Μικρός αριθμός οστών ανευρέθη στον Τράχωνα

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑΦΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ
Μικρό αριθμό οστών, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αγνοουμένους, εντόπισε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στον κατεχόμενο Τράχωνα και δη κοντά στις κεντρικές φυλακές του ψευδοκράτους. Πρόκειται για τη 12η προσπάθεια που γίνεται από τους αρμοδίους στη συγκεκριμένη περιοχή. Τα οστά εντοπίστηκαν πίσω από τις φυλακές των κατεχομένων, σε περιοχή που θεωρείται στρατιωτική ζώνη. Οι πρώτες πληροφορίες για ύπαρξη

ομαδικού τάφου στη συγκεκριμένη περιοχή δόθηκε από Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Στον χώρο που έχει υποδειχθεί, εντοπίστηκε το σημείο ταφής όπου βρέθηκε και αριθμός οστών.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα μέλη της ΔΕΑ συνεδρίασαν για αρκετή ώρα για θέματα που αφορούν τις εκταφές, ενώ ειδική αναφορά έγινε και για την περίπτωση του Τράχωνα. Πληροφορίες της ΔΕΑ αναφέρουν ότι στον συγκεκριμένο χώρο φέρεται να είχαν μεταφερθεί γύρω στους 40 με 50 αγνοουμένους σε δύο διαφορετικά σημεία. Μιλώντας πάντως στις «Τομές στα Γεγονότα» ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, αφού επιβεβαίωσε την ανεύρεση των οστών, τόνισε πως σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ο αριθμός των λειψάνων που έχουν ανευρεθεί, ενώ οι έρευνες θα επεκταθούν και πέριξ του συγκεκριμένου χώρου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, κατά τις νέες έρευνες να εντοπιστούν κι άλλα οστά αγνοουμένων.

Αύξηση κονδυλίων για αγνοουμένους
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, εγκρίθηκε προχθές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, ζητώντας αύξηση κατά 3.000.000 ευρώ των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2016 για τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη μείωση σε σχέση με πέρσι του προϋπολογισμού, ωστόσο μετά την έγκριση χθες, έγινε το πρώτο βήμα ώστε να επανέλθει στα ίδια επίπεδα. Η αναγνώριση της αναγκαιότητας για στήριξη του ρόλου της ΔΕΑ κρίνεται ως πολύ σημαντική προκειμένου να μπορέσει η Επιτροπή να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες της στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου που έθεσε μέχρι το 2017.

Η ΔΕΑ εκτελεί μια εξαιρετική δουλειά επείγουσας ανθρωπιστικής ανάγκης μέσα από ένα δικοινοτικό πρόγραμμα, το οποίο όμως χρειάζεται περισσότερη οικονομική ενίσχυση. Το σύνολο των Κυπρίων ευρωβουλευτών δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα από κοινού διασφαλίζοντας ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στηρίζει τη ΔΕΑ. Για το ζήτημα αναμένεται να δοθεί συνέχεια τόσο στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου όσο και στην Ολομέλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα