Μήνυμα Ερντογάν:Καμία απόφαση ΕΕ χωρίς συμβουλές Τουρκίας

Σε δηλώσεις για την επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες προέβηκε ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ, ο οποίος υπογράμμισε πως το μήνυμα του προέδρου της Τουρκίας κατά την επίσκεψη ήταν το εξής: «Μην λαμβάνετε αποφάσεις χωρίς να μας συμβουλευθείτε».

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, ο Τούρκος πρέσβης, ερωτηθείς ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία σχετικά με την προσφυγική κρίση,

αναφέρει τα εξής:

«Έχουμε πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες, τους οποίους αποκαλούμε προσκεκλημένους μας. Είναι ως επί το πλείστον Σύροι, αλλά έχουμε επίσης περίπου 300.000 Ιρακινούς. Έχουμε ακόμη 25 ή 26 καταυλισμούς, στους οποίους διαβιούν περίπου 260.000 πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι έχουν κατανεμηθεί στη χώρα, λ.χ περίπου 300.000 βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Σχεδόν όλοι έχουν καταγραφεί».

Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα "τι μπορεί ή πρέπει να κάνει η ΕΕ για να βοηθήσει την Τουρκία" ο Σ. Γενέλ σημεώνει:

«Οι ροές αυτές από την Τουρκία προς άλλα μέρη πρέπει να οργανωθούν επί μιας νομικής βάσης. Μπορούμε να βοηθήσουμε την ΕΕ να ταυτοποιήσει τους πραγματικούς πρόσφυγες από τη Συρία και να διακρίνει εκείνους που αποτελούν οικονομικούς μετανάστες. Χρειαζόμαστε βοήθεια όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Παρέχουμε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Υπό την έννοια αυτή, η ΕΕ θα μπορούσε να μας βοηθήσει -αλλά όχι με χρήματα. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να μας δώσει ένα δισ. ευρώ, αλλά πρόκειται για ένα μάλλον περίεργο τρόπο βοήθειας, καθώς πρόκειται για πόρους που εντάσσονται στην προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, εξυπηρετούν δηλαδή το σκοπό της ένταξης».

Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρέσβης σημειώνει πως «η ΕΕ πρέπει επίσης να βοηθήσει στην επίλυση της ίδιας της κρίσης» και εξηγεί: «Το ζήτημα γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, καθώς δεν υπάρχει ενότητα, τόσο στην ΕΕ όσο και στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Προτείναμε τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία, αλλά για να δημιουργηθεί, πρέπει οι δυνάμεις της συμμαχίας να μας υποστηρίξουν. Θα πρέπει να αποτελεί μια προστατευόμενη περιοχή από το καθεστώς και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υπό την προστασία του ελεύθερου συριακού στρατού, όπου εμείς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή υποδομών -όχι μόνο καταυλισμούς, αλλά πόλεις, στις οποίες οι Σύριοι θα αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να επιστρέψουν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα