Να ακυρωθούν οι στρεβλώσεις/αγκυλώσεις στους Ημικρατικούς Οργανισμούς

Εκτός  από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς που κληρονομήσαμε από την αποικιακή κυβέρνηση, όπως την ΣΥΤΑ, την ΑΗΚ, το ΡΙΚ, λίγα χρόνια μετά την ανεξαρτησία, η κυβέρνηση αποφάσισε, κλάδοι που ήταν κάτω από Υπουργεία, π.χ., λιμάνια , τουρισμός, αθλητισμός, να φύγουν  από την δυσκίνητη κρατική μηχανή και να γίνουν ανεξάρτητοι Ημικρατικοί Οργανισμοί, με Διοικητικό Συμβούλιο με όλες τις εξουσίες. Προς τούτο ιδρύθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αρχή Λιμένων, ο Κυπριακός Οργανισμός

Τουρισμού, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και αργότερα η Αρχή Ανάπτυξης  Ανθρώπινου Οργανισμού κλπ.

Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου, με αποφάσεις τόσο των εκάστοτε κυβερνήσεων όσο και της Βουλής, οι Ημικρατικοί οργανισμοί  από  ευέλικτοι και ανεξάρτητοι οργανισμοί μετατράπηκαν σε δυσκίνητοι οργανισμοί,  με χρονοβόρες διαδικασίες, και ανίσχυροι να ανταποκριθούν στο λόγο της ίδρυσης τους. Παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά. Θα αναφέρω μερικά:

Το  Διοικητικό  Συμβούλιο της ΑνΑΔ,  του οποίου προεδρεύω τα τελευταία 9 χρόνια, μετά από διαβούλευση με τις Συντεχνίες του προσωπικού και εκ των προτέρων έγκριση του Τμήματος Διοίκησης της Κυβέρνησης, προχώρησε στην υιοθέτηση νέων σχεδίων υπηρεσίας,  και την εισαγωγή της εναλλαξιμότητας. Αυτό, υποτίθεται ότι είναι και ο στόχος της ίδιας της κυβέρνησης  και της Βουλής, γιατί συμβάλλει στην αξιοποίηση του προσωπικού και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Όμως χρειάστηκαν πάνω από δυόμιση χρόνια για να γίνει αυτή η αλλαγή

Επιπρόσθετα, ενώ υπάρχει για κάθε οργανισμό εγκριμένο από την κυβέρνηση και τη Βουλή οργανόγραμμα όταν κενωθεί μια θέση είτε λόγω αφυπηρέτησης ή παραίτησης υπαλλήλου για να συμπληρωθεί η θέση αυτή χρειάζεται μια διαδικασία που πολλές φορές ξεπερνά τα δύο χρόνια. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, στην ΑνΑΔ, με εγκεκριμένο από την κυβέρνηση και τη Βουλή οργανόγραμμα, που προνοεί 95 μόνιμους υπαλλήλους, υπάρχουν  σήμερα 23 κενές θέσεις, σχεδόν 25%  επί του συνόλου. 

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των στρεβλώσεων/αγκυλώσεων που με αποφάσεις τόσο των εκάστοτε κυβερνήσεων όσο και της Βουλής, μετέτρεψαν τους Ημικρατικούς Οργανισμούς από ευέλικτους σε πιο δυσκίνητους από την κρατική μηχανή.

Όπως ανέφερα και στη κοπή της βασιλόπιττας του προσωπικού, τον περασμένο Ιανουάριο, στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας,  αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να καταργηθούν για να γίνουν ξανά οι Ημικρατικοί  Οργανισμοί  ευέλικτοι και να ανταποκρίνονται έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους που ήταν και ο κύριος λόγος της ίδρυσης τους. Ο έλεγχος είναι αναγκαίος, καλοδεχούμενος, όμως  αυτός δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία τους.

*Τέως  Γενικός  Γραμματέας της ΣΕΚ  - Πρόεδρος Δ. Σ. της ΑνΑΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ημικρατικούς Οργανισμούς,imikratikous organismous