Μηχανοκίνητα οχήματα και παιχνίδια πρώτα στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων

Τα αυτοκίνητα, ακολουθούμενα από τα παιδικά παιχνίδια, βρίσκονται στην κορυφή της Πύλης Ασφαλείας του συστήματος ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα. Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ κ. Ντιτιέρ Ρέιντερς (Didier Reynders) σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2022, για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ σχετικά με τα επικινδυνά μη διατροφικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά.

Η έκθεση καλύπτει τους συναγερμούς

που κοινοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 και τις δράσεις που ανέλαβαν οι εθνικές αρχές ως απάντηση. Σε αυτή την ετήσια έκθεση, για πρώτη φορά, τα αυτοκίνητα βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των κοινοποιημένων προϊόντων, ακολουθούμενα από τα παιχνίδια. Επίσης, στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, ο προστατευτικός εξοπλισμός, όπως οι μάσκες προσώπου, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος των κοινοποιημένων προϊόντων.

Υπό το πρίσμα της στροφής της κατανάλωσης προς τις διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών, αναπτύσσονται επίσης νέα μέσα για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών που πραγματοποιούν αγορές μέσω του διαδικτύου και την απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά. Σύμφωνα με αυτούς τους στόχους, η Επιτροπή εγκαινιάζει ένα νέο εργαλείο ηλεκτρονικής επιτήρησης με την ονομασία "web crawler", το οποίο θα βοηθήσει τις εθνικές αρχές να εντοπίζουν τις διαδικτυακές προσφορές μη ασφαλών προϊόντων που επισημαίνονται στην πύλη ασφαλείας.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε: "Η Πύλη Ασφαλείας αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την ασφάλεια των καταναλωτών από επικίνδυνα προϊόντα. Είμαι επίσης υπερήφανος για τη συνεχή αναβάθμιση και ενίσχυση του συστήματος. Είναι πολύ σημαντικό η πύλη ασφαλείας να προσαρμόζεται στο νέο καταναλωτικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Πύλη Ασφαλείας μπορεί να παραμείνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενιαία αγορά, προστατεύοντας τους καταναλωτές σε όλες τις περιστάσεις. Έχει επίσης συμβάλει στη διασφάλιση ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι των υψηλότερων προδιαγραφών". 

Κύρια ευρήματα της έκθεσης

Το 2021, οι αρχές των χωρών που συμμετέχουν στο Δίκτυο Ασφάλειας αντάλλαξαν 2.142 προειδοποιήσεις μέσω του συστήματος. Για πρώτη φορά, ο μεγαλύτερος αριθμός συναγερμών κοινοποιήθηκε στην κατηγορία "μηχανοκίνητα οχήματα", ακολουθούμενη από τις κατηγορίες "παιχνίδια" και "ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμός". Όσον αφορά τα μηχανοκίνητα οχήματα, οι δράσεις που αναλήφθηκαν αφορούσαν κυρίως ανακλήσεις μετά τον εντοπισμό τεχνικών προβλημάτων, ενώ για τα παιχνίδια, επικεντρώθηκαν στην παρουσία επικίνδυνων χημικών ουσιών, καθώς και στις μπαταρίες και τα κουμπιά. Επιπλέον, τα συνηθέστερα προβλήματα που αναφέρθηκαν για τις ηλεκτρικές συσκευές και τον εξοπλισμό αφορούσαν την έκθεση ηλεκτροφόρων μερών και ζητήματα υπερθέρμανσης.

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, οι δράσεις επιτήρησης περιλάμβαναν μια σειρά προϊόντων που σχετίζονται με το COVID-19. Υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις που αφορούσαν τον προστατευτικό εξοπλισμό, με τις προστατευτικές μάσκες να βρίσκονται ιδιαίτερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι πέντε πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν ήταν οι προσωπικοί τραυματισμοί, οι χημικές ουσίες, η φωτιά, ο πνιγμός και η ηλεκτροπληξία. Συνολικά, στην πύλη ασφαλείας κυκλοφόρησαν 4.965 ειδοποιήσεις παρακολούθησης, γεγονός που δείχνει ότι τα κράτη μέλη παρακολουθούν στενά τις ειδοποιήσεις και συχνά δίνουν συνέχεια με πρόσθετα μέτρα που λαμβάνουν στις χώρες τους.

Η έκθεση δείχνει ότι το 2021, η συνολική χρήση του δικτύου του συστήματος ταχείας προειδοποίησης αυξήθηκε μεταξύ των 30 χωρών που συμμετέχουν σε αυτό (ΕΕ27 συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), διατηρώντας τους καταναλωτές ασφαλείς από επικίνδυνα προϊόντα.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή εγκαινιάζει ένα νέο εργαλείο ηλεκτρονικής επιτήρησης με την ονομασία "web crawler". Το εργαλείο θα υποστηρίζει τις εθνικές αρχές στον εντοπισμό διαδικτυακών προσφορών επικίνδυνων προϊόντων που έχουν επισημανθεί στην πύλη ασφαλείας. Το εργαλείο αυτό θα εντοπίζει και θα καταγράφει αυτόματα όλες αυτές τις προσφορές, επιτρέποντας στις αρχές να εντοπίζουν τον πάροχο και να διατάσσουν την αποτελεσματική απόσυρση τους. Θα συμβάλει έτσι στην εναρμόνιση της σημερινής κατακερματισμένης προσέγγισης και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παρακολούθησης των διαδικτυακών πωλήσεων επικίνδυνων προϊόντων.

Στις 30 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή υπέβαλε επίσης πρόταση για έναν νέο κανονισμό για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. Ο κανονισμός αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του γενικού πλαισίου για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων που δεν είναι τρόφιμα, ώστε να διατηρήσει το ρόλο του ως δίχτυ ασφαλείας για τους καταναλωτές και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για την ασφάλεια των προϊόντων που θέτουν τα νέα προϊόντα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Σε διεθνές επίπεδο, δεδομένης της ισχυρής εμπορικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ και των ομοιοτήτων μεταξύ των δύο αγορών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά άτυπο διάλογο για την προστασία των καταναλωτών με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Ο διάλογος αυτός θα καλύψει την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών, την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων και τις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ομάδων καταναλωτών. Αυτό ακολουθεί τον πρώτο ανεπίσημο διάλογο για την προστασία των καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο και την Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Λίνα Καν (Lina Kahn).

Ιστορικό

Από το 2003, η Πύλη Ασφαλείας επιτρέπει τη γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ/ΕΟΧ, του Ηνωμένου Βασιλείου (Βόρεια Ιρλανδία) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Μέσω της Πύλης αυτής μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα παρακολούθησης και να αποσυρθούν τα επικίνδυνα προϊόντα από την αγορά.

Η Επιτροπή διαχειρίζεται τον δημόσιο δικτυακό τόπο Safety Gate, ο οποίος διαθέτει ένα σύγχρονο και φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον για τη διευκόλυνση της διαδικασίας κοινοποίησης. Οι σελίδες μεταφράζονται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της γαελικής γλώσσας από το 2022), στην ισλανδική και τη νορβηγική γλώσσα. Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την Πύλη Ασφαλείας για να ενημερώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις εθνικές αρχές σχετικά με τις ανησυχίες για την ασφάλεια όσον αφορά ένα προϊόν που έχουν διαθέσει στην αγορά.

Μια άλλη δράση για την προστασία των καταναλωτών είναι η δέσμευση για την ασφάλεια των προϊόντων, η οποία καθορίζει συγκεκριμένες εθελοντικές δράσεις των αγορών για την απομάκρυνση της προσφοράς μη ασφαλών προϊόντων από τις πλατφόρμες τους. Μέχρι σήμερα, έντεκα διαδικτυακές αγορές έχουν υπογράψει αυτή τη συμφωνία για να συνεργαστούν με τα κράτη μέλη για την απομάκρυνση επικίνδυνων προϊόντων από τις ιστοσελίδες τους: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy και Joom.

Keywords
Τυχαία Θέματα