Βασίλειος: «Κινούμενη άμμος» η ψήφος των Συνοδικών και τα σενάρια (VID)

Ως μέτρο ανάγκης χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος την απόφαση της Ιεράς Συνόδου  να μην επιτραπεί σε αλλοδαπούς ορθόδοξους που ζουν στην Κύπρο να ψηφίσουν στις επερχόμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές.

«Αν παρέμενε η διάταξη θα οδηγούμαστε σε μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας και αυτό δεν συνέφερε την Εκκλησία γιατί θα υπήρχε προεκλογική εκστρατεία την περίοδο των εορτών πράγμα που δεν αρμόζει να αναστατώνει τον κόσμο

πνευματικά», είπε σημειώνοντας πως ένας δεύτερος λόγος είναι να μην υπάρξει περισσότερη επαφή με τις Προεδρικές Εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Ποια η εξήγηση για τη σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο των Αρχιεπισκοπικών

Μιλώντας στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι, ο Πανιερώτατος  είπε πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Ιεράς Συνόδου αλλά οι συνεννοήσεις μεταξύ των ιεραρχών θα εξαρτηθούν από το ποιος θα μπει στο Τριπρόσωπο.

Τα κριτήρια επιλογής όπως σημείωσε δεν είναι μόνο εκκλησιαστικά αλλά και θέμα των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών καταστάσεων που επικρατούν στην περιοχή και αυτά θα επηρεάσουν περισσότερο τις Αρχιεπισκοπικές  Εκλογές. Το ίδιο θα συμβεί φαντάζομαι και στις Προεδρικές.

«Ο λαός έχει ως κριτήριο ποιον Επίσκοπο θέλει να έχει η Εκκλησία της Κύπρο. Αυτό θα καθορίσει και τις επιλογές της Συνόδου αργότερα», είπε ενώ στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε ως «κινούμενη άμμο» την ψήφο των Συνοδικών «δεδομένου ότι τα σενάρια μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από όσα αναμένουμε». Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν έχουν γίνει συνεννοήσεις μέχρι τώρα και τα όσα ακούγονται είναι εκτιμήσεις.

Χαρακτήρισε την προσπάθεια επιστροφής των νέων κοντά στην Εκκλησία ως το δυσκολότερο εγχείρημα ενώ είπε πως η Εκκλησία δεν είναι ενάντια στην τεχνολογική πρόοδο.

Για το θέμα της ομοφυλοφιλίας και τις εκτρώσεις είπε «Αυτό το θέμα τίθεται συνεχώς και δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί . Έχετε δει εμένα ποτέ όταν πάω στην Εκκλησία να ψάχνω διώξω κάποιον για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή να του αρνηθώ το δικαίωμα Θείας Κοινωνίας;  Δεν θα το κάμουμε ποτέ. Το να ψάχνουμε όμως ένα θέμα που ξεκινά από λομπι της Ευρώπης και κάθε φορά  που υπάρχει ένα ζήτημα να θέλουν  να αποκτήσουν ταυτότητα μέσα από ορισμένες πράξεις αυτό δεν είναι και  απόλυτα σωστό εκ μέρους τους επειδή υπάρχουν Αρχιεπισκοπικές Εκλογές να θέλουν να τους δώσουμε εμείς την ταυτότητα τους. Την ταυτότητά τους ας την αποκτήσουν με το δίκαιο του κράτους και της κοινωνίας γιατί η Εκκλησία έχει διαφορετική ταυτότητα».

Για τις εκτρώσεις είπε «Την περίοδο της εισβολής, στην Κύπρο ήταν απαγορευμένη από τον νόμο και η Σύνοδος της Εκκλησίας αποφάσισε να δώσει την ελευθερία στις γυναίκες αυτές που είχαν βιαστεί και έμειναν έγγειες να κάνουν έκτρωση ή να κρατήσουν το παιδί. Τότε μάλιστα η Πολιτεία ακολούθησε και αποποινικοποίησε την έκτρωση. Όταν η Εκκλησία δέχεται τέτοιες προκλήσεις  έχει την δυνατότητα   να αποφασίσει το γράμμα του νόμου του Ευαγγελίου ή να εφαρμόσει το φιλάνθρωπο».

Για το Κυπριακό είπε πως στο σημείο αυτό πρέπει να επιδιωχθεί έξοδος από το αδιέξοδο ενώ σχολίασε και τις αντιδράσεις των τούρκων για την συμμετοχή και τον αγιασμό σε πεδίο βολής στην Ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα