Μογκερίνι: Αλληλεγγύη σε Κύπρο για τουρκικές δηλώσεις για ΑΟΖ

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 σε σχέση με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπενθύμισε τo 54ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας και εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις τουρκικές δηλώσεις αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της συνάντησης.

Μιλώντας

στην ίδια διάσκεψη, όπου συμμετείχε τόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές ενδεχόμενης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε επιπλέον την ετοιμότητα και την διαθεσιμότητα της ΕΕ να υποβοηθήσει την διαδικασία, όταν ο ΟΗΕ κρίνει πως μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου.

Συγκεκριμένα, η κ. Μογκερίνι δήλωσε: "Τέλος, επαναλάβαμε την θέση μας σχετικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις από την Τουρκία σε σχέση με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου".

Συμπλήρωσε ότι: "συζητήσαμε επίσης την προοπτική για την μελλοντική ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και επαναλάβαμε από την πλευρά μας την πλήρη διαθεσιμότητα και την προθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνοδεύσει και να υποστηρίξει με κάθε χρήσιμο τρόπο αυτές τις συνομιλίες, όποτε τα ΗΕ θα τις θεωρήσουν έτοιμες προς επανεκκίνηση".

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, "η ΕΕ επανέλαβε επίσης την θέση της για τις σχέσεις καλής γειτονίας, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, και εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της για τις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τις προγραμματισμένες δραστηριότητές της στον τομέα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης".

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, "η ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου και υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλει στην διαδικασία και σε μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και το κεκτημένο της ΕΕ".

Ακολούθως, και σε ό,τι αφορά τη γενικότερη αποτύπωση της κατάστασης στην Τουρκία, το ανακοινωθέν του Συμβουλίου αναφέρει πως: "η ΕΕ υπογράμμισε ότι η δηλωμένη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις και υπενθύμισε ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου του 2018 αναφέρεται ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Η ΕΕ επανέλαβε τις ανησυχίες της σχετικά με τις συνεχιζόμενες και βαθιά ανησυχητικές καθυστερήσεις στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και την επιδείνωση της ανεξαρτησίας και της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ εξέφρασε την προσδοκία της από την Τουρκία να διασφαλίσει ότι τα σχέδιά της για τη δικαστική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ΕΕ εξέφρασε επίσης την λύπη της για την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στην κοινωνία των πολιτών, όπως καταδείχθηκε από το κατηγορητήριο εναντίον δεκαέξι σημαντικών ακτιβιστών στα τέλη Φεβρουαρίου και δήλωσε τις ανησυχίες της σχετικά με τον ταχύτατα συρρικνούμενο χώρο της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως εν όψει των εκτεταμένων συλλήψεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, απαγόρευση διαδηλώσεων και άλλων τύπων συγκεντρώσεων. Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αναστρέψει επειγόντως όλα τα μέτρα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην δικαστική ανεξαρτησία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Η ΕΕ καταδίκασε αμέσως και κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η ΕΕ υπογράμμισε επίσης τη σημασία ενός συστήματος αποζημίωσης για όσους αδικαιολόγητα επηρεάζονται από την ευρεία κλίμακα και τη συλλογική φύση των μέτρων που λαμβάνονται μετά από αυτήν.

Η ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας για την φιλοξενία και την αντιμετώπιση των αναγκών περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και υπογράμμισε ότι η συνεχής εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και παραμένει ζωτικής σημασίας προκειμένου να τεθεί τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Χαιρέτισε τον συνεκτικό και τακτικό πολιτικό διάλογο ΕΕ-Τουρκίας, ο οποίος επιτρέπει την περαιτέρω αναθεώρηση ευρέος φάσματος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως όσον αφορά την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη και την κατάσταση στον Κόλπο. Η ΕΕ υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη στην ευρύτερη περιοχή και ότι ο ενισχυμένος διάλογος, η συνεργασία και η ευθυγράμμιση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι καίριας σημασίας.

Το ανακοινωθέν του Συμβουλίου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ και η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι ισχυροί. Σημειώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, η ΕΕ τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα γνωστά τρωτά σημεία για τη δημιουργία σταθερών οικονομικών και νομισματικών συνθηκών. Με την αναθεώρηση των σχέσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης και της Τελωνειακής Ένωσης, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει ότι η υφιστάμενη Τελωνειακή Ένωση θα λειτουργεί χωρίς διακρίσεις έναντι όλων των κρατών μελών.

"Η ΕΕ υπενθύμισε επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου του 2018, σύμφωνα με τα οποία δεν προβλέπονται περαιτέρω εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας", αναφέρεται.

Η ΕΕ υποσχέθηκε, επίσης, την συνεχή στήριξή της στην Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι όλες οι αντιτρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να σέβονται τις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Η ΕΕ προέτρεψε έντονα την επιστροφή σε μια αξιόπιστη και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική επίλυση της κατάστασης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, βασιζόμενη σε πραγματικό διάλογο που οδηγεί σε βιώσιμη πολιτική λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα