Ν. Κοτζιάς: Ο Π. Καμμένος είναι εθνικός συκοφάντης

Την πρόθεσή του να καταθέσει αγωγή σε βάρος του Πάνου Καμμένου μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανακοίνωσε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο «News 24/7», κατηγορώντας τον τέως Υπουργό Εθνικής 'Άμυνας ως «εθνικό συκοφάντη και ψεύτη».

Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς αποδίδει στη ΝΔ μικροκομματικά παιχνίδια αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας

ότι τηρεί στάση σοβινισμού και αναδεικνύει τις ιδέες της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το News 24/7.gr, μιλώντας για τον Π. Καμμένο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ «ψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή που προέβλεπαν λύση σύνθετης ονομασίας, τον Σεπτέμβριο ψήφισε και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και στην αρχή έλεγε ότι είμαι ο καλύτερος Υπουργός Εξωτερικών που πέρασε ποτέ. Μετά άλλαξε στάση, η ιστορία θα δείξει γιατί. Νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις τον ώθησαν προς τα εκεί».

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν έχει δει ποτέ τον κ. Σόρος και αναφερόμενος στον Π. Καμμένο τονίζει: «Αυτός ο κύριος είναι ο εθνικός συκοφάντης και ο εθνικός ψεύτης. Οι άνθρωποι που φέρνουν την ύβριν και την ασέβεια στη δημόσια ζωή υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Όσον αφορά τη ΝΔ, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η ηγεσία της «για να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια στάση ακραίου σοβινισμού, που προκαλεί πολλά προβλήματα και την ανάδειξη ιδεών της ακροδεξιάς. Έχω ικανή τη ΝΔ να μην υπερψηφίσει ούτε το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι από το 1993 ήταν στις προτάσεις της ΝΔ η σύνθετη ονομασία, η οποία έκανε τις πιο περίεργες διαπραγματεύσεις, όπως όταν δέχθηκε το «Μακεδονία» (Σκόπια) ανάμεσα στο 1992 και το 2008. Τόνισε, δε, ότι ο κ. Σαμαράς «στην πρώτη φάση δέχθηκε νέτο σκέτο Μακεδονία σε κείμενα στην τότε ΕΟΚ, μετά δεν δεχόταν καθόλου τον όρο Μακεδονία, τέλος, όταν διεκδικούσε την ηγεσία, δήλωσε ότι η σύνθετη ονομασία θα πρέπει να είναι έναντι όλων και να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα, αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Αυτό, όμως, είναι που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευσή μας».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι είναι λογικό να επηρεάζεται ο κόσμος όταν τα κόμματα «ωρύονται ότι έγινε προδοσία και τα ΜΜΕ φωνάζουν για ξεπούλημα» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μεγάλη η πλειοψηφία που αντιτίθεται στις Πρέσπες. Τα 80-20 δεν υπάρχουν. Διαμορφώνεται ρεύμα υπέρ της λύσης», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή, ανέφερε ότι είχε πει από τον Δεκέμβριο του 2017 ότι υπάρχει πλειοψηφία και πρόσθεσε: «Δεν περίμενα ότι το Ποτάμι θα έχει τέτοια αποδιοργάνωση, ούτε ότι στο ΚΙΝΑΛ δεν θα άφηναν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα. Όταν φτιάχτηκε το ΚΙΝΑΛ υπήρχε Πολιτικό Συμβούλιο που πήρε απόφαση 5-1 υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Φώφη έμεινε μόνη της και δεν σεβάστηκε την απόφαση της πλειοψηφίας. Ανάγκασε τον Σταύρο Θεοδωράκη να φύγει και διέγραψε τον Θεοχαρόπουλο. Τι σχέση έχουν αυτά με δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων; Σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, λόγω της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία, για να προστατεύονται στελέχη από διαγραφές που δεν γίνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».

Μιλώντας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του News 24/7, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι επηρεασμένος από την πολιτική συγκυρία, παρά το ότι είναι πεισμένος ότι δεν είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών», ενώ «η κ. Γεννηματά δεν έχει καταλήξει τι ακριβώς θα τον κάνει στις εκλογές. Ο κ. Θεοχαρόπουλος λέει ότι του προσφέρθηκε η θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Νόμιζα ότι αυτή η θέση θα προσφερόταν στον κ. Βενιζέλο», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Για το ΚΚΕ, ο Ν. Κοτζιάς είπε η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι επιλογή του γειτονικού λαού και ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 80% των πολιτών στη γειτονική μας χώρα θέλει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ πρέπει να θυμηθεί πώς άνοιξε το μακεδονικό ζήτημα».

Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε ότι «η υπόθεση των Πρεσπών φαίνεται ότι συμπυκνώνει τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις του πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο τέως Υπουργός δήλωσε ότι είχε προτρέψει τον κ. Τσίπρα «να πάρει πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού» και ότι «πρέπει να διαμορφωθεί μια μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Στη μία εκδοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο κορμός αυτής της παράταξης ή να γίνει κάτι άλλο χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ για να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκρότηση μετώπου δεν μπορεί να γίνει βουτώντας πρόσωπα από εδώ κι από εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του. Πρέπει να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Δεξιά, που, αν επανέλθει, θα συνδυάζει βαθύ νεοφιλελεύθερο πνεύμα με έναν στέρεο αυταρχισμό, δεν θα έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η Δεξιά άλλοτε ήταν αυταρχική, άλλοτε νεοφιλελεύθερη, ποτέ δεν συνδύασε και τα δύο, τώρα το κάνει. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ηττηθεί».

Τέλος, τόνισε ότι «η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις αρχές και τον κόσμο μας. Δεν είμαι μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής και δεν θα ήταν κομψό να μπω σήμερα. Δεν νομίζω ότι θα μου γίνει πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση στον ανασχηματισμό, αλλά, αν μου γίνει, θα απαντήσω στον πρωθυπουργό. Δεν μου λείπει το να είμαι Υπουργός. Μ’ αρέσει να γράφω, έχω μεγάλα σχέδια για συγγραφή βιβλίων», κατέληξε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα