Ν. Μούγιαρης: Να αντιγράψουμε την εβραϊκή διασπορά

Οι ομογενείς δεν είχαν υπέρμετρη αισιοδοξία για αυτή την φάση των συνομιλιών και το αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς αυτό που περιμέναν, αφού γνώριζαν πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για λύση, δήλωσε ένας από πιο δραστήριους Έλληνες ομογενείς στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Μούγιαρης. Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, πετυχημένος επιχειρηματίας από την Αθηένου, είπε πως χρόνιο αίτημά των αποδήμων είναι να οργανωθούν για να μπορέσουν να διαφωτίσουν τον κόσμο και εκεί στην Ουάσιγκτον ότι το Κυπριακό είναι θέμα

εισβολής και κατοχής. «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και κυρίως να ενημερώνεται το Κογκρέσο και η Γερουσία καθώς η Κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε.

Ελληνική vs Εβραϊκή διασπορά

Ο κ. Μούγιαρης μίλησε επίσης για τις οργανωτικές αδυναμίες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας εν συγκρίσει με την εβραϊκή. «Από παλιά εμείς οι Έλληνες της Αμερικής πιστεύαμε σε εθελοντικούς οργανισμούς και οι Εβραίοι σε επαγγελματικούς. Αν κοιτάξει κάποιος την δύναμη της εβραϊκής κοινότητας όσον αφορά τους ίδιους και το Ισραήλ βλέπουμε ότι αυτοί κατάφεραν να είναι υπερδύναμη. Παραδείγματος χάριν, η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) , που είναι μια από τις πολλές επαγγελματικές εβραϊκές οργανώσεις της Αμερικής, έχει 2500 χιλιάδες υπαλλήλους έχει 29 γραφεία στην Αμερική Βρυξέλλες, Λονδίνο κ.τ.λ. και 80 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό. Αυτή η οργάνωση είναι 100 ετών αλλά αν συγκρίνουμε την αντίστοιχη ελληνική που είναι επίσης 100 ετών, την ΑHEPA, αυτή έχει ένα γραφείο και 7 υπαλλήλους με άγνωστο προϋπολογισμό. Αυτό δείχνει την διαφορά με μια εθελοντική οργάνωση και μιας οργάνωσης που διοικείται από επαγγελματίες. Πέραν του ΑJC υπάρχουν και άλλες τόσες οργανώσεις εβραϊκές που λειτουργούν σε επαγγελματική βάση».

Να γίνουμε επαγγελματίες

«Αν καταλάβουμε τι είναι εκείνο που έχουν πετύχει οι εβραίοι, σαν κοινότητα στις ΗΠΑ και με ποιο τρόπο, και τι πετύχαμε εμείς, θα δούμε πως πρέπει άμεσα να βάλουμε επαγγελματίες να λειτουργούν τα κοινά, χρησιμοποιώντας και τους εθελοντές για βοήθεια. Αυτό που τώρα προσπαθούμε είναι να ιδρύσουμε ένα επαγγελματικό Iνστιτούτο για να έχουμε φωνή στην Ουάσινγκτον και τις διάφορες άλλες πολιτείες για να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την Ελληνική κοινότητα για να γίνει και αυτή μια σημαντική δύναμη στις ΗΠΑ», είπε επισημαίνοντας πως αυτό δεν μπορεί όμως να γίνει χωρίς χρήματα.
«Κάθε εβραϊκή εταιρεία και κάθε εβραίος, είναι πολύ γενναιόδωροι για τα δικά τους ζητήματα και το Ισραήλ. Είχα κάποτε έναν πελάτη που έδινε το 10% των κερδών του για τα κοινά. Εμείς τι κάνουμε; Εγώ θα ήθελα να δω και τους δικούς μας απόδημους να δίνουν χρήματα αλλά και οι πλούσιοι της Κύπρου. Οι πλούσιοι εδώ στην Κύπρο έχουν κερδίσει πολλά λεφτά. Αυτοί πρέπει να βοηθήσουν την διασπορά να δυναμώσει με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν τον Ελληνισμό γενικά. », είπε προσθέτοντας Πρέπει να αντιγράψουμε τους εβραίους, αυτό δεν είναι κάτι κακό. Απλά βλέπεις μια επιτυχία και θέλει να την αντιγράψεις και να γίνεις και καλύτερος.


Δυσαρέσκεια ΉΠΑ με Ερντογάν


Ερωτηθείς για την άποψη της παρούσας Αμερικανικής Κυβέρνησης για την Τουρκία , είπε πως υπάρχει δυσαρέσκεια ειδικά με τον Ερντογάν και τους μπράβους του που χτύπησαν πρόσφατα ειρηνικούς διαδηλωτές. «Με την στάση της Τουρκίας επίσης ενάντια στο ισλαμικό κράτος, κατάλαβαν ποια είναι η πραγμαιτκή τουρκία. Δυστυχώς όμως η πολιτική μιας υπερδύναμης δεν αλλάζει τόσο γρήγορα και θα χρειαστεί καιρός για να υπάρξει το αποτέλεσμα που ευελπιστούμε», είπε.

Κόμμα μας η Κύπρος.

Κληθείς να δώσει την δική του εντύπωση από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο του συνεδρίου αποδήμων, «Εμείς σαν απόδημοι είμαστε εντελώς ακομμάτιστοι. Κόμμα μας είναι η Κύπρος. Εμάς, ως απόδημους, μας στεναχωρούν οι διαφωνίες για το εθνικό θέμα. Εϊναι πολύ λυπηρό να ακούς αρχηγό κόμματος να κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι αυτός ευθύνεται για την αποτυχία των συνομιλιών. Αυτό είναι ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα όταν η πατρίδα σου είναι υπό κατοχή. ΄Πρέπει όλα τα κόμματα να αποφασίσουν ότι ένας είναι ο αγώνας, ο αγώνας για απελευθέρωση για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα