Μνημόσυνο για τους πεσόντες του 70 Τάγματος Μηχανικού ΕΦ στις 6 Αυγούστου 1974

Μνημόσυνο για τους πεσόντες της μάχης στις 6 Αυγούστου του 1974, του 70 Τάγματος Μηχανικού της Εθνικής Φρουράς, τελέστηκε σήμερα, με την Άννα Αριστοτέλους, Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, να διαμηνύει ότι χρέος απέναντι στους πεσόντες είναι η διακρίβωση της τύχης όσων συναγωνιστών τους ακόμα αγνοούνται.

«Αναπέμπουμε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων μας. Αυτών των οποίων τα ίχνη χάθηκαν μέσα στον συρφετό του πολέμου, στα πεδία των μαχών. Και διαβεβαιώνουμε ότι οι προσπάθειές μας, παρά

τις δυσκολίες και τα προσκόμματα, θα συνεχιστούν μέχρι τέλους. Μέχρι την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας και την λύτρωση των οικογενειών τους, οι οποίες ζουν με τον πόνο, την οδύνη και τα αναπάντητα ερωτήματα. Σε αυτό τον στόχο επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας», ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο της η κ. Αριστοτέλους.

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες αυτές, και θα εξακολουθήσει να συνδράμει με όλα τα μέσα για την διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων μας».

Η ίδια, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στις μέρες που οδήγησαν στην μοιραία μάχη, ανέφερε ότι το 70 Τάγμα Μηχανικού διατάχθηκε στις 5 Αυγούστου 1974 σε νέα αποστολή ναρκοθέτησης της περιοχής Λαπήθου – Καραβά προς παρεμπόδιση της τουρκικής προέλασης και οι άνδρες του Μηχανικού, στρατεύσιμοι και έφεδροι, που στο σύνολο δεν ξεπερνούσαν τους 55, προχώρησαν σε ναρκοθέτηση μιας περιοχής της Λαπήθου προς τις παρυφές του βουνού.

Πρόσθεσε ότι τα χαράματα της 6ης Αυγούστου ξεκίνησε η επιχείρηση των τουρκικών στρατευμάτων, με μια μεραρχία που αριθμούσε  14.000 άνδρες και οι άνδρες του 70 Τάγματος Μηχανικού βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εντός της Λαπήθου.

«Σε περιοχές της Λαπήθου εντοπίστηκαν τα λείψανα 16 παλληκαριών του Τάγματος. Ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στις οικογένειές τους τα οστά του έφεδρου Χρίστου Τζιαμά, του έφεδρου Κυριάκου Γιάννου, του έφεδρου Αγαθάγγελου Αγγελή, του έφεδρου Γιάννη Ζουβάνη, του έφεδρου Χαράλαμπου Καμπούρη, του έφεδρου Χαράλαμπου Σεργίου, του στρατιώτη Σάββα Αποστολίδη, του στρατιώτη Ανδρέα Πουλλαίδη, του στρατιώτη Γεώργιου Αντωνιάδη, του στρατιώτη Βρυωνή Μονιάτη, του δεκανέα Αδάμου Αδάμου, του δεκανέα Βασίλη Γεωργιάδη, του λοχία Ελευθέριου Κωνσταντίνου, του λοχία Ευάγγελου Ευαγγέλου, του ανθυπολοχαγού Μάριου Φυσεντζίδη, του ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Παπαπαύλου», ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 15 συναγωνιστών τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα