Μιανμάρ: Η χώρα απειλείται με διάλυση από την επίθεση των ένοπλων οργανώσεων

Η Μιανμάρ κινδυνεύει με διάλυση, αν ο στρατός δεν καταφέρει να καταστείλει την επίθεση των ένοπλων οργανώσεων εθνοτικών μειονοτήτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Κίνα, δήλωσε ο υποστηριζόμενος από τη χούντα πρόεδρος.

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν στα τέλη Οκτωβρίου στην πολιτεία Σαν, αποτελούν πρωτοφανή απειλή για τη στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία στη Μιανμάρ

το 2021, σύμφωνα με αναλυτές.

«Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα περιστατικά που βρίσκονται σε εξέλιξη στη μεθοριακή πολιτεία, η χώρα θα χωριστεί σε πολλά κομμάτια», προειδοποίησε ο Μιντ Σουέ, όπως έγραψε η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

«Η θυσία ζωών είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η σταθερότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση αξιωματούχων της ασφάλειας και της άμυνας, στην οποία παρέστη και ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνηκ Χλάινγκ.

Ο Μιντ Σουέ, που για ένα διάστημα διετέλεσε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της δημοκρατικά εκλεγμένης ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, έχει κυρίως τιμητική θέση, καθώς τη διακυβέρνηση της χώρας την έχει αναλάβει ο στρατός.

Η χούντα είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα «αντεπιτεθεί» στην πολιτεία Σαν, όπου βίαιες συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 23.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η συμμαχία που έχουν σχηματίσει ο στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης Τααούνγκ (TNLA), ο στρατός του Αρακάν (AA) και η Δημοκρατική Εθνική Ένωση της Μιανμάρ (MNDAA) ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό της δεκάδες σημεία ελέγχου του στρατού καθώς και δρόμους στην πολιτεία Σαν.

Εξάλλου η χούντα παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχασε τον έλεγχο της μεθοριακής πόλης Τσινσγουεχάου, στρατηγικής σημασίας για τις εμπορικές συναλλαγές της Μιανμάρ με την Κίνα.

Έκτοτε ο στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την πορεία των συγκρούσεων.

Στις πολιτείες της Μιανμάρ, που συνορεύουν με την Κίνα, περισσότερες από δέκα ένοπλες οργανώσεις εθνοτικών μειονοτήτων μάχονται εναντίον της κεντρικής εξουσίας εδώ και πολλές δεκαετίες για τον έλεγχο των φυσικών πόρων και την πολιτική αυτονομία.

Κάποιες από αυτές έχουν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει τις ένοπλες ομάδες που αποτελούνται από πολιτικούς αντιπάλους της χούντας, τις Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα και την καταστολή που ακολούθησε.

Κινέζοι θύματα

Τις τελευταίες ημέρες οι ομάδες αυτές των αντιφρονούντων «έχουν πυρπολήσει κυβερνητικά κτίρια, δρόμους και γέφυρες» σε πολλά χωριά της επαρχίας Σαγκάινγκ, σύμφωνα με την Global New Light of Myanmar.

Η επαρχία Σαγκάινγκ, όπου κυριαρχεί η εθνότητα Μπάμαρ, έχει αναχθεί σε προπύργιο της αντίστασης κατά της χούντας.

Δεκάδες ομάδες των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων είναι ενεργές σε αυτή την περιοχή, όπου ο στρατός κατηγορείται ότι έχει πυρπολήσει χωριά και έχουν σφαγιάσει κατοίκους.

Στην αρχή της εβδομάδας πολλές ένοπλες οργανώσεις αντιφρονούντων ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Καουλίν, στο βόρειο τμήμα της Σαγκάινγκ.

Από την πλευρά της η Κίνα επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι υπήρξαν πολλά θύματα μεταξύ Κινέζων στις συγκρούσεις που μαίνονται στη Μιανμάρ, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες, ούτε την περιοχή όπου βρίσκονταν.

Τοπικό μέσο ενημέρωσης της Μιανμάρ μετέδωσε το Σάββατο ότι ένα πρόσωπο κινεζικής καταγωγής σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό που αποδόθηκε στη χούντα στο μεθοριακό χωριό Λάιζα, όπου έχει την έδρα του ο Στρατός Ανεξαρτησίας του Κατσίν, μια μεγάλη ένοπλη οργάνωση.

Το Πεκίνο, που παρέχει όπλα στη χούντα, κάλεσε τη Μιανμάρ «να συνεργαστεί» για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των κοινών τους συνόρων, ενώ ζήτησε από τους πολίτες της που βρίσκονται στη χώρα να αποφεύγουν τις περιοχές όπου μαίνονται «σφοδρές» συγκρούσεις.

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ λέει πως ενισχύει τον έλεγχό του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα