Μήνυση New York Times κατά OpenAI και Μicrosoft που θυμίζει υπόθεση Napster

Οι New York Times αντεπιτίθενται στην απειλή που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία των ειδήσεων, καταθέτοντας χθες Τετάρτη μια ομοσπονδιακή αγωγή κατά του OpenAI και της Microsoft που επιδιώκουν να τερματίσουν την πρακτική της χρήσης των ιστοριών της για την εκπαίδευση chatbots.

Οι Times λένε ότι οι εταιρείες απειλούν τα προς το ζην της κλέβοντας

ουσιαστικά δουλειά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους δημοσιογράφους τους, σε ορισμένες περιπτώσεις παραθέτουν το υλικό των Times αυτολεξεί σε άτομα που αναζητούν απαντήσεις από τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT του OpenAI. Η μήνυση της εφημερίδας κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και ακολουθεί αυτό που φαίνεται να είναι μια κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της εφημερίδας και των δύο εταιρειών, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑP, τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη χτυπηθεί από την μετανάστευση αναγνωστών σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Ενώ πολλές εκδόσεις - κυρίως οι Times - έχουν δημιουργήσει με επιτυχία έναν ψηφιακό χώρο, η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί να ανατρέψει σημαντικά τον εκδοτικό κλάδο.

Η επισκεψιμότητα στον ιστό είναι ένα σημαντικό συστατικό των εσόδων από διαφημίσεις της εφημερίδας και συμβάλλει στην αύξηση των συνδρομών στον διαδικτυακό της ιστότοπο. Αλλά τα αποτελέσματα από τα chatbots AI εκτρέπουν αυτή την κίνηση μακριά από το χαρτί και άλλους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, λένε οι Times, καθιστώντας λιγότερο πιθανό οι χρήστες να επισκεφτούν την αρχική πηγή για πληροφορίες.

«Αυτά τα μποτς ανταγωνίζονται με το περιεχόμενο στο οποίο εκπαιδεύονται», είπε ο Ian B. Crosby, συνεργάτης και επικεφαλής σύμβουλος της Susman Godfrey, η οποία εκπροσωπεί τους Times.

Ένας εκπρόσωπος του OpenAI δήλωσε σε μια ότι η εταιρεία σέβεται τα δικαιώματα των δημιουργών περιεχομένου και είναι «δεσμευμένη» να συνεργαστεί μαζί τους για να τους βοηθήσει να επωφεληθούν από την τεχνολογία και τα νέα μοντέλα εσόδων.

«Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τους New York Times ήταν παραγωγικές και προχωρούσαν εποικοδομητικά, επομένως είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι με αυτή την εξέλιξη», είπε ο εκπρόσωπος. «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο να συνεργαστούμε, όπως κάνουμε με πολλούς άλλους εκδότες».

Η Microsoft δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αποκόπτουν πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων άρθρων που δημοσιεύονται από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, για να εκπαιδεύσουν παραγωγικά chatbot AI. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα εκπαιδεύονται επίσης σε ένα τεράστιο πλήθος άλλων ανθρωπογραφικών υλικών, το οποίο τους βοηθά να οικοδομήσουν μια ισχυρή γνώση της γλώσσας και της γραμματικής και να απαντούν σωστά σε ερωτήσεις.

Ωστόσο η τεχνολογία είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και κάνει πολλά πράγματα στραβά. Στην αγωγή τους, για παράδειγμα, οι Times ανέφεραν ότι το GPT-4 του OpenAI απέδωσε ψευδώς συστάσεις προϊόντων στο Wirecutter, τον ιστότοπο κριτικών προϊόντων της εφημερίδας, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη τους.

Η OpenAI και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής Anthropic, έχουν προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις πολύ γρήγορα από τότε που το ενδιαφέρον του κοινού και των επιχειρήσεων για την τεχνολογία εκτινάχθηκε, ιδιαίτερα φέτος.

Η Microsoft έχει μια συνεργασία με το OpenAI που της επιτρέπει να κεφαλαιοποιήσει την τεχνολογία AI της εταιρείας.

Η καταγγελία της εφημερίδας έρχεται καθώς ο αριθμός των μηνύσεων που κατατίθενται κατά του OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων αυξάνεται. Η εταιρεία έχει μηνυθεί από αρκετούς συγγραφείς - συμπεριλαμβανομένης της κωμικής Σάρα Σίλβερμαν - που λένε ότι τα βιβλία τους καταπιάστηκαν για να εκπαιδεύσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης του OpenAI χωρίς την άδειά τους. Τον Ιούνιο, περισσότεροι από 4.000 συγγραφείς υπέγραψαν μια επιστολή προς τους Διευθύνοντες Συμβούλους του OpenAI και άλλων εταιρειών τεχνολογίας, κατηγορώντας τους για πρακτικές εκμετάλλευσης στη δημιουργία chatbots.

Καθώς η τεχνολογία AI αναπτύσσεται, οι αυξανόμενοι φόβοι για τη χρήση της έχουν επίσης τροφοδοτήσει απεργίες και μηνύσεις εργαζομένων σε άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του Χόλιγουντ.  

Η μήνυση που κατατέθηκε την Τετάρτη ανέφερε παραδείγματα του GPT-4 του OpenAI που έβγαλε μεγάλες μερίδες ειδησεογραφικών άρθρων από τους Times, συμπεριλαμβανομένης μιας βραβευμένης με Πούλιτζερ έρευνας για τη βιομηχανία ταξί της Νέας Υόρκης που χρειάστηκε 18 μήνες για να ολοκληρωθεί. Ανέφερε επίσης αποτελέσματα από το Bing Chat —που τώρα ονομάζεται Copilot— που περιελάμβανε κατά λέξη αποσπάσματα από άρθρα των Times.

Οι Times δεν αναφέρουν συγκεκριμένες αποζημιώσεις που ζητούν, αλλά ανέφεραν ότι η νομική δράση «επιδιώκει να τους θεωρήσει υπεύθυνους για τα δισεκατομμύρια δολάρια σε νόμιμες και πραγματικές αποζημιώσεις που οφείλουν» για την αντιγραφή και τη χρήση του έργου του. Ζητά επίσης από το δικαστήριο να διατάξει τις εταιρείες τεχνολογίας να καταστρέψουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ή σύνολα δεδομένων που ενσωματώνουν το έργο τους.

Η News/Media Alliance, μια εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί περισσότερους από 2.200 ειδησεογραφικούς οργανισμούς, επικρότησε τη δράση της Τετάρτης από τους Times.

Τον Ιούλιο, το OpenAI και το Associated Press ανακοίνωσαν μια συμφωνία για την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης να αδειοδοτήσει το αρχείο ειδήσεων του AP. Αυτόν τον μήνα, η OpenAI υπέγραψε επίσης παρόμοια συνεργασία με την Axel Springer, μια εταιρεία πολυμέσων στο Βερολίνο που κατέχει το Politico και το Business Insider. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι χρήστες του ChatGPT του OpenAI θα λάβουν περιλήψεις του «επιλεγμένου παγκόσμιου περιεχομένου ειδήσεων» από τις επωνυμίες πολυμέσων του Axel Springer. Οι εταιρείες είπαν ότι οι απαντήσεις σε ερωτήματα θα περιλαμβάνουν αναφορά και συνδέσμους στα πρωτότυπα άρθρα.

Οι Times συνέκριναν την ενέργειά τους με μια αγωγή πνευματικών δικαιωμάτων πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες κατά της Napster, όταν οι δισκογραφικές εταιρείες μήνυσαν την υπηρεσία κοινής χρήσης αρχείων για παράνομη χρήση του υλικού τους. Οι δισκογραφικές εταιρείες κέρδισαν και η Napster έφυγε σύντομα, αλλά είχε σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα