Μιανμάρ: Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα επισκεφτεί τη χώρα

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισκέπτεται τη Μιανμάρ, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, που συνταράσσεται από αιματηρή σύγκρουση.

Η στρατιωτική χούντα που βρίσκεται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021 επιδίδεται σε ωμή καταστολή των διαφωνούντων, αρνείται τον διάλογο με τους αντιπολιτευόμενους και αγνοεί τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Νοτιοκορεάτης Μπαν

Κι-Μουν και η ομάδα του "έφτασαν στην Ναϊπιντάου αεροπορικώς χθες το βράδυ", ανέφερε η κρατική αγγλόφωνη εφημερίδα "Global New Light of Myanmar", χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω για το περιεχόμενο της επίσκεψης αυτής.

Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ ανήκει στους "Σοφούς", μια ομάδα διεθνών προσωπικοτήτων που εργάζονται για τη διευθέτηση συγκρούσεων στον κόσμο.

Στην Μιανμάρ τον υποδέχθηκαν οι υφυπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Μπαν Κι Μουν να χαιρετάει προς τις κάμερες κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, το οποίο χτίστηκε στην ζούγκλα από τους στρατιωτικούς, συνοδευόμενος από αξιωματούχους.

Ο Μπαν, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, έχει μεταβεί αρκετές φορές στη Μιανμάρ όταν ήταν ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τις οποίες είχε άλλοτε περισσότερη κι άλλοτε λιγότερη επιτυχία στις διαπραγματεύσεις του με τους στρατηγούς.

Το 2009, είχε ασκήσει πιέσεις στον Ταν Σουέ, που ήταν τότε επικεφαλής της χούντας, για να απελευθερώσει την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, την επικεφαλής του δημοκρατικού στρατοπέδου, αλλά δεν μπόρεσε να την συναντήσει ο ίδιος.

Το 2016 όταν η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης αφέθηκε ελεύθερη και έγινε η ντε φάκτο πολιτική ηγέτις της χώρας, επανήλθε στην Μιανμάρ για να ενισχύσει την διεθνή υποστήριξη υπέρ της υπογραφής ειρηνευτικών συμφωνιών με οργανώσεις ανταρτών.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι βρίσκεται ξανά στη φυλακή μετά το πραξικόπημα του 2021, ύστερα από την σύλληψή της τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος και την καταδίκη της στη συνέχεια σε κάθειρξη συνολικά 33 ετών έπειτα από έναν ποταμό δικών εναντίον της. Οι δίκες αυτές καταγγέλλονται ως παρωδίες από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα