Μυρμήγκια πίνουν οξυζενέ ως φάρμακο για τους μύκητες

Υπάρχουν έντομα όπως το ευρωπαϊκό μαύρο μυρμήγκι (σσ επιστημονική ονομασία Formica fusca) που ανακαλύπτουν φάρμακα στη φύση για να αντιμετωπίσουν ασθένειες που τα απειλούν.

Το εν λόγω μυρμήγκι που ενδημεί και στην Ελλάδα καταναλώνει οξυζενέ

για να προστατευτεί από θανατηφόρες μυκητιάσεις που διαδίδονται μέσα στις ζεστές και υγρές μυρμηγκοφωλιές και μπορούν να εξολοθρεύσουν ολόκληρες αποικίες.

Μια νέα μελέτη επιστημόνων του φινλανδικού Πανεπιστημίου του Ελσίνκι δείχνει ότι ενώ το μαύρο μυρμήγκι υπό κανονικές συνθήκες αποφεύγει το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2), το γνωστό μας οξυζενέ, διότι πρόκειται για οξειδωτική, τοξική ουσία που επιβαρύνει τα κύτταρα με ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, όταν εκτίθεται σε παθογόνους μύκητες το καταναλώνει ως φάρμακο.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κατανάλωση οξυζενέ αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 20%, αναφέρουν οι εντομολόγοι στην επιθεώρηση Evolution.

«Όταν τα μυρμήγκια ακολουθούν διατροφή με επιπλέον ελεύθερες ρίζες είναι σημαντικά πιο πιθανό να επιζήσουν μιας λοίμωξης» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Ντάλιαλ Φράιτακ.

«Επιπλέον, τα μυρμήγκια επιλέγουν τη διατροφή που περιέχει επιπλέον ελεύθερες ρίζες όταν εκτίθενται σε μύκητες, όχι όμως και όταν δεν εκτίθενται» προσθέτει.

Οι πηγές του οξυζενέ

Στη φύση, προσθέτει η μελέτη, τα μυρμήγκια μπορούν να βρουν οξυζενέ σε μισοσαπισμένες φυτικές ουσίες, σε αφίδες (μελίγκρες) και στα πτώματα άλλων εντόμων.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο πώς τα μυρμήγκια γνωρίζουν πότε πρέπει να προτιμήσουν λίγο δηλητήριο. Φαίνεται όμως ότι τα έντομα καταλαβαίνουν πότε είναι άρρωστα, αφού σε αυτή την περίπτωση συχνά εγκαταλείπουν την αποικία για να πεθάνουν μόνα τους.

Η μελέτη είναι η πρώτη που διαπιστώνει εκούσια λήψη φαρμάκων από έντομα, οι ερευνητές όμως υποψιάζονται ότι το φαινόμενο μπορεί να είναι διαδεδομένο.

Πηγή: econews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα