Μητσοτάκης: Στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ επιδιώκει η Ελλάδα

Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζταουν. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σημασία της Ελλάδας

ως σημείο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη, σημειώνοντας τις στρατηγικές σχέσεις που έχει με Ισραήλ, Κύπρο, τα ΗΕΑ, την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Μεταξύ άλλων, είπε επίσης ότι στόχος δεν είναι να απομονώσουμε την Τουρκία και ότι «προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να την φέρουμε κοντά».

Κατά την άφιξή του πανεπιστήμιο τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Ιγνάτιους, που του απηύθυνε ερωτήσεις για κρίσιμα θέματα όπως τον πόλεμο της Ουκρανίας, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την επικείμενη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και την ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού την Τρίτη στο Κογκρέσο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο ομογενής και αντιπρόεδρος των «Φίλων Αγίου Νικολάου» Μιχάλης Ψαρός καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι και οι κουλτούρες, οι πολιτισμοί και οι θρησκείες ανταλλάσσουν ιδέες, ανέφερε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως στα 19 του χρόνια είχε κάνει πρακτική στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για έξι εβδομάδες. Στην συνέχεια τόνισε πόσο σημαντικό είναι και εκείνον που θα μιλήσει στο Κογκρέσο για τους παράλληλους δρόμους των δημοκρατιών Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο σημείο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια.

«Η Ελλάδα είναι το σημείο για υγροποιημένο αέριο. Ενεργειακά η χώρα μας είναι σημαντική καθώς έχει στρατηγικές σχέσεις με την Ισραήλ και την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο».

Ο Ντέιβιντ Ιγνάτιους έθεσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και αν αυτό θα το θέσει στον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Θα μιλήσω για την Ελλάδα, την Μέση Ανατολή, την Ρωσία, αλλά και τα θέματα με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ποιοι είναι οι αξιόπιστοι σύμμαχοι. Στόχος μας δεν είναι να απομονώσουμε την Τουρκία γιατί θα είναι πάντα εκεί. Αποτελεί το γεωγραφικό μας πεπρωμένο, όμως προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να την φέρουμε κοντά».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μίλησε για την ανάγκη διαύλων επικοινωνίας με την Ρωσία ώστε να μπορέσει να γίνει μια διαπραγμάτευση ενώ τόνισε πως και «η Ελλάδα επειδή ζει σε μια περίπλοκη γειτονιά και αντιμετωπίζει εξίσου περίπλοκα ζητήματα, θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να λύνονται με το νόμο». Ο ίδιος, δήλωσε περήφανος ως Ευρωπαίος ηγέτης για τις κυρώσεις που  η Ευρώπη πρότεινε να επιβληθούν στην Ρωσία, οι οποίες και είναι οι σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως ανέφερε, δεν βλέπει πρόθεση για να μπλοκαριστεί η είσοδος της Σουηδίας καθώς είναι μια χώρα που βρίσκεται στο περιθώριο τα τελευταία 200 χρόνια και δεν συμμετέχει σε πολέμους. «Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποφάσισε να πάρει θέση γιατί βλέπει πως επαναχαράσσεται ο χάρτης της Ευρώπης. Θεωρώ ότι αυτό θα έχει συνέπειες για την Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως θα μιλήσει στον Αμερικανό Πρόεδρο και για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Η χώρα μας είναι ανοιχτή για επενδύσεις και είναι η καλύτερη επιλογή όχι μόνο για την γεωγραφική της θέση αλλά και για τα φανταστικά της μέρη».

Παρόντες στην ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Ελληνίδα Πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Πρέσβης Γιώργος Τσούνης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο Εμμανουήλ Κουμπαράκης, η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη κ.α.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Στενή, ΗΠΑ, Ελλάδα,mitsotakis, steni, ipa, ellada