Μισθοφόροι και όπλα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αύξησε τις παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στους ρωσόφιλους αυτονομιστές σε ένα υπόβαθρο ανησυχιών για μια ρωσική εισβολή.

"Η διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να ενισχύει τις ικανότητες μάχης" των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία στέλνοντάς τους άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Από την έναρξη του έτους, οι ρωσικές αρχές

"έχουν παραδώσει μυστικά διά σιδηροδρομικής και οδικής μεταφοράς από το ρωσικό έδαφος (...) περισσότερους από επτά τόνους καυσίμου, αρκετά άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού, άλλα όπλα και πυρομαχικά", ανέφερε αυτή η διεύθυνση πληροφοριών που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Η ουκρανική υπηρεσία κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι "στρατολογεί ενεργά" στη Ρωσία "μισθοφόρους" και τους εκπαιδεύει σε κέντρα εκπαίδευσης για να τους στείλει να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία στις τάξεις των δυνάμεων των αυτονομιστών.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται εν μέσω πρωτόγνωρων εντάσεων με τη Μόσχα, που κατηγορείται από το Κίεβο καθώς και από τις δυτικές χώρες ότι ετοιμάζει μια εισβολή στη γειτονική της χώρα.

Η ανατολική Ουκρανία αποτελεί από το 2014 σκηνικό ενός πολέμου με τους αυτονομιστές των οποίων η Μόσχα θεωρείται ευρέως στρατιωτικός ανάδοχος.

Η ένοπλη αυτή σύγκρουση, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, ξέσπασε λίγο μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

H Μόσχα θέλει να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

Η απαίτηση να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στη δομή, που είχε το 1997, αποτελεί για τη Ρωσία «ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία» της πρωτοβουλίας που ανέλαβε προκαλώντας τις διαβουλεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφάλειας» με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εξηγώντας ότι η απαίτηση αυτή «ενσυνείδητα διατυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και δεν επιτρέπει αμφιλεγόμενες ερμηνείες».

«Λόγος γίνεται για την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων, των τεχνικών μέσων, του εξοπλισμού και άλλων βημάτων με σκοπό την επιστροφή στην κατάσταση ως είχε το 1997 στο έδαφος των χωρών, που δεν ήταν μέλη του ΝΑΤΟ την εν λόγω ημερομηνία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και η Βουλγαρία και η Ρουμανία», αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ απαντώντας εξ ονόματος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση, που υποβλήθηκε γραπτώς.

Διαβάστε επίσης 

Συνομιλίες των ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Ρωσίας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα