Μνημόνιο Συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2017

Ένα πολύ μεγάλο βήμα έκαναν Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία με φόντο την κατασκευή του East Med
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια Miguel Arias Canete είπε ότι πιστεύει πως το έργο θα πληροί όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρηματοοικονομική δέσμευση

Σημαντικό βήμα στην προώθηση ενός στρατηγικής σημασίας έργου, που

θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ε.Ε., παρακάμπτοντας απρόβλεπτους πολιτικούς παράγοντες, όπως η Τουρκία του Ερντογάν, ενισχύοντας συγχρόνως τη θέση και της Κύπρου ως ουσιαστικού ενεργειακού κόμβου που συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ισραήλ μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, του Υπουργού Ανάπτυξης της Ιταλίας και του αρμοδίου Επίτροπου της Ε.Ε., με αντικείμενο τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Οι κ. Στάινιτς, Σταθάκης, Λακκοτρύπης και Κάρλο Καλέντα, καθώς και ο Επίτροπος Μιγκουέλ Αρίας Κανέτες συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την προώθηση του σημαντικού έργου του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός
Σημειώνεται πως ο αγωγός αυτός θα είναι συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων και, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό, πρόκειται για ένα φιλόδοξο και δαπανηρό έργο, και είναι η πρώτη φορά που θα φτιαχτεί κάτι ανάλογο, αφού θα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο, ενώ σε κάποια σημεία θα φτάνει σε βάθος τα 3 χιλιόμετρα. Σε αυτό το βάθος δεν μπορεί να φτάσει κανένα στρατιωτικό υποβρύχιο και έτσι παρέχεται ασφάλεια στη μεταφορά του φυσικού αερίου.

Το συγκεκριμένο έργο έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές τεχνολογικές προκλήσεις λόγω του μήκους και του μεγάλου βάθους στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και της οικονομικής βιωσιμότητας, καθώς το φυσικό αέριο που θα φθάνει μέσω του αγωγού θα είναι πιο ακριβό από αυτό που προσφέρει η Ρωσία, με κόστος έως 6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όμως, αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για εξασφάλιση της στρατηγικής σημασίας διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και μείωση της εξάρτησης από τη Μόσχα.

Προχωράμε
Οι Υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού EastMed στη Μεσόγειο, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η Κύπρος, τόσο ως χώρα διέλευσης όσο και ως παραγωγός φυσικού αερίου, έχει πολλά να κερδίσει από τη συμμετοχή της σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. «Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό μπορεί πραγματικά να επιδείξει τις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου, για τη δημιουργία ενός άλλου διαδρόμου στις ευρωπαϊκές αγορές», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε τη σημασία του αγωγού, όχι μόνο για τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου αλλά την εξασφάλιση και την ασφάλεια του εφοδιασμού.

«Ως χώρα διέλευσης και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, προφανώς η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαφοροποίησης», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. «Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του σχεδίου θα χρειαστούν την πλήρη υποστήριξη των Υπουργών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι «αυτή η συνάντηση σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αυτή είναι η αρχή της υπέροχης φιλίας μας, μεταξύ των τεσσάρων χωρών της Μεσογείου, Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας» δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς. Περιγράφοντας το έργο ως «κορυφαία προτεραιότητα για τις τέσσερεις χώρες», ο Ισραηλινός Υπουργός δήλωσε ότι οι εταίροι αποφάσισαν σήμερα να δώσουν εντολή στους γενικούς διευθυντές τους για αλληλοενημέρωση κάθε 60 ημέρες, με στόχο τη διαμόρφωση ενός τετραμερούς μνημονίου συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2017.

Συζητώντας την ανάγκη της Ιταλίας για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και τη δημιουργία ενός ασφαλούς εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Carlo Calenda είπε ότι ο αγωγός είναι ένα έργο προτεραιότητας για την Ιταλία. «Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό στις επόμενες δεκαετίες μπορεί να είναι ένας πραγματικός πυλώνας της ενεργειακής στρατηγικές μας», είπε και συμπλήρωσε ότι «τώρα πρέπει να επιταχυνθεί το έργο, για να γίνει πραγματικότητα».

Τόνισε, ακόμη, ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Σικελία τον Μάιο, τα σχέδια του αγωγού θα παρουσιαστούν ως «ξεκάθαρο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την προσφορά στην Ευρώπη και την Ιταλία».

Κλείνει το μάτι η ΕΕ
«Είναι ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο ως Κομισιόν στηρίζουμε ξεκάθαρα, καθώς θα έχει υψηλή αξία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της παροχής και τον στόχο της διαφοροποίησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια Miguel Arias Canete.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε, ακόμη, ότι πιστεύει πως το έργο «θα πληροί όλες τις σχετικές προϋποθέσεις», προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρηματοοικονομική δέσμευση. «Στηρίζουμε το έργο στην Ανατολική Μεσόγειο και προσβλέπουμε στην ταχεία ολοκλήρωση της φάσης της μελέτης», είπε.

Αν και αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί ακόμη να κάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ο Canete εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι τα σχέδια αυτά θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Κομισιόν και πιθανότατα θα λάβει περαιτέρω οικονομική υποστήριξη για τη συνέχιση της έρευνας.

Επειδή ο αγωγός θεωρείται έργου Κοινού Ενδιαφέροντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδότησε μελέτη σκοπιμότητας του έργου, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία ανάπτυξης υποδομών φυσικού αερίου IGI Poseidon, την κοινοπραξία μεταξύ της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ.

Η IGI Poseidon έχει ήδη δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ για τη μελέτη του έργου, με την ελπίδα ότι η τελική επενδυτική απόφαση μπορεί να επιτευχθεί έως το 2020, σύμφωνα με τον CEO της IGI Poseidon Elio Ruggeri. Ο Ruggeri είπε, ακόμη, ότι «το άνοιγμα μιας νέας διαδρομής προσθέτει αξιοπιστία του εφοδιασμού στην ιταλική και ευρωπαϊκή αγορά».
Πρόσθεσε, δε, ότι, αν και η IGI Poseidon είναι ανοιχτή σε νέους εταίρους, η εταιρεία παραμένει ο κύριος επενδυτής του έργου μέχρι να λάβει χώρα η τελική επενδυτική απόφαση.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το Ταμείο Υδρογονανθράκων
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ολοκλήρωσε την κατ' άρθρον συζήτηση για το νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Στη χθεσινή συνεδρία, παρουσιάστηκαν οι νέες διατυπώσεις που ενσωμάτωσε στο κείμενο των κανονισμών το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα για τη διαχείριση των εσόδων του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων που δημιουργείται δυνάμει του νόμου.

Σύμφωνα με το νέο άρθρο, οι εισροές του Ταμείου θα αναπροσαρμόζονται με βάση: τα έξοδα της Δημοκρατίας και της Εταιρείας που σχετίζονται άμεσα με τις επενδυτικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, τα έξοδα της Δημοκρατίας και της εταιρείας που σχετίζονται άμεσα με την εμπορία και την πώληση των υδρογονανθράκων και τα οποιαδήποτε άλλα έξοδα της Δημοκρατίας και της εταιρείας που σχετίζονται άμεσα με τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι το κόμμα θα καταθέσει τροπολογία στο εδάφιο που αφορά τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, ώστε να ισχύει μόνο για μια φορά. Αυτό ζήτησε και ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης

Το συγκεκριμένο εδάφιο προνοεί πως όταν το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ, τότε το 50% των εσόδων του ταμείου χρησιμοποιείται για μείωση του δημοσίου χρέους και το υπόλοιπο θα κατατίθεται στα αποθεματικά του Ταμείου. Επίσης, όταν το δημόσιο χρέος είναι μικρότερο του 80% του ΑΕΠ και μεγαλύτερο του 60%, τότε ποσοστό μέχρι 25% των εσόδων του ταμείου χρησιμοποιείται για μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ δεν κατατίθενται έσοδα του ταμείου όταν το δημόσιο χρέος είναι κατώτερο από το 60% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα