Μούδουρος: Ποιος ο ρόλος του Κυπριακού στις τουρκικές εκλογές (vid)

Για το πολιτικό τοπίο λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου στην Τουρκία μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Τουρκολόγος, Νίκος Μούδουρος.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον για τις προεδρικές, θα έχουμε εκλογές δύο γύρους, με τα ποσοστά των

δύο υποψηφίων να είναι παρά πολύ κοντά. Οπότε θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα και στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αφού υπάρχει το διακύβευμα για αλλαγή του Συντάγματος και επιστροφή σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα ή θεμελίωση του συγκεκριμένου προεδρικού συστήματος, έτσι αναμένεται ότι θα παίξουν ένα στρατηγικό ρόλο και για το πώς θα επηρεαστεί ο δεύτερος γύρος».

Σε ερώτηση τι θα κρίνει τη ψήφο των Τούρκων πολιτών, απάντησε ότι «το κυρίαρχο ζήτημα είναι η φτώχεια των πολιτών, οι κοινωνικές ανισότητες και ανισότητες όσον αφορά τον διαμερισμό των εισοδημάτων. Σε αυτό τον τομέα έχει προβάδισμα το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εάν μιλάμε για τον Ταγίπ Ερντογάν, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με έναν ηγέτη που έχει ταυτίσει την ύπαρξη του με την εξουσία, με ένα τεράστιο κύκλο συμφερόντων που αγγίζουν πολλά μέρη της οικονομίας και της κοινωνίας άρα γι αυτό δεν είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε ότι δεν παρατηρούνται σημεία κατάρρευσης στο ΑΚΡ, παρά τη φθορά της εξουσίας, αλλά αντίθετα διατηρεί την πρώτη θέση στα εκλογικά ποσοστά, άρα την επομένη των εκλογών έστω και εάν είναι στην αντιπολίτευση, ίσως θα έχει κάποια πεδία επηρεασμού.  

Επεσήμανε ότι «το κεμαλικό κράτος ανήκει πλέον στη σφαίρα της ιστορικής ανάλυσης, έχουμε περάσει στο στάδιο της διαμόρφωσης της κρατικής αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερα μετά την επιβολή του προεδρικού συστήματος αλλά και την εμπειρία των τελευταίων 20 χρόνων. Μπορεί να μην μπορούμε να μιλήσουμε αυστηρά για το κράτος του Ερντογάν, όμως μπορούμε να μιλήσουμε για ένα κόμμα κράτος που κυβερνά την Τουρκία τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία και δεν θα είναι εύκολη καμιά ουσιαστικά αλλαγή σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ένταση μετά το αποτέλεσμα, σημείωσε ότι «ήδη έχουμε φασαρίες. Αλλά για μεγάλης έκτασης διαμαρτυρίες δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ακόμα όμως υπάρχουν δείγματα στην προεκλογική εκστρατεία».

Σε σχέση με το Κυπριακό, τουλάχιστον ως πολιτικό ζήτημα στον προεκλογικό διάλογο δεν έχει καμιά απολύτως θέση. Δεν έχει συζητηθεί. Επίσης, οι επιπτώσεις είτε αρνητικές είτε θετικές ίσως να έχουν έμμεσο χαρακτήρα. Ακόμα και στην περίπτωση αλλαγής της διακυβέρνησης, έχουμε τον σκεπτικισμό που μπορεί να αντιμετωπίζει ο Κιλιντσάρογλου σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, όμως μαζί του και εφόσον ανοίξει το ζήτημα του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, τότε μπορούν να αναπτυχθεί μια πιο ολοκληρωμένη πρωτοβουλία διεθνώς».      

Διαβάστε επίσης: Λοχίας συνελήφθη για επίθεση εναντίον Ιμάμογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα