Μουρεζάν για μείωση προενταξιακών κονδυλίων Τουρκίας

Την δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να περικόψει με ρεαλιστικό τρόπο, τα προενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία και να μη δεχθεί χρηματοδότηση του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στη χώρα αυτή με τρόπο που θα συνεπάγεται μειώσεις σε προγράμματα της ΕΕ, μετέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, και Επικεφαλής Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρουμάνος Ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεζάν.

Ο Επιφανής πολιτικός, που βολιδοσκοπείται ως πιθανός

πρωθυπουργικός υποψήφιος για τη χώρα του, σε αποκλειστική του συνέντευξη προς το ΚΥΠΕ ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ αποφάσισε να περικόψει τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας με πειστικό και φιλόδοξο τρόπο, δείχνει προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης του προσφυγικού με τα ίδια λεφτά και εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει την ευθύνες για την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στην τουρκική πλευρά.

Παρομοίως ξεκαθαρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίστηκε το ζήτημα άριστα και επεξηγεί την ομόφωνη στήριξη των ηγετών του ΕΛΚ, περιλαμβανομένης της Καγκελαρίου Μέρκελ, του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ. στην Κύπρο, όπως και την κατανόηση των ίδιων προσώπων για τις παρεμβάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου για την κατάσταση στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένου του ζητήματος των εγκλωβισμένων, στήριξη και την κατανόηση που όπως λέει, μετέφεραν στο δείπνο των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου οι Γιούνκερ και Τουσκ.

Ο Ζ.Μουρεζάν εξηγεί την σθεναρή στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκία που παρεκκλίνει από τα ευρωπαϊκά στάνταρντς και δίνει λεπτομερείς εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο το ΕΚ και η ΕΕ υλοποιούν στην πράξη την απόφαση για μείωση των κονδυλίων, μεταφέροντας τις ακριβείς πολιτικές αποφάσεις για το θέμα.

Αναλυτικά κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει το σκεπτικό των οργανισμών της ΕΕ για τα προενταξιακά κονδύλια, δήλωσε: "Είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση. Αυτό που ξέρουμε προς το παρόν και με βεβαιότητα είναι ότι η Τουρκία δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες σε σχέση με την ελευθερία της έκφρασης, το κράτος δικαίου, τη λειτουργία των ΜΚΟ, τις δημοκρατικές λειτουργίες. Γι’αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να δράσουμε με έναν τολμηρό τρόπο. Πρότεινα εκ μέρους του ΕΚ να κόψουμε τη χρηματοδότηση στην Τουρκία κατά 50 εκ. ευρώ και να βάλουμε άλλα 30 εκ. στο ψυγείο".

Παραθέτοντας το ιστορικό των συζητήσεων σημείωσε ότι "το Συμβούλιο ήταν πιο απρόθυμο και η αρχική του θέση ήταν να κοπούν κονδύλια για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις κατά μόλις 20 εκ.ευρώ και ήταν έτοιμοι να κόψουν άλλα 15 εκ.ευρώ που προορίζονταν για την οικονομική συνεργασία. Η θέση του Συμβουλίου ήταν πολύ λιγότερο φιλόδοξη. Η δική μου ήταν να κόψουμε 50 και να βάλουμε στον πάγο 30. Η λογική από πίσω ήταν πως αν η Τουρκία συνέχιζε να κινείται προς τον λάθος δρόμο τότε τα 30 στον πάγο χάνονται και μόνο αν η Τουρκία αποφάσιζε να κινηθεί με ένα αποφασιστικό τρόπο σε μια καλύτερη κατεύθυνση τα χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν διαθέσιμα. Συνεπώς έχουμε ξεκάθαρες περικοπές και πίεση προς το καθεστώς στην Άγκυρα", τόνισε ο Ζ.Μουρεζάν.

Διευκρίνισε όμως ότι "μετά όμως μεσολάβησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, που αν κανείς θέλει να είναι δίκαιος πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στο να ευθυγραμμίσει τις θέσεις των Κρατών Μελών με την πραγματικότητα. Πράγμα που σημαίνει αναγνώριση πως η κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνεται με τη μέρα. Αμέσως μετά διαπίστωσα πολύ μεγαλύτερη πολιτική ετοιμότητα τόσο από την Κομισιόν όσο και από το Συμβούλιο των Υπουργών να ακολουθήσουν την πρότασή μου και να κάνουν τολμηρές περικοπές".

Σχολιάζοντας την τελική απόφαση, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής του ΕΚ δήλωσε: "Είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να περικόψουμε τη χρηματοδότηση της Τουρκίας κατά 105 εκατομμύρια ευρώ και να βάλουμε άλλα 70 εκατομμύρια ευρώ στον πάγο. Αυτό είναι πολύ παραπάνω ακόμα και από αυτό που εγώ ήλπιζα και είναι μια πολύ πολύ καθαρή απάντηση. Το ποσό είναι αρκετά μεγάλο για να αρχίσει να προκαλεί πόνο στο καθεστώς στην Άγκυρα. Τα 70 εκ.ευρώ είναι μπλοκαρισμένα και θα γίνουν διαθέσιμα μόνο αν η Τουρκία κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και η Κομισιόν θα πρέπει να ορίσει ξεκάθαρη και στέρεη αιρεσιμότητα που αν δεν τηρηθεί τα χρήματα χάνονται".

Κληθείς να διευκρινίσει την κατανομή των περικοπών ανά τομέα πολιτικής εξηγεί: "θα θέλαμε να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, διότι αυτός είναι ο τομέας του εμπορίου, δεν θέλουμε να επηρεαστούν οι επιχειρηματίες και οι ΜΜΕ και υπάρχουν και τομείς της οικονομικής συνεργασίας που η δραστηριότητα αναπόφευκτα θα μειωθεί, αλλά δεν θέλουμε να επηρεαστεί παραπάνω. Συνεπώς μιλάμε κυρίως για τα κονδύλια που πήγαιναν στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τα κόβουμε διότι με αυτά που βλέπουμε, αν μπορεί κανείς να τις ονομάσει μεταρρυθμίσεις, σίγουρα δεν πάνε προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση".

Το ΚΥΠΕ ζήτησε από τον Ζ.Μουρεζάν, να περιγράψει και τα ποσοστά απορρόφησης των εν λόγω κονδυλίων: "απορροφούν τα κονδύλια σε όρους δεσμεύσεων, υπήρχε πάντα μια καθυστέρηση σε όρους πληρωμών, που σήμαινε ότι υπήρχαν προγράμματα που θέλαμε να χρηματοδοτήσουμε, αλλά καθυστερούσαν να τα εκταμιεύσουν. Τα προγράμματα είχαν βρεθεί και υπήρχαν, αλλά μέχρι να υλοποιηθούν υπήρχε πάντα μια καθυστέρηση. Στο τέλος δεν μπορούσαν να πληρωθούν τα πάντα. Σε επίπεδο δεσμεύσεων όμως προγράμματα υπήρχαν".

Ερωτηθείς για το αν και κατά πόσο τα κονδύλια της Τουρκίας θα αναπροσανατολιστούν προς άλλες κατευθύνσεις στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αλλάξει ρότα τόνισε: "το μήνυμα που στέλνουμε πια είναι πως σε όρου εξωτερικής πολιτικής, οι προτεραιότητες μας είναι αλλού, σε χώρες που θέλουν να έρθουν κοντά στην Ευρώπη και φυσικά χώρες που βοηθάν την ΕΕ και αυτές είναι οι χώρες της ανατολικής γειτονίας, τα δυτικά Βαλκάνια και οι χώρες τη νότιας γειτονίας".

Απαντώντας στους φόβους που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί για την πιθανότητα η κυβέρνηση στην Τουρκία να λάβει τα ίδια χρήματα με άλλο τρόπο, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό τονίζει κατηγορηματικά: "η κυβέρνηση στην Άγκυρα θα λάβει λιγότερα χρήματα, η κατάσταση επιδεινώνεται. Από την άλλη όμως είχαμε μια συμφωνία για το προσφυγικό, που είχε χρήματα τα οποία δεν προορίζονταν για την κυβέρνηση στην Άγκυρα, χρήματα που πήγαιναν σε προγράμματα, σε ΜΚΟ, μέσω του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του, στους πρόσφυγες από τη Συρία, σε ανθρώπους που τα χρειάζονται και κάλυπταν τις βασικές τους ανάγκες, στέγη, τροφή, υγεία, εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Αυτή η συμφωνία λήγει στο τέλος της χρονιάς. Πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για το αν η συμφωνία θα συνεχιστεί ή όχι."

Κληθείς να διευκρινίσει τον τελικό χρόνο των αποφάσεων αναφέρει: "η απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί. Αναμένω όμως να ληφθεί κάποια στιγμή το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους, μόλις η ΕΕ είναι έτοιμη να αποφασίσει πολιτικά. Πιστεύω ότι η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες πρέπει να συνεχιστεί, διότι ανεξαρτήτως του τι μας χωρίζει από το σημερινό καθεστώς στην Άγκυρα, αυτή η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και ο αριθμός των προσφύγων που καταφτάνουν από την Μέση Ανατολή μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά. Το Συμβούλιο θα λάβει την απόφαση και θα δώσει εντολή στην Κομισιόν να πράξει τα απαραίτητα. Η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει και από που θα έρθουν τα λεφτά. Την τελευταία φορά που συμφωνήσαμε 1 δις βρέθηκε από τον προϋπολογισμό και 2 δις από τα Κράτη Μέλη".

Το ΚΥΠΕ ρώτησε τον Ζ.Μουρεζάν να περιγράψει την επικείμενη θέση του ΕΚ, όταν θα τεθεί το ερώτημα: "η θέση του Κοινοβουλίου, όταν θα μας τεθεί το ερώτημα είναι η εξής: από την αρχή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έπρεπε να υλοποιήσουμε πολλές δράσεις που δεν είχαν προβλεφθεί κατά τον σχεδιασμό του, μεταξύ τους το EFSI, την επέκτασή του, το Ταμείο για την Αφρική, το Ταμείο για τη Τουρκία, την τρομοκρατία και την κυβερνοασφάλεια. Όταν η Κομισιόν θα φέρει την πρότασή της στο ΕΚ, η θέση μας σας λέω από τώρα ότι θα είναι πως το ποσό που θα προέλθει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα είναι πολύ περιορισμένο. Και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός έκανε ήδη πολλά που δεν ήταν προβλεπόμενα από την αρχή και έχει φτάσει στα όριά του."

Διευκρίνισε δε αναλυτικά τα εξής: "σας λέω λοιπόν ότι δεν μπορούμε να κόψουμε ούτε από τους ερευνητές, ούτε από τους αγρότες, ούτε από τις ΜΜΕ, ούτε από τις υποδομές, ούτε από την ασφάλεια, ούτε από το Εrasmus. Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό στους πολίτες. Ότι δίνουμε στους μετανάστες στην Τουρκία και έχουμε λιγότερα για το εσωτερικό μας. Αν η Κομισιόν θέλει λεφτά από τον προϋπολογισμό θα ψάξουμε λεφτά που δεν θα επηρεάζει τα παραπάνω. Ακόμη δε θα δεχθούμε να επηρεαστούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι χώρε της Νότιας Γειτονίας, ο Λίβανος που έχει 1 εκ. μετανάστες και η Μολδαβία που προετοιμάζεται για ένταξη, οι χώρες της Ανατολικής Γειτονίας. Είμαστε έτοιμοι να δούμε τις επιλογές μας, αλλά όχι από τα παραπάνω. Δεν θα πάρουμε λεφτά από χώρες που σέβονται τις δεσμεύσεις τους. Η μια χώρα που δεν τις σέβεται είναι η Τουρκία", τόνισε ο Ζ.Μουρεζάν, Επικεφαλής Διαπραγματευτής του ΕΚ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το αποτέλεσμα των προσφάτων προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού, και κληθείς να απαντήσει εκ μέρους των μελών και των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ο Ζ.Μουρεζάν απαντά: "η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ότι μπορεί για την επίλυση του Κυπριακού και στηρίζει τη Κύπρο, αλλά σε τελική ανάλυση αυτό είναι ως επί το πλείστο υπόθεση των ηγετών, και πρέπει να ξέρετε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τον πλέον θετικό ρόλο στη διαδικασία. Η ΕΕ πρέπει να διευκολύνει αλλά με κανένα τρόπο να προσπαθήσει να επιβάλει λύση. Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει και πιστεύω ότι ήδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χειρίστηκε την υπόθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μακάρι να είχαμε πετύχει παραπάνω, αλλά η ευθύνη δεν είναι ούτε του Προέδρου, ούτε της ΕΕ".

Υπό την ίδια ιδιότητα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος του ΕΛΚ, έδωσε στο ΚΥΠΕ διευκρινίσεις και για το μέγεθος και το επίπεδο της στήριξη που παρείχε στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και το ίδιο το ΕΛΚ, όργανα τα οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, και για την κατάσταση των εγκλωβισμένων. Ο Ζ.Μουρεζάν απάντησε συγκεκριμένα: "Κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον Οκτώβριο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε επί μακρόν και με ένα πολύ πειστικό τρόπο για το τι συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές. Ήταν πολύ πειστικός, ενημέρωσε και έλαβε την πλήρη στήριξη των ηγετών του ΕΛΚ. Για αυτό ακριβώς βγάλαμε εκείνη την ανακοίνωση. Όταν ανακοινώνουμε κάτι εκ μέρους του ΕΛΚ αυτό σημαίνει ότι το υποστηρίζουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι ηγέτες που ήταν στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, περιλαμβανομένων των Προέδρων της Κομισιόν Γιούνκερ και του Προέδρου του Συμβουλίου Τουσκ, που έθεσαν και μετέφεραν το μήνυμα και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ζ.Μουρεζάν μίλησε στο ΚΥΠΕ μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση του προϋπολογισμού με το Συμβούλιο και την Κομισιόν, ανήμερα της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ και μια μέρα πριν την ψήφιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα