Μόνο έτσι θα δικαιούνται ΓεΣΥ οι Τουρκοκύπριοι (vid)

Οι Τουρκοκύπριοι θα δικαιούνται να συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) μόνο εάν διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Αντρέα Κωνσταντίνου.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΟΕΒ για την Υγεία και τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Μιχαηλίδης του ΟΕΒ εξέφρασε επιφυλάξεις και διαφωνίες για τον σχεδιασμό του

ΓεΣΥ και τη λειτουργικότητά του.

Καθοριστική η περίοδο που διανύουμε, λέει ο Υπουργός Υγείας

Καθοριστική χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου την περίοδο που διανύουμε στον τομέα της Υγείας, προσθέτοντας ότι «οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν ποτέ, βρίσκονται προ των πυλών».

Μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση της ΟΕΒ με θέμα «Υγεία και Επιχειρήσεις», στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Υπουργός σημείωσε ότι με την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), αλλά και την ολική μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας με μια σειρά άλλων ενεργειών, όπως είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, επιδιώκουμε και την ολοκληρωτική αλλαγή στην καθημερινότητα των ασθενών μας.

Αναφέρθηκε παράλληλα στη συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ, λέγοντας ότι θα έχει καταλυτικό ρόλο στην ορθή εφαρμογή του Σχεδίου και στη βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, οι διάφορες φάσεις της διαδικασίας για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ήδη υλοποιούνται και άλλες δρομολογούνται. «Μέσα από τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στόχος είναι η διοικητική και οικονομική αυτονομία των νοσηλευτηρίων μας, που θα τα αναβαθμίσει και θα τα καταστήσει ανταγωνιστικούς οργανισμούς σε περιβάλλον ΓεΣΥ» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, στόχος είναι να διασφαλίσουμε την καθολικότητα και την ισότητα στην πρόσβαση του συστήματος. Συνέχισε, λέγοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια όσον αφορά στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, ενώ είπε ότι ο διαχωρισμός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προκαλεί διακρίσεις ανάμεσα στους ασθενείς.

«Με τη συνεργασία των δύο τομέων, όλοι οι Κύπριοι πάσχοντες θα έχουν ίση πρόσβαση, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, την ηλικία τους και τη σοβαρότητα της ασθένειάς τους», είπε ο κ. Ιωάννου.

Σημείωσε ότι η καθολικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη και η ισότητα ως βασικά χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ επιτρέπουν σε όλους τους Κύπριους να λαμβάνουν υγειονομικές υπηρεσίες, γεγονός που είναι προς το συμφέρον όλων των ασθενών, αλλά κυρίως των χρόνιων, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για την ιατρική τους ασφάλιση.

Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τους Κανονισμούς που διέπουν τις εισφορές στο ταμείο του ΟΑΥ οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, οι αυτοεργοδοτούμενοι και το κράτος θα καταβάλλουν ετησίως το ποσό που θα τους αναλογεί για κάλυψη των αναγκών του νέου συστήματος. Από το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα καλύπτονται και όλες οι υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού που δεν διαθέτουν εισοδήματα, όπως οι άνεργοι ή τα παιδιά, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός απευθύνθηκε και στον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών, που είναι μέλος της ΟΕΒ. «Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ θα έχει καταλυτικό ρόλο στην ορθή εφαρμογή του Σχεδίου και στη βιωσιμότητά του. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, βρισκόμαστε σε συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητά τους ως μονάδες» είπε.

Ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις ανησυχίες των μελών του ΠΑΣΙΝ και σε επικοινωνία μαζί τους εργάζεται για εξεύρεση λύσεων που θα καθησυχάσουν τους προβληματισμούς τους και να μπορούν να λειτουργούν ομαλά σε περιβάλλον ΓεΣΥ για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΙΝ για την υπεύθυνη στάση που διατηρούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η εισαγωγή του ΓεΣΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική παροχή της κυπριακής πολιτείας προς τους πολίτες, «ισάξια αν όχι σημαντικότερη του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων».

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας είπε ότι «η ΟΕΒ έχει εκφράσει με ειλικρίνεια επιφυλάξεις και διαφωνίες για τον σχεδιασμό και τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ το οποίο θέλουμε να είναι λειτουργικό, ποιοτικό και οικονομικά βιώσιμο».

«Συνεχίζουμε να διατηρούμε τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες μας, αλλά με την ίδια ειλικρίνεια και υπευθυνότητα θα εργαστούμε για να λειτουργήσει το σύστημα στη βάση των υφιστάμενων σχεδιασμών», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί με επιτυχία και αυτό είναι ένα στοίχημα που δεν μπορούμε χάσουμε.

Ανέφερε παράλληλα ότι η εισαγωγή του ΓεΣΥ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον τρόπο που θα λειτουργήσει το σύστημα, τις υπηρεσίες υγείας που θα καλύπτει, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, τον τρόπο καταβολής εισφορών και άλλες παραμέτρους, ενώ δημιουργούνται απορίες και σε σχέση με το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, τον ρόλο της και τα σχέδια ασφάλισης υγείας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η εκδήλωση της ΟΕΒ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 5ης συνάντησης του Δικτύου Επαγγελματιών στον Τομέα Εργασιακών Σχέσεων και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, με τον κ. Μιχαηλίδη να λέει ότι έχει καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς των επαγγελματιών του κλάδου.

«Δεδομένου ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η πρώτη φάση υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας, θεωρώ πως δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε πιο κατάλληλη θεματολογία από τη σημερινή» είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, στόχος είναι να παρουσιαστούν κάποιες καλές πρακτικές σε σχέση με την απασχόληση ατόμων με χρόνιες παθήσεις και από την άλλη να γίνει ενημέρωση για το επερχόμενο σύστημα υγείας.

Sigmalive/ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόνο, ΓεΣΥ, Τουρκοκύπριοι,mono, gesy, tourkokyprioi