Μίλησε για κυριαρχία τ/κ «λαού»
Στο Νταβός ήμασταν για πρώτη φορά, σε διεθνές επίπεδο, με ισότιμο καθεστώς, είπε ο Ακιντζί
Για να μη χαλάσει η πλειοψηφία των Τούρκων στον Βορρά, οι Έλληνες, για να έχουν δικαίωμα ψήφου, πρέπει να ζητούν την εσωτερική ιδιότητα του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους, χάνοντας έτσι την ελληνική τους ταυτότητα
Η βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει δημιουργηθεί από το 1974, δήλωσε χθες ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ). Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε τις ευχαριστίες για το κόμμα και τον ηγέτη
Σε δηλώσεις του επιπλέον στον τ/κ Τύπο, ο κ. Ακιντζι τόνισε πως το σημαντικό για την τ/κ πλευρά είναι να δημιουργηθεί σύντομα μια διζωνική, δικοινοτική, ομόσπονδη δομή. Παρά το γεγονός, είπε, ότι στο παρελθόν γινόταν αναφορά για συγκλίσεις στα τρία πρώτα κεφάλαια: διακυβέρνηση, οικονομία και ΕΕ, σήμερα μπορούν να περιλάβουν και το περιουσιακό.
Στόχος η ισότητα
Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε χθες ότι στο Νταβός μετέφερε τη φωνή των Τ/κ και είχε την ευκαιρία να εκφράσει τα «ειρηνικά και λογικά μηνύματα». Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η μετάβασή του εκεί έγινε κατόπιν πρόσκλησης, καθώς και ότι το γεγονός πως οι Τ/κ δέχθηκαν τα φώτα της δημοσιότητας ήταν σημαντικό. «Μπορεί η ‘ΤΔΒΚ’ να μην έχει αναγνωριστεί, αλλά είναι γνωστό ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τους Τ/κ και τον εκλεγμένο ηγέτη τους», είπε, αναφέροντας πως οι Τ/κ θα είναι «ένας από τους δύο ισότιμους εταίρους στην ομόσπονδη ενωμένη Κύπρο που θα σχηματιστεί».
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές, δύο κοινότητες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους μέσω διαπραγματεύσεων θα προχωρήσουν στον σχηματισμό του συνεταιρισμού. Για πρώτη φορά, επεσήμανε, κάποιος εκπροσώπησε την τ/κ πλευρά στο Νταβός και η τριμερής συνάντηση με τον Αναστασιάδη και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν η πρώτη του είδους για τον ίδιο. Πρόσθεσε, δε, ότι για πρώτη φορά οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μοιράστηκαν την ίδια πλατφόρμα σε διεθνές επίπεδο, με ισότιμο καθεστώς.
Βρετανική διπλοπροσωπία
Εν τω μεταξύ, συμπαράσταση από τη Μεγάλη Βρετανία βρήκε γι' ακόμη μια φορά η τουρκική πλευρά στο θέμα των εγγυήσεων, αφού, σύμφωνα τον Μουσταφά Ακιντζί, στη συνάντηση που είχε με τον Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο του Νταβός, ο Βρετανός Πρωθυπουργός συμφώνησε με τη θέση της τ/κ πλευράς, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων.
«Άλλωστε, θα ήταν λάθος να συζητήσουμε το θέμα των εγγυήσεων λεπτομερώς με τη Βρετανία. Λέμε συνεχώς ότι όταν έρθει η ώρα, αφού ολοκληρώσουμε με όλα τα άλλα, το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί σε μια πενταμερή διάσκεψη. Δεν τίθεται θέμα ως τ/κ πλευρά να αρχίσουμε να συζητούμε το θέμα των εγγυήσεων ξεχωριστά με κάθε χώρα. Αλλά εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η ασφάλεια του τ/κ λαού στην Κύπρο», όπως αποκάλεσε τους Τ/κ. «Αυτό το είπαμε στον Κάμερον», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο, όπως είπε, έκαναν μια κουβέντα στο πόδι. «Κάναμε χειραψία, ρωτήσαμε ο ένας τον άλλον τι κάνει, μας είπε ότι εύχεται να λυθεί το Κυπριακό και εμείς του ευχήθηκε η Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Ήταν μια φιλική κουβέντα, αυτό δεν είναι σωστό να το αξιολογήσουμε ως συνάντηση», είπε.
«Πιέσεις» Μπάιντεν
Επιπλέον, τη συνδρομή των Αμερικανών ζήτησαν οι Τούρκοι, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την ε/κ πλευρά για επίτευξη λύσης μέχρι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χουριέτ», η Άγκυρα διεμήνυσε προς στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως, εξαιτίας ζητημάτων εσωτερικής πολιτικής εντός της ε/κ πλευράς, παρατηρείται καθυστέρηση σε κάποια κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, το Κυπριακό ήταν το τρίτο θέμα που συζήτησε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος με την Άγκυρα, έπειτα από το Συριακό και το Ιράκ, με τις δυο πλευρές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Στο μεταξύ, σε χθεσινό της δημοσίευμα, η ακροδεξιά τουρκική εφημερίδα «Γενί Τσαγ» ανέφερε πως ο Μπάιντεν πίεσε την Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό και τους είπε ότι αν λυθεί το Κυπριακό, θα αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σε δήλωσή του, μάλιστα, ο βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Γιουσούφ Χαλάτσογλου επεσήμανε ότι με το παιχνίδι που παίζεται, παραβλέπονται οι παραχωρήσεις στο Κυπριακό. «Η Τουρκία έχει αιχμαλωτιστεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και η Κύπρος χάνεται. Το ΑΚΡ πήρε άδεια από τη Δύση για επιχειρήσεις και έκανε υποχωρήσεις στο Κυπριακό», είπε ο βουλευτής του κόμματος των Γκρίζων Λύκων.
Αλλαγή ταυτότητας
Αξίζει να σημειωθεί πως σε διαλογική συζήτηση που έγινε χθες στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο», μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Δρος Γιάννου Χαραλαμπίδη, αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου στο πλαίσιο της ΔΔΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως έχουμε αποδεχθεί τη μορφή της λύσης και την πολιτική ισότητα, βάσει της οποίας η τ/κ συνιστώσα πολιτεία θα πρέπει να συμμετέχει αποτελεσματικά στην ομοσπονδιακή δομή, εκλέγοντας τους αντιπροσώπους της.
«Υπό αυτήν την έννοια δεν καταργείται το δικαίωμα ψήφου αυτών που θα επιστρέψουν υπό την τ/κ συνιστώσα πολιτεία, αλλά θα ασκούν διαφορετικά το δικαίωμα ψήφου», είπε, και ως εκ τούτου, ισχυρίστηκε, δεν θα υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφίες, φέροντας ως παράδειγμα συστήματα όπως αυτά των ΗΠΑ και της Ελλάδας (ιδιότητα ετεροδημότη).
Ο Δρ Χαραλαμπίδης διευκρίνισε πως η Ελλάδα είναι ενιαίο κράτος και δεν έχει σχέση με τα ομοσπονδιακά, όπως είναι οι ΗΠΑ, όπου το δικαίωμα ψήφου δεν είναι αποτέλεσμα της εθνικής καταγωγής ενός εκάστου, και ως εκ τούτου κάθε πολιτεία δεν ανήκει σε Έλληνες, Τούρκους ή Πολωνούς. Πρόκειται, συνεπώς, για ρατσιστικό διαχωρισμό, είπε, που δεν συνάδει με τις αρχές της ΕΕ. Ζήτησε παράλληλα να διευκρινιστεί πώς ο Βορράς θα είναι εσαεί τουρκικός, όταν, κατά τον ισχυρισμό του κ. Χριστοδουλίδη, δεν θα υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφίες και πώς θα ασκεί ο καθείς εξ ημών το εκλογικό του δικαίωμα εφ’ όλης της επικράτειας.
«Μπορείς να ζητήσεις την εσωτερική ιδιότητα της τ/κ συνιστώσας πολιτείας (και όχι την ιθαγένεια) και να εκλέγεις τους εκπροσώπους», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης, με τον Δρα Χαραλαμπίδη να παρατηρεί: «Έχετε δεχτεί το Οθωμανικό Δίκαιο. Δηλαδή, για να έχω δικαίωμα ψήφου στο κράτος που θέλετε να στήσετε, θα πρέπει να αποποιηθώ την ελληνική μου ταυτότητα και να γίνω Τούρκος. Διότι δεν θα μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα και τις δυο ιδιότητες του Ε/κ και του Τ/κ στο κράτος που θέλετε να φτιάξετε».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άγριο έγκλημα στη Σουηδία: Μαχαίρωσαν 22χρονη μέχρι θανάτου... [photos]
- Σοκαριστική η μαρτυρία της 10χρονης για τον ιδιοκτήτη κυλικείου...
- Η καθημερινή συνήθεια που προστατεύει από την άνοια
- Κρύο, βροχές και χιονόνερο
- Δύσκολες ώρες πένθους για τον Στηβ Ντούζο
- Οι αλλαγές στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Tρία σενάρια για τη ΔΕΗ
- Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
- "Κεραυνοί" Ζωής κατά ΣΥΡΙΖΑ: "Εφιάλτης" ο Τσίπρας
- 48ωρη προθεσμία πήραν μάνα και πατριός για τη δολοφονία του Κωστή Πολύζου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Σύμφωνο συμβίωσης υπέγραψε ο Αύγουστος Κορτώ [εικόνες]
- Έξαλλος ο Λιάγκας με τον αδερφό της Μενεγάκη
- Θα αποχωρήσει η Ελένη Μενεγάκη από τον Alpha; [βίντεο]
- Καλά τα πήγαμε, έξοδος τώρα
- Η Madonna ανέβασε την 10χρονη κόρη της στη σκηνή [βίντεο]
- Μέχρι την Τετάρτη η ψυχρή αέρια μάζα-Η κατάσταση των δρόμων
- Αραβανή: Δεν έχω ανάγκη κανένα πλούσιο άντρα να με συντηρεί
- Ομόνοια: Πρώτοι… μέχρι το τέλος!
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Μίλησε για κυριαρχία τ/κ «λαού»
- Είναι ευθυγραμμισμένοι
- Καλά τα πήγαμε, έξοδος τώρα
- Ενημερώθηκε από πρώτο χέρι
- Μέχρι την Τετάρτη η ψυχρή αέρια μάζα-Η κατάσταση των δρόμων
- Το Νόμπελ Ειρήνης ενδεχομένως να μοιραστούν οι... ισότιμοι
- Ο Θρύλος κάνει τώρα κουμάντο!
- Ρώμη: Πλαστικό ήταν το όπλο που έθεσε σε συναγερμό σταθμό
- Ομόνοια: Πρώτοι… μέχρι το τέλος!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η σαντιγί στην τούρτα του λαϊκισμού
- Λουκάνικο στην λαδόκολλα
- Ο Τσαλίκης στο Άγιο Όρος! (φωτό)
- Μπριζολάκια.gr
- Φιογκάκια με μανιτάρια και λουκάνικο
- Σεισμός 6,3 βαθμών στην Παπούα Νέα Γουινέα
- Βορίδης: «Δεν ακούω πολύ ότι φτιάχτηκαν τα δημόσια οικονομικά - Είμαστε στον καλό δρόμο» (ηχητικό)
- Στον εισαγγελέα το σατανικό ζευγάρι της Σιάτιστας
- Δένουν κάβους για 48 ώρες τα πλοία
- Επίθεση στον Μητσοτάκη και βελτιώσεις στο ασφαλιστικό το σχέδιο Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή