Μόνο ιδιωτικές εισφορές στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Την απόσυρση του τροποποιητικού νομοσχεδίου για τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, του οποίου προεδρεύει η Πρώτη Κυρία, ζήτησε η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο διαλαμβάνει την απάλειψη του εδαφίου 2 του άρθρου 4 του νόμου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η οικονομική ενίσχυση του Φορέα από τα πλεονάσματα που έχουν προκύψει στη φοιτητική χορηγία του Υπουργείου Παιδείας. Ο αρχικός νόμος προνοεί ότι ο Φορέας χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιωτικές εισφορές.

Όπως

ανέφερε η Γενική Λογίστρια του κράτους, Ρέα Γεωργίου, η πενταμελής επιτροπή του Φορέα, ήδη έλαβε 914 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 355 και αφορούν την καταβολή διδάκτρων συνολικού ύψους €550.789. Διευκρίνισε ότι όλες οι παροχές αφορούν στην καταβολή διδάκτρων είτε την στέγαση ενός δυσπραγούντα φοιτητή και δεν καταβάλλονται στον αιτητή, αλλά απευθείας στο πανεπιστήμιο ή στον ιδιοκτήτη της φοιτητικής εστίας όπου θα διαμένει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Γεωργίου είπε πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα δημοσιογραφική διάσκεψη για την εξαγγελία της ιστοσελίδας του Φορέα, όπου θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων έχουν παραχωρήσει δωρεές.

Ωστόσο, ο Γενικός Ελεγκτής με σημείωμά του προς την Επιτροπή κατέθεσε σειρά επιφυλάξεων αναφορικά με την προτεινόμενη τροποποίηση.

Εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Άκης Χατζηϊωσήφ ανέφερε μιλώντας ενώπιον της επιτροπής πως αν εγκριθεί η τροποποίηση, αυτό θα σημαίνει ότι ο Φορέας θα δίνει κατά χάριν χορηγίες σε άτομα που έχουν ήδη δεχθεί βοήθεια, βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Υπενθύμισε δε πως κατά χάριν χορηγίες υπάρχουν σχετικές γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως όταν υπάρχει φοιτητική χορηγία δεν μπορεί να υπάρξει επιπρόσθετη κατά χάριν χορηγία. «Με ποιο κριτήριο θα δοθεί» η επιπλέον χορηγία, διερωτήθηκε.

«Αν το κράτος έχει περισσότερους πόρους, τότε αυτή να περιληφθεί στα πλαίσια της φοιτητικής χορηγίας», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μίλησε μεν για αλλαγή πλεύσης εκ μέρους της Κυβέρνησης, για την οποία το κυβερνών κόμμα παρά τις επιφυλάξεις του θα κάνει την υπέρβαση, όπως είπε.

Επικαλούμενος το κλίμα στην Επιτροπή ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου διότι, όπως είπε, αν αυτό οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας θα πάρει «μόνο την ψήφο υπέρβασης».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο που, όπως είπε, επιφέρει ποιοτική και ουσιαστική αλλαγή και επέκρινε την Κυβέρνηση για υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κονδύλια, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως είπε, ανέρχονται σε €10 εκατομμύρια.

«Αν επιμένει και δεν το αποσύρει εμείς θα το καταψηφίσουμε», κατέληξε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως το Ταμείο δεν θα πρέπει να χαθεί σε κομματικές αντιπαραθέσεις και ζήτησε να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης δυσπραγούντων φοιτητών, το οποίο να χρηματοδοτηθεί από τα πλεονάσματα του Υπουργείου Παιδείας.

Και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε την απόσυρση του τροποποιητικού νομοσχεδίου. Σημείωσε δε ότι αν υπάρχει περίσσευμα στη φοιτητική χορηγία να διατεθεί μέσα από το ίδρυμα κρατικών χορηγιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα