Μ.Κληρίδης: Μέρος της κουλτούρας μας η πολιτική παρέμβαση

«Μέρος της κουλτούρας μας» χαρακτήρισε την πολιτική παρέμβαση στην καθημερινότητα ο τέως Γενικός Διευθυντής της (πάλαι ποτέ) Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης.

Μιλώντας στη εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA με αφορμή τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό κι ερωτηθείς αν θα υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις μετά τη μετάβαση του «κακού» τμήματος σε έναν φορέα διαχείρισης ο οποίος δεν θα έχει σκληρή εποπτεία, ο κος

Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Τόνισε δε τη σημαντικότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία θα πρέπει να ασκεί επαρκή έλεγχο, καθώς, κατά τον ίδιο, ο νέος φορέας υπό κανονικές συνθήκες θα εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, αναλόγως και του μεριδίου που θα κατέχει το κράτος σε περίπτωση που στο σχήμα μπουν και ιδιώτες.

Σε περίπτωση που το ποσοστό του κράτους δεν δικαιολογεί έλεγχο από την εν λόγω Υπηρεσία, τότε η συμμετοχή των ιδιωτών θα αποτελεί από μόνη της κίνητρο ώστε οι ίδιοι να ασκήσουν αυστηρό έλεγχο. Πάντως, κατά την εκτίμησή του, τόσο το ποσοστό όσο και ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να είναι περιορισμένα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση.

Ο κος Κληρίδης ανέφερε ότι τόσο το χρονικό περιθώριο στις διαδικασίες όσο και οι λεπτομέρειες, πολλές φορές καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί μια διαδικασία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η παράταση που έλαβε η διαδικασία δεν αποτελεί πρόβλημα, κυρίως αυτή τη χρονική περίοδο, κατά την οποία έχει σταματήσει η εκροή καταθέσεων.

Στην ερώτηση πώς διασφαλίζεται η απουσία πολιτικής παρέμβασης στον φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρεται ότι θα δημιουργηθεί, ο ίδιος απάντησε «πάρα πολύ δύσκολα».

«Η πολιτική παρέμβαση είναι μέρος της κουλτούρας μας», είπε, προσθέτοντας ότι ένα τηλεφώνημα από πολιτικό πρόσωπο ενδεχομένως να είναι αρκετό για να υπάρξει αλλαγή σε κάποια απόφαση. Ωστόσο, τόνισε ότι για τους ξένους είναι μάλλον δύσκολο να γίνει αντιληπτό πώς μπορεί να δουλέψει αυτή η παρέμβαση.

Ερωτηθείς αν αυτό το φαινόμενο συμβαίνει μόνο στην Κύπρο, ο κος Κληρίδης απάντησε ότι αρκετές από τις χώρες της νότιας Ευρώπης δεν έχουν καλή πολιτική διακυβέρνηση, με το κράτος να είναι πολύ παρεμβατικό.

«Εγώ πάντα προσπαθώ να μην υπάρχει πολιτική παρέμβαση. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος μπορεί να μην πάρει εμένα, αλλά κάποιον άλλο κι εγώ να μην το πάρω χαμπάρι», είπε, προσθέτοντας ότι το λεγόμενο «rule of law» είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας των κρατών.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα