Μόλις 1969 επιστροφές μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

Στοιχεία για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, όπου καταγράφεται ότι από τον Μάρτιο του 2016 έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόνο 1.969 επιστροφές μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και πως συνολικά περισσότερα από 25.700 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί και πάνω από 31.500 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί.

Αναλυτικά η Κομισιόν διαπιστώνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017, η ΕΕ εξακολούθησε να εντείνει

τη στήριξή της για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα ,στην Τουρκία η ΕΕ βαδίζει σταθερά προς τη συμβασιοποίηση των 3 δισ. EUR στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες έως το τέλος του 2017. Η Κομισιόν αναφέρει ότι από τον Οκτώβριο, ένα εκατομμύριο από τους πλέον ευάλωτους Σύριους πρόσφυγες λαμβάνουν πλέον μηνιαίες ηλεκτρονικές μεταφορές μετρητών.

Επιπλέον σημειώνει ότι δύο έτη μετά την έναρξη λειτουργίας του, το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική αυξάνει τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα, στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και τη διαχείριση της μετανάστευσης στις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίσεις διαφορετικού χαρακτήρα και με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί προγράμματα ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν αυξημένη έμφαση έχει δοθεί στη βελτίωση των συχνά άθλιων συνθηκών με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι μετανάστες στη Λιβύη, σε στενή συνεργασία με την UNHCR, τη UNICEF και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Στα στοιχεία της Κομισιόν αναφέρεται ότι σχεδόν 4.000 μετανάστες και περισσότερες από 2.000 εκτοπισμένες οικογένειες από τη Λιβύη έλαβαν ιατρική περίθαλψη και βασική υποστήριξη, ενώ παρέχεται ιατρική βοήθεια και υποστήριξη σε περισσότερους από 14.000 μετανάστες στα κέντρα κράτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιόητα η Κομισιόν, το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική υποστηρίζει το έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και των αρχών του Νίγηρα για τη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην έρημο: το 2017 περισσότεροι από 1.100 μετανάστες οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος μετά την εγκατάλειψή τους από διακινητές.

Επιπλέον, καταγράφεται ότι περισσότεροι από 15.000 μετανάστες, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 10.000 από τη Λιβύη, έχουν ήδη επωφεληθεί από την υποβοηθούμενη οικειοθελή επιστροφή, και είναι σε εξέλιξη σχέδια για να ενταθεί η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, με στόχο να βοηθηθούν περισσότεροι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από τη Λιβύη.

Με τα 13 μέσα που έχουν αναπτυχθεί, με τις επιχειρήσεις της ΕΕ «Τρίτων» και «Σοφία», συνεχίστηκε η υποστήριξη των δράσεων των κρατών μελών στη θάλασσα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και τη σύλληψη υπόπτων διακινητών και λαθρεμπόρων. Στον Νίγηρα, η στήριξη της ΕΕ προς τις αρχές της χώρας είχε ως αποτέλεσμα τη διεκπεραίωση 70 υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, 65 συλλήψεις και 37 φυλακίσεις.

Σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και στήριξη της ΕΕ στους πρόσφυγες και τις χώρες υποδοχής, η έκθεση της Κομισιόν καταγράφει ότι το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της ΕΕ που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία και οι επανεγκαταστάσεις στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό.

Υπολογίζεται ότι συνολικά περισσότερα από 25.700 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί από την έναρξη των προγραμμάτων. Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή δρομολόγησε νέο πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση τουλάχιστον 50.000 από τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, ιδίως κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, έως τον Οκτώβριο του 2019. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί περισσότερες από 34.400 δεσμεύσεις από 16 κράτη μέλη, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μετά από δύο χρόνια και ενώ απομένει ακόμα να μετεγκατασταθούν μόνο περίπου 750 άτομα στην Ελλάδα και 3.100 στην Ιταλία, το πρόγραμμα της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση φτάνει με επιτυχία στο τέλος του.Πάνω από 31.500 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα.

Καταγράφει για μια ακόμη φορά δε ότι "ενώ σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν τηρήσει τις νομικές υποχρεώσεις τους, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσουν τις αιτιάσεις που περιλαμβάνονται στην αιτιολογημένη γνώμη που εξέδωσε η Κομισιόν τον Ιούλιο — ως εκ τούτου, οι διαδικασίες επί παραβάσει εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη".

Όσον αφορά την επανεγκατάσταση, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τουλάχιστον 50.000 θέσεις, προκειμένου να αρχίσει ο σχεδιασμός συγκεκριμένων διαδικασιών επανεγκατάστασης, μεταξύ άλλων η στήριξη του μηχανισμού αναγκαστικής εκκένωσης από τη Λιβύη σε συνεργασία με την UNHCR, και να εγκρίνουν τις τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες για το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία, που οριστικοποιήθηκαν από την Κομισιόν και την Τουρκία.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι σήμερα το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων κατέληξε σε συμφωνία για τη διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο της επανεγκατάστασης.

Σε ότι αφορά τέλος, την επιστροφή και την επανεισδοχή μεταναστών, η Κομισιόν καταγράφει ότι μετά τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τις τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες για την επιστροφή με το Μπαγκλαντές τον Σεπτέμβριο, σημειώθηκε πρόοδος σε ένα βασικό στοιχείο της προσέγγισης της ΕΕ για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης.

Τα κράτη μέλη καλούνται δε να συλλέγουν και να παρέχουν καλύτερα στοιχεία για τις επιστροφές, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών και των περιπτώσεων στις οποίες θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Αναφέρεται δε ότι στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, "οι ελληνικές αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παρέχουν επαρκείς πόρους, ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση αποτελεσματικών επιστροφών στην Τουρκία και να υλοποιηθεί αυτό το βασικό στοιχείο της δήλωσης".

Σημειώνεται ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να επιδιώκει δομημένη πρακτική συνεργασίας με άλλες χώρες καίριας σημασίας στο πλαίσιο της νέας αυτής προσέγγισης. Η συνεργασία με την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Σενεγάλη και το Μαλί θα ενισχυθούν, και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τη Νιγηρία και την Τυνησία σχετικά με την επανεισδοχή πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, αναφέρει η Κομισιόν.

Επιπλέον μέχρι τον Νοέμβριο θα προταθούν νέα επιχειρησιακά μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο οποίος θα χρησιμεύει ως σημείο επαφής για την επιστροφή σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υποστηριχθούν τα κράτη μέλη στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Βεβαίως η Κομισιόν δεν παραλείπει να ζητήσει ακόμη από τα Κράτη Μέλη να αυξήσουν τις οικονομικές τους συνεισφορές, προκειμένου το Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική να εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη στα προγράμματα, ιδίως στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα