Μιν Αούνγκ Χλενγκ: Επικεφαλής ενός πραξικοπήματος 6 μήνες πριν συνταξιοδοτηθεί

Ο επικεφαλής του στρατού Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλενγκ θα έβγαινε στη σύνταξη σε έξι μήνες, όμως μετά το πραξικόπημα στη χώρα το μέλλον αυτού του στρατηγού είναι αβέβαιο.

Σαν να προετοίμαζε την κοινή γνώμη για το πραξικόπημα, το τρίτο από την ανεξαρτησία της Μιανμάρ το 1948, ο Αούνγκ Χλενγκ κατήγγειλε παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές

που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο και στις οποίες νίκησε ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NDL)της Αούνγκ Σαν Σου Κι. Όμως στο παιχνίδι μπαίνουν και οι προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες, εκτιμούν ειδικοί.

Πριν καν το σημερινό πραξικόπημα ο 64χρονος Μιν Αούνγκ Χλενγκ ήταν ο ισχυρός άνδρας της Μιανμάρ, επικεφαλής ενός στρατού που δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας.

Τα τελευταία χρόνια είχε αναχθεί σε παρία για τις δυτικές χώρες λόγω της αιματηρής καταστολής κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια. Ο ίδιος ο Αούνγκ Χλεγκ απέρριπτε τις κατηγορίες για γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο δυτικό τμήμα της χώρας, απαντώντας ότι η επιχείρηση του στρατού το 2017, εξαιτίας της οποίας σχεδόν 750.000 Ροχίνγκια κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές, είχε μοναδικό στόχο τους αντάρτες που δρούσαν στην περιοχή.

Ο Αούνγκ Χλενγκ έγινε διοικητής του στρατού το 2011 και ισχυριζόταν ότι αξίζει τα εύσημα για τη δημοκρατική μετάβαση στη Μιανμάρ, χάρη στη οποία το 2015 διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Νέες εκλογές;

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο Μιν Αούνγκ Χλενγκ δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη σκηνή τον Ιούλιο όταν γίνει 65 ετών, την ηλικία συνταξιοδότησής του κανονικά.

“Ποτέ δεν έκρυψε ότι έχει πολίτικες φιλοδοξίες”, παρατηρεί ο Ερβέ Λεμαχιέ ειδικός στη Μιανμάρ στο ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας.

“Σκεφτόταν να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Μάλλον παρατήρησε ότι το κόμμα που στήριζαν οι στρατιωτικοί είχε καταρρεύσει και δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να παραμείνει στην εξουσία μέσω εκλογών”, προσθέτει.

Η ένταση δεν έχει σταματήσει να οξύνεται τις τελευταίες εβδομάδες στη Μιανμάρ λόγω των καταγγελιών για παρατυπίες στις εκλογές.

Το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος πλανιόταν από τότε που ο Αούνγκ Χλενγκ είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Σύνταγμα ενδέχεται “να ανασταλεί” υπό κάποιες συνθήκες.

Ίσως ο Βιρμανός στρατηγός να εμπνεύστηκε από το παράδειγμα της γειτονικής Ταϊλάνδη, σημειώνει ο Λεμαχιέ, αναφερόμενος στις εκλογές του 2019 στη χώρα αυτή, οι οποίες επέτρεψαν στον επικεφαλής της χούντας Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος αναλυτής εκτιμά ότι ο Χλενγκ θα επιδιώξει τη διεξαγωγή εκλογών στη Μιανμάρ “αποκλείοντας βασικούς παίκτες, όπως το NDLκαι την Αούνγκ Σαν Σου Κι”.

Όμως θα πρέπει να αναμένει και μεγάλες διαδηλώσεις, σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Κιν Ζάου Ουίν, ο οποίος τονίζει ότι το καθεστώς της χούντας είναι ακόμη φρέσκο στη μνήμη των πολιτών.

“Η επιστροφή αυτή θα είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής και η νέα χούντα ίσως να χρειαστεί να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις”, εξηγεί ο ίδιος.

Το 2019 επιβλήθηκαν εναντίον του Μιν Αούνγκ Χλενγκ κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τον ρόλο του “στην εθνοκάθαρση” που διεξήχθη εναντίον των Ροχίνγκια, ενώ η Μιανμάρ κατηγορείται για “γενοκτονία” από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ απαγορεύεται να εισέλθει στις ΗΠΑ. Εξάλλου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει παγώσει τυχόν περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ και έχει απαγορεύσει στους Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές μαζί του.

Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ: Η Αούνγκ Σαν Σου Κι ή το πολυτάραχο πεπρωμένο της Βιρμανίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα