Μογκερίνι: Μετά την απόφαση για Τουρκία, ακολουθούν τεχνικές λεπτομέρειες

Η πολιτική απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και εταιρειών σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ελήφθη σήμερα και η τεχνική νομική προετοιμασία για τη λήψη των στοχευμένων μέτρων, όπως και οι προτάσεις για το ποια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ακολουθήσουν, διευκρίνισε σήμερα η Υπάτη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, επεξηγώντας την απόφαση του έλαβαν οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ,

σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Η κ. Μογκερίνι, παρομοίως εξήγησε ότι η απόφαση περί τερματισμού εξαγωγών όπλων θα υλοποιηθεί από τα Κράτη Μέλη στο πλαίσιο των εσωτερικών τους νομικών διαδικασιών. Η Ύπατη Εκπρόσωπος, ευχαρίστησε τους Υπουργούς για την βούλησή τους να καταλήξουν σε αποφάσεις σήμερα, σχολιάζοντας ότι η ίδια δεν περίμενε να εκδοθούν σήμερα συμπεράσματα. Η Υπάτη Εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε των συμπερασμάτων λέγοντας ότι έχουν μεγάλη σαφήνεια και τόνισε ότι η νομική οδός που επιλέχθηκε για την υλοποίηση του εμπάργκο όπλων, ελήφθη για λόγους ταχύτητας εφαρμογής και για να μην υπάρξουν νομικές επιπλοκές σε σχέση με τις υποχρεώσεις ορισμένων Κρατών Μελών από την συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η Φ. Μογκερίνι ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ εφαρμόζει σε κοινοτικό επίπεδο διαδικασία εμπάργκο, μόνο σε υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η νομική ιδιαιτερότητα της συμμετοχής της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος εξήγησε στον Τύπο στο Λουξεμβούργο ότι η ΕΕ δεν είναι στρατιωτικός παίκτης και πως "ήδη υπάρχουν πολλοί στρατοί στη Συρία". Σημείωσε δε ότι η ΕΕ επιμένει πως η λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι μόνο πολιτική και όχι στρατιωτική, "ο δρόμος δεν είναι ο πόλεμος, αλλά να υποστηρίζουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ", όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας όμως ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας έγινε επί του εδάφους, με την συμμετοχή και ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Σημείωσε ακόμα ότι οι άλλοι διεθνείς παίκτες δεν ήταν τόσο ξεκάθαροι και τόσο συντονισμένοι όπως η ΕΕ από την πρώτη στιγμή και επεσήμανε πως η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πως όλοι πλέον της υποδεικνύουν να σταματήσει την επιχείρησή της στην Συρία. Τέλος, υπενθύμισε ότι η ΕΕ δεν έχει σκοπό να μπει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, με την οποία η επιδίωξή της είναι να έχει αποτελεσματικές συνεργασίες, συνεχίζει να την βλέπει ως εταίρο στη περιοχή, όμως "αυτό που έκανε αυτή την φορά ήταν λάθος", όπως δήλωσε.

Σε σχέση με το αν τα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά και θα φέρουν ή όχι αποτέλεσμα, τόνισε ότι αφενός η ΕΕ θα το εξετάσει, αφετέρου οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβουλίου θα εξετάσουν την εξέλιξη της κατάστασης, και ξεκαθάρισε ότι "πρόσθετα μέτρα μπορούν πάντα να ληφθούν, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο."

Keywords
Τυχαία Θέματα