Μικρός κίνδυνος άμεσης μετάδοσης από την κατάρρευση της SVB

Μικρό κίνδυνο μετάδοσης στην Ευρώπη του προβλήματος, που προέκυψε από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank (SVB), διαβλέπει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σταύρος Ζένιος, τονίζοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ζένιος είπε ότι κίνδυνος μετάδοσης υπάρχει μέσω του καναλιού των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture capitals) και των νεοφυών επιχειρήσεων (start up).

Πρόκειται,

εξήγησε, για μια μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, η οποία αντιμετώπιζε πιέσεις χρηματοδότησης λόγω των αυξημένων επιτοκίων. Αυτές οι πιέσεις χρηματοδότησης σε συνδυασμό με λάθη της SVB προκάλεσαν αυτή την κρίση, η οποία βάζει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις πάνω σε αυτόν τον επιχειρηματικό τομέα.

«Άρα στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για μετάδοση. Στην Ευρώπη είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμήσει κάποιος, διότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τις οικονομικές δραστηριότητες και διασυνδέσεις», είπε.

Πάντως, ήδη το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι η Silicon Valley Bank UK, θυγατρική της SVB, τέθηκε σε διαδικασία πτώχευσης και ότι χειρίζεται το θέμα των πελατών της θυγατρικής εταιρείας κατά προτεραιότητα.

«Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι το πρώτο κύμα οικονομικής μεταδοτικότητας είναι σε άλλες μικρές τράπεζες, σε μεγάλο βαθμό, που είχαν δραστηριότητες με την SVB και ο τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας των venture capitals και των start up», είπε ο κ. Ζένιος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά».

Όπως είπε, πλέον υπάρχει προσμονή πώς θα αντιδράσουν οι επόπτες στις ΗΠΑ (Fed) και το Ομόσπονδο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Ο κ. Ζένιος εκτίμησε ότι το πρόβλημα στην SVB είναι διαχειρίσιμο αν δοθεί χρόνος στην τράπεζα να ανακτήσει το χαρτοφυλάκιο της, διότι, όπως είπε, η τράπεζα δεν είχε επικίνδυνες επενδύσεις, αλλά μακροχρόνια ομόλογα καλής ποιότητας, των οποίων όμως η αξία μειώθηκε λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα της τράπεζας ήταν ότι οι καταθέτες της ήταν κυρίως μεγαλοκαταθέτες, που δεν καλύπτονταν από το σύστημα εγγυήσεων και συμπλήρωσε ότι αυτό προκάλεσε την κρίση.

Σύμφωνα με αναλύσεις, το 87% της καταθετικής βάσης της τράπεζας ($172 δισ) προερχόταν από μη εγγυημένες καταθέσεις, ήτοι επιχειρηματικές καταθέσεις από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

«Στο τέλος της ημέρας είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε και δεν βλέπω άμεσους κινδύνους μετάδοσης στην Ευρώπη», είπε.

Πώς το πρόβλημα διέφυγε της εποπτείας

-------

Σε ερώτηση πώς διέφυγε της εποπτείας το πρόβλημα, ο κ. Ζένιος παρατήρησε πως υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση ότι διέφυγε του εποπτικού ελέγχου το γεγονός ότι «ένα τεράστιο μέρος του χαρτοφυλακίου της τράπεζας ήταν σε επενδύσεις σε ομόλογα που διακρατούνταν μέχρι τη λήξη τους (held to maturity) και επίσης στο ότι αυτή η τράπεζα δεν είχε πολλούς εγγυημένους καταθέτες, οι οποίοι δεν πανικοβάλλονται.

«Αυτή η τράπεζα ήταν ο τραπεζίτης του Silicon Valley όπου το κάθε start-up fund που εξασφάλιζε μια χρηματοδότηση, που θα κάλυπτε τα λειτουργικά του έξοδα, τα κατέθετε εκεί», είπε.

Όταν όμως προέκυψε το πρόβλημα με τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας (ομόλογα), οι καταθέτες πανικοβλήθηκαν και απέσυραν τα χρήματα τους, είπε εξηγώντας ότι καταγράφηκε μεγάλη εισροή χρημάτων τις τελευταίες μέρες σε μεγάλες τράπεζες που αποδίδεται στην αντίληψη των προβλημάτων που είχαν μικρότερες τράπεζες.

Εξάλλου, η μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου ομολόγων της SVB της δημιούργησε κεφαλαιακό κενό στην τράπεζα.

«Είναι πρόβλημα το ότι φαίνεται να διέφυγε της εποπτείας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μικρός, SVB,mikros, SVB