβραλταρ, γλασκωβη, γραμμα, δευτερα, εακ, εγινε, εγχειριδιο, εξι, επτα, υπηρχαν, θεα, καφες, κυβερνηση, κυπριακα, κλιμακα, κοα, λαρνακα, λουκια, μεμονωμενα, μιλτιαδης, νερο, ξημερωματα, ομαδα, παντα, ουαλια, οκλαντ, ουσιαστικα, πεμπτη, πυγμαχια, ρολο, σαββας, συγκεκριμενα, συμμετοχή, στιβος, τασος, τζουντο, τρια, τριτη, φορα, χριστος, arena, δημητρης, δουλειες, ευγένεια, χωρα, κωνσταντινου, κυριακη, ομαδες, πληροφοριες, ρυθμικη, ταξιδι, τριαντα
Τυχαία Θέματα