Μήνυμα Φωτίου προς Τουρκία για τις αξιώσεις των 4 ελευθεριών

Σε πορεία εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης μας καλεί η κρισιμότητα των στιγμών στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου προσθέτοντας ότι η αξίωση της Τουρκίας για αναγνώριση στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, θα έχει ολέθριες συνέπειες στον αγώνα της επιβίωσης του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Σε ομιλία του στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974 Συμεών Γλυκαίνου, που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου

Γεωργίου στο Παραλίμνι, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τα λείψανα του ήρωα «εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή του Τζιάους, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους».

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος και αυτό όχι με υπαιτιότητα της δικής μας πλευράς, αλλά με υπαιτιότητα της άλλης πλευράς και ειδικά της Τουρκίας, η οποία δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις που είναι αναγκαίες για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης. Μιας λύσης που θα οδηγήσει την Κύπρο σε μια άλλη εποχή που να υπόσχεται πολύ περισσότερα στους νόμιμους κατοίκους της, ιδιαίτερα στις νέες γενιές που προσβλέπουν στην πραγματοποίηση των ονείρων της σε μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή για όλους. Μια πατρίδα επανενωμένη χωρίς στρατούς κατοχής».

Δεν αρκεί, συνέχισε «που η Τουρκία επιμένει στις απαράδεκτες αξιώσεις της για διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων του ’60, όπως και στην παραμονή αριθμού κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση και για απροσδιόριστο χρόνο, αξιώνει επιπρόσθετα και την αναγνώριση στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, πράγμα που όχι μόνο αντίκειται στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και θα έχει ολέθριες συνέπειες στον αγώνα της επιβίωσης του Ελληνισμού σε αυτή την εσχατιά της ανατολικής Μεσογείου».

Σημείωσε ακόμα ότι «η κρισιμότητα των στιγμών μας καλεί σε μια πορεία Εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης και μας προτρέπει σε ενότητα και ομοψυχία».

Στην ομιλία του ο Φώτης Φωτίου ανέφερε ακόμα ότι «42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εξακολουθούμε να τελούμε κηδείες συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών ή μαρτύρησαν ενώ τελούσαν υπό κράτηση. Η δίκαιη απαίτηση μας είναι επιτέλους να συνεργαστεί η Τουρκία ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί το έργο της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας».

Ο κατάλογος των ευθυνών της Τουρκίας, σημείωσε «είναι βαρύς και ασήκωτος και θα πρέπει να τις αναλάβει όλες δεχόμενη χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στα διάφορα σημεία των λεγόμενων στρατιωτικών περιοχών, καθώς και την πρόσβαση στα αρχεία του Τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολλές περιπτώσεις αγνοουμένων μας».

Ο κ. Φωτίου είπε ακόμα ότι «η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και για το διπλό έγκλημα της σκόπιμης μετακίνησης και καταστροφής μαζικών τάφων αγνοουμένων με προφανή στόχο να αποκρυβεί η αλήθεια για την τεράστια σε μέγεθος απάνθρωπη και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά που προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού».

Χίλιοι περίπου συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας «και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου διακριβωθούν όλες οι περιπτώσεις αγνοουμένων και δοθούν επαρκείς απαντήσεις και στοιχεία στους συγγενείς τους. Αυτό είναι υποχρέωση μας ιδιαίτερα και προς τους συγγενείς που φεύγουν από τη ζωή χωρίς να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα