Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου-Γαλλίας στην Εκπαιδευτική Συνεργασία

Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαιδευτικής, Γλωσσικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την χρονική περίοδο 2021-25.


Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, η υπογραφή έγινε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Παρίσι, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού

και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου και συγκεκριμένα κατά την συνάντησή του την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, με τον Γάλλο Υπουργό Εθνικής Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του «για τις πρόσφατες αποφάσεις αναφορικά με την διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, όπως είναι η επαναφορά της γαλλικής γλώσσας ως δεύτερης υποχρεωτικής σύγχρονης γλώσσας, στα τελευταία δύο χρόνια της Λυκειακής Εκπαίδευσης και η ένταξη της πιστοποίησης της γαλλικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέσω των εξετάσεων DELF στη σχολική τους εκδοχή».

Επίσης, «ανέλυσε τις προτεραιότητες της Κύπρου στα ζητήματα της εκπαίδευσης, όπως αποτυπώνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στις καλές πρακτικές της Κύπρου στα θέματα της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη».

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη διοργάνωση από την Κύπρο της 9ης Υπουργικής Συνόδου της UNECE με θέμα «Περιβάλλον για την Ευρώπη» τον Οκτώβριο του 2022 και κάλεσε τον Γάλλο Υπουργό όπως συμμετάσχει.

Συνεχάρη και τον Γάλλο ομόλογό του «για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, για την διοργάνωση του συνεδρίου για τις γλώσσες και τις κουλτούρες της αρχαιότητας, με την οποία αναδεικνύεται η αξία της εκμάθησης των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών».

Τέλος, ο κ. Προδρόμου, σημείωσε τη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, «να δώσει συνέχεια στην πρωτοβουλία αυτή, με τη διοργάνωση αντίστοιχου συνεδρίου στην Κύπρο εν ευθέτω χρόνω».

Από την πλευρά του ο κ. Μπλανκέρ, «ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για τις προτεραιότητες της επικείμενης Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης».

Συγκεκριμένα, «αναφέρθηκε στην έμφαση που θα δοθεί από τη Γαλλική Προεδρία στο ζήτημα των επενδύσεων στην εκπαίδευση, στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών του 21ου αιώνα και στον ρόλο της νεολαίας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα