Μητσοτάκης: Όχι ψηφοδέλτιο celebrity στις ευρωεκλογές, θέλω το καλύτερο δυνατό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΤΑΡ και αναφερόμενος στο νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε πως είναι μία παρέμβαση για την οποία πιστεύει ότι ήρθε η ώρα της. Πρόσθεσε πως το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο δημόσιο διάλογο και δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα

στον πολιτικό γάμο.

«Βέβαια, εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ από τη Νέα Δημοκρατία ούτε κομματική πειθαρχία και σε καμία περίπτωση -και αυτό θέλω να το τονίσω- δεν κουνάω το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, την ακούω, τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν μου. Και νομίζω ότι πετύχαμε και στη Νέα Δημοκρατία να ακουστούν διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε ως κόμμα. Και αυτό είναι μία κατάκτηση όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, για τη δημοκρατία συνολικά. Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος στη Βουλή, με εξαίρεση κάποιες φωνές μισαλλοδοξίας από την άκρα δεξιά, που νομίζω όμως ότι είναι βαθιά μειοψηφικές φωνές», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε σε αυτή την -πιστεύω- σημαντική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Και νομίζω ότι, ξέρετε, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί άνθρωποι οι οποίοι είχαν θέσει, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είχε θέσει ως στόχο ζωής να πετύχει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, καταλαβαίνω γιατί υπάρχει μια ικανοποίηση, μια χαρά.

Όμως, θέλω να επιμείνω πάρα πολύ στο γεγονός ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, σε καμία περίπτωση, και θέλω να το τονίσω αυτό: για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν.

Θέλω να θυμίσω ότι και εγώ στο παρελθόν έχω βρεθεί σε περιπτώσεις να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπέστην καμία απολύτως συνέπεια, σήμερα είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού. Αυτή είναι η δύναμή μας, το γεγονός ότι μπορούμε…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σχετική ερώτηση τόνισε πως η ΚΟ της ΝΔ είναι απολύτως συνεκτική και εξέφρασε την ικανοποίησή του που κατά τα 2/3 υπερψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Θα έλεγα ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο το αντικείμενο αυτό θα έπρεπε να είναι θεωρητικά ένας πολύ πιο «προνομιακός χώρος»», σχολίασε.

Για το νομοσχέδιο που αφορά την λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι αποτελούσε κορυφαία προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

«Η δική μου πεποίθηση είναι πολύ σαφής: δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Και θα εξακολουθούμε να τρέχουμε με αυτούς τους ρυθμούς για όλη την τετραετία. Γιατί έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και ένα πολύ βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυσή του και πως θα επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

«Δεν πρόκειται να έχουμε πανεπιστήμια «πολυκατοικία», τα οποία απλά να δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο, ειρήσθω εν παρόδω, το οποίο ο καθένας μπορεί να πάρει σήμερα από το εξωτερικό και φυσικά να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αλλά τέτοια πανεπιστήμια εμείς δεν τα θέλουμε και δεν θα τα επιτρέψουμε. Από εκεί και πέρα, αποτελεί πάγια άποψή μου ότι μόνο καλό μπορεί να κάνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο η περισσότερη άμιλλα με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το έχουμε δει σε πολλές χώρες του κόσμου, υπό την προϋπόθεση, το τονίζω, ότι αυτό δεν είναι απλά μια «ευκαιριακή μπίζνα», αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούν να μετατρέψουν πια τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια», τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κινδυνος για «φοιτητές δύο ταχυτήτων» απάντησε πως δεν το πιστεύει και πως αναρωτήθηκε γιατί αν ο πολύ δυνατός φοιτητής επιλέξει την Ιατρική σχολή και καταφέρει να περάσει γιατί αυτό να υποβαθμίζει το επίπεδο της Ιατρικής σχολής;

«Αντίθετα, θα σας έλεγα, το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας.

Αυτό που με νοιάζει είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να διαφυλάξει τον ρόλο του ως ένας «φάρος ποιότητας» και εκεί έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμα. Βλέπω τις αντιδράσεις. Αναμενόμενες είναι για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση και δέχομαι κάθε διαφορετική άποψη. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις.

Όπως βλέπετε, έχουμε εκκενώσει την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ουκ ολίγες φορές. Εξακολουθούμε να το κάνουμε. Και στέλνω και ένα μήνυμα ξεκάθαρο: ότι αν πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να καταλύσουν με την βία την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κάτι το οποίο αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης πως η χώρα πρέπει να τρέξει προς το μέλλον σε πάρα πολλά επίπεδα.

«Κάνουμε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, πολλές τις κάνουμε μαζί. Θα σας έλεγα ότι μερικές φορές θα σκοντάψουμε και θα πέσουμε και θα ξανασηκωθούμε και θα μάθουμε από τα λάθη μας, όμως η συνολική κατεύθυνση γι' αυτόν τον πολυδύναμο και πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, για τον οποίον έχω μιλήσει πολλές φορές, αυτή η πορεία θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας».

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία: «Η δυνατότητα συμπληρωματικού έργου επ΄ αμοιβή στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάτι το οποίο είναι κατοχυρωμένο στα πιο πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Και πιστεύω ότι και ο Υπουργός Υγείας έδωσε πολύ σαφείς απαντήσεις για το τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε με τα απογευματινά χειρουργεία, για το πόσο σημασία έχει να υπάρχει μια ενιαία λίστα χειρουργείων. Να ξέρει δηλαδή η διοίκηση των νοσοκομείων ποιος προηγείται ποιανού και να μπορεί να ελέγχει τους γιατρούς, ώστε να σιγουρευτούμε ότι η λίστα αυτή τηρείται.

Και βέβαια, αυτό το οποίο δεν έχει ειπωθεί επαρκώς είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει το ίδιο έναν σημαντικό αριθμό απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μπορεί να τα προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές. Δηλαδή, ένας συμπολίτης μας ο οποίος μπορεί να περιμένει δύο χρόνια για να κάνει μια αρθροπλαστική ισχίου, αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

Ξεκινώντας λοιπόν από πίσω προς τα μπρος, από τις μεγάλες αναμονές, θα έρθουμε και θα παρέχουμε έναν αριθμό τέτοιων χειρουργείων, όπου εμείς ουσιαστικά θα πληρώνουμε την αμοιβή του γιατρού και του αναισθησιολόγου και δεν θα επιβαρύνεται ο ασθενής.

Θεωρώ ότι είναι μια παρέμβαση η οποία έχει συζητηθεί πάρα πολλά χρόνια και τώρα την υλοποιούμε. Ξέρετε, στην Ελλάδα είμαστε, θα έλεγα, οι πρωταγωνιστές στο να συζητούμε διεξοδικά μεταρρυθμίσεις και ουραγοί τελικά στο να τις υλοποιούμε. Ε, έχει έρθει αυτή η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτά τα οποία λέει και να τολμάει να σπάσει και κάποια αυγά, έτσι ώστε όμως να μπορέσουμε πραγματικά να λύσουμε την ουσία του προβλήματος, που είναι εν προκειμένω -σε κάποια χειρουργεία και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος πολύ πιο έντονα από ό,τι σε κάποιες άλλες- οι πολύ μεγάλες αναμονές».

Για την επιστολική ψήφο είπε πως είναι μεγάλη μεταρρύθμιση για τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδας, αλλά και πολίτες εντός συνόρων. «Την επιστολική ψήφο μπορείτε να την αξιοποιήσετε και εσείς, εγώ, όποιος θέλει, χωρίς κανέναν περιορισμό. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ζητώ αυτοί που θέλουν να κάνουν χρήση αυτής της επιλογής να το κάνουν συντομότερα και όχι αργότερα.

Αλλά σκεφτείτε λίγο πόσους ανθρώπους βλέπετε να ταλαιπωρούνται στα εκλογικά κέντρα, ανάπηρους συμπολίτες μας, ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Θα μπορούν να ψηφίσουν από το σπίτι, χωρίς ταλαιπωρία, όπως και εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν, οι μαθητές που θα δίνουν πανελλήνιες.

Δηλαδή, είσαι 17 χρονών σήμερα, θέλεις να ψηφίσεις, αλλά δεν θέλεις τώρα να έχεις την έγνοια να τρέχεις στο εκλογικό κέντρο όταν μπορεί την μεθεπόμενη μέρα να γράφεις ένα σημαντικό μάθημα. Να εγγραφείς στην πλατφόρμα του Υπουργείου και να μπορείς να ψηφίσεις επιστολικά.

Είναι λοιπόν και μια απάντηση η επιστολική ψήφος στη μειωμένη συμμετοχή, που δεν ταλανίζει μόνο την Ελλάδα. Ταλανίζει όλες τις, θα έλεγα, δυτικές δημοκρατίες και πιστεύω ότι με τον τρόπο της θα βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής.

Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας: οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη, με τη δική της ξεχωριστή σημασία. Γιατί ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογές; Να το θυμηθούμε: για να εκλέξουμε ευρωβουλευτές. Το ποσοστό από μόνο του καθορίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξουν. Έχουμε 21 ευρωβουλευτές συνολικά ως χώρα, προφανώς ως Νέα Δημοκρατία θέλω να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους. Θέλω να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και βέβαια, μετά, στην κρίση των πολιτών θα είναι το ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή. Εμείς θα φροντίσουμε να καταρτίσουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι αντιπροσωπευτικό, έτσι ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τάξεις…».

Και πρόσθεσε: «Όχι «ψηφοδέλτιο celebrity», αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων, την εργατικότητά τους, τη δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή την επόμενη μέρα».

Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τον πήχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τονίζοντας πως πρόκειται για εθνική και όχι για χαλαρή κάλπη.

Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα για το κράτους δικαίου ο πρωθυπουργός τόνισε πως λίγες μέρες αφότου ψηφίστηκε αυτό το κείμενο ο «Economist» μας αναβάθμισε σε «πλήρη δημοκρατία», δίνοντάς μας καλύτερο βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας από ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, παραδείγματος χάριν.

«Πιστεύετε εσείς πραγματικά σήμερα -δεν σας ρωτώ να μου απαντήσετε, ρητορικό είναι το ερώτημα- ότι υπάρχει ζήτημα έκφρασης και γνώμης και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Το ανάποδο θέμα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχουμε. Ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει και βέβαια αν κάποιος θέλει να βρει το δίκιο του και αν αισθάνεται ότι με κάποιον τρόπο έχει προσβληθεί ή έχει γραφτεί κάποια ανακρίβεια, έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να το διεκδικήσει.

Βγήκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και είπε: «σταματήστε να κάνετε υποδείξεις στην ελληνική Δικαιοσύνη». Ποιος είναι ο ευρωβουλευτής ο οποίος θα έρθει να πει στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι «καθυστερείτε για την υπόθεση των Τεμπών», παραδείγματος χάρη; Και πού το ξέρει; Και με ποιό δικαίωμα έρχεται και παρεμβαίνει στην ελληνική Δικαιοσύνη;

Προσέξτε, εγώ δεν λέω ότι η Δημοκρατία μας είναι τέλεια. Λέω ότι στην ετήσια έκθεση του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τελικά αυτό είναι το κριτήριο, υπάρχουν επισημάνσεις. Κάποια από αυτά γράφονται και στο ψήφισμα του Eυρωκοινοβουλίου, διότι δεν θέλω να είμαι τελείως αφοριστικός», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές διότι την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη συμμαχία μεταξύ των δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει, όπως το έχει ξανακάνει και στο παρελθόν, να μπορεί να συνεννοηθεί με τους Φιλελεύθερους, με τους Σοσιαλιστές, ενδεχομένως με τους Πράσινους, ίσως με κάποιες πιο λογικές φωνές στα δεξιά μας.

Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη, να μην πυροβολούμε τα πόδια μας. Αλλού είναι το πρόβλημα. Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, για το Θεό. Δηλαδή, αν πάτε να το πείτε σε οποιονδήποτε στις Βρυξέλλες, θα γελάει αυτή τη στιγμή με την κατάσταση η οποία υπάρχει.

Κοιτάξτε, εγώ καταλαβαίνω γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει το ΕΛΚ και γιατί κάποιος θέλει να χτυπήσει εμένα πολιτικά. Είμαστε ένα πολύ ισχυρό κόμμα εντός του ΕΛΚ, και ίσως το πιο ισχυρό κόμμα. Βολεύει τρεις μήνες πριν τις εκλογές να βγάλουμε και ένα ψήφισμα το οποίο να «πυροβολεί» τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το οποίο είναι ασυγχώρητο όμως, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν, έβαλαν την υπογραφή τους δηλαδή κάτω από ένα ψήφισμα το οποίο ζητάει ουσιαστικά να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα.

Και γι' αυτό είναι υπόλογοι αυτοί οι οποίοι το προξένησαν και οι αρχηγοί τους -και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης. Είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να ψηφίζουν κατά των συμφερόντων της χώρας μόνο και μόνο γιατί θέλεις να χτυπήσεις τον Μητσοτάκη. Εκεί νομίζω ότι ξεπερνιέται μια κόκκινη γραμμή και καλό είναι αυτό να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους».

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Η επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει ελληνική διοίκηση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
μητσοτακης, νεα δημοκρατια, σταρ, νέα, βουλη, συγκεκριμένο, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, πανελληνιες 2013, συμμετοχή, πήχη, economist, βρυξέλλες, εκλογες, απε-μπε, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, πανελληνιες 2011, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, πανελληνιες, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, θαλασσα, θεμα, ιατρικη, ισπανια, προγραμμα, σταρ, ωρα, αυγα, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αμιλλα, ανδρουλακης, απε, απλα, βρυξέλλες, γεγονος, δαχτυλο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δικη, ισχιου, εγινε, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εκθεση, εκπαιδευση, επενδυσεις, επρεπε, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, ερχεται, ευρωπη, ζωης, ιδια, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, κρατικο, λαθη, λειτουργια, μηνες, μπορεις, μπορειτε, ξερετε, ουσιαστικα, ουσια, παιδια, περιφερειακο, πειθαρχια, υπογραφη, πορτογαλια, πρωταγωνιστες, πτυχιο, ρολο, σαφης, σεζον, συγκεκριμένο, συμμετοχή, σπιτι, ταλαιπωρια, φυσικα, φοιτητης, χαρα, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, ειμαστε ενα, χωρα, ομαδες, πήχη, ποδια, θελω να, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα