Να αναδείξουμε τις αρχαιότητές μας, είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού

Το μήνυμα πως τις αρχαιότητες μας πρέπει να τις προστατέψουμε, να τις αναδείξουμε και να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος του τόπου μας έστειλε η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου στο πλαίσιο επίσκεψης της στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου συνοδευόμενη από την Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού Εμμανουέλλα Λαμπριανίδου.

Η επίσκεψη της Υφυπουργού Πολιτισμού όπως αναφέρθηκε στους δημοσιογράφους, αποτελεί μέρος

σειράς επισκέψεων της που στόχο έχουν να παρακολουθήσει τα εν εξελίξει θέματα στα σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσεία, αλλά και πινακοθήκες.

Είναι ένας κύκλος επαφών, τόσο με επιτόπιο προσωπικό σε όλες τις επαρχίες, αλλά και με πολιτιστικούς φορείς, για ανταλλαγή απόψεων που αφορούν τις ανάγκες, εισηγήσεις και την επιτόπου συζήτηση προβλημάτων.

Σε δηλώσεις της η κ. Κασσιανίδου ανέφερε πως η επίσκεψη περιλάμβανε την συνάντηση της με τον Υπεύθυνο της συντήρησης του Αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Πάφου Λευτέρη Χαραλάμπους.

Είπε ότι είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει την ομάδα του Getty Conservation Institute που επισκέπτεται τον Αρχαιολογικό χώρο της Πάφου για σκοπούς συντήρησης και που εδώ και πέντε χρόνια συνεργάζεται με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την λειτουργία του Διαχειριστικού Σχεδίου του Αρχαιολογικού χώρου της Πάφου ο οποίος είναι, όπως είπε, και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού, πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έγινε και ο σχεδιασμός των στεγάστρων.

Η Δρ Κασσιανίδου ανέφερε πως τα ψηφιδωτά είναι πολύ ευαίσθητες αρχαιότητες και αποτελούν τα πιο σημαντικά μνημεία που έχουμε.

Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου σημείωσε πως έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και χρειάζεται προστασία.

Επεσήμανε επίσης πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ κάποια εξ αυτών είναι καλυμμένα αλλά επειδή η επιθυμία τους είναι να είναι προσιτά στον κόσμο έχει γίνει αυτή η μελέτη για τα στέγαστρα.

Πρόσθεσε επίσης πως «έχει γίνει διεθνής διαγωνισμός με την χορηγία του Getty Conservation Institute, εκείνοι είναι που έδωσαν την χρηματοδότηση, την κέρδισε ένας Άγγλος αρχιτέκτονας και τώρα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συμφωνίας που είχαμε με το Getty Conservation Institute, και είμαστε στην φάση που θα συζητήσουμε την δεύτερη φάση που είναι η υλοποίηση των στεγάστρων», εκφράζοντας  παράλληλα την ελπίδα όπως και η δεύτερη φάση γίνει με την χρηματοδότηση του σημαντικού αυτού ιδρύματος από την Αμερική. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της η Δρ Κασσιανίδου μαζί με την ΓΔ του Υφυπουργείου Πολιτισμού συζήτησαν με το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων με στόχο να εξετάσουν τα θέματα της διαχείρισης του χώρου αλλά και τα εργασιακά θέματα.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως «στους επισκέπτες της Κύπρου δεν προσφέρουμε μόνο τις παραλίες μας αλλά και τον πολιτισμό μας, προσθέτοντας πως για αυτό πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να τον δούμε και να τον προστατέψουμε».

Όπως ανέφερε στην Υφυπουργό Πολιτισμού ο υπεύθυνος της συντήρησης του Αρχαιολογικού Χώρου της Κάτω Πάφου Λευτέρης Χαραλάμπους, το καλοκαίρι οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου ανέρχονται στους 5.000 ημερησίως.

Eρωτηθείς για την έναρξη του έργου των στεγάστρων η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως θα πάρει λίγο χρόνο γιατί τώρα είναι η φάση η οποία πρέπει να σχεδιαστεί σε λεπτομέρειες το έργο.

Έχει είπε, «κερδηθεί ο διαγωνισμός, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί το έργο και στη συνέχεια θα πρέπει να ανοιχτούν προσφορές» προσθέτοντας πως «θα πάρει κάποιο χρόνο, αλλά στόχος τουλάχιστον δικός μου είναι αυτό να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται με τις διαδικασίες που έχει το Κράτος», προσθέτοντας ότι «βέβαια και αυτό παίρνει χρόνο».

Επεσήμανε επίσης πως ο  Αρχαιολογικός χώρος της Πάφου πέρασε από διάφορες τέτοιες ασκήσεις, δηλαδή, όπως εξήγησε,  έχουν γίνει και παλαιότερα και διαχωριστικά σχέδια και δεν υλοποιήθηκαν τελικά. Στόχος μας τώρα είναι, σημείωσε, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων να τελειώσουν, και να γίνουν αυτά τα στέγαστρα.

Η Δρ Κασσιανίδου ύστερα και από την ενημέρωση που έτυχε από τον κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως ο χώρος είναι πάρα πολύ μεγάλος για αυτό και χρειάζονται περισσότεροι αρχαιοφύλακες, περισσότερες καθαρίστριες για τους χώρους υγιεινής, αλλά και περισσότερη πληροφόρηση για τον κόσμο που επισκέπτεται, ώστε να καταλαβαίνει τι βλέπει.

Πρόσθεσε ωστόσο πως έχουν τοποθετηθεί  σε διάφορα σημεία του Αρχαιολογικού χώρου, πινακίδες, σχέδια, περίφραξη και κάμερες ασφαλείας σημειώνοντας πως αυτά μπορούν να αναβαθμιστούν.  

Εξάλλου η Γενική Διευθύντρια Εμμανουέλα Λαμπριανίδου σε δηλώσεις της σχετικά με την επίσκεψη στην Λέμπα ανέφερε πως «είμαστε στη φάση να αναπτύξουμε το διαχειριστικό σχέδιο, δηλαδή να αναθέσουμε ρόλους, να συνεννοηθούμε και να έρθουμε σε συνεννόηση σε συμφωνία με την κόρη του Στας Παράσχους που έχει το κολέγιο εκεί, ούτως ώστε να μετατρέψουν το χώρο σε ένα χώρο όπου μαθητές και φοιτητές θα μπορούν να έχουν κοινές εμπειρίες για την ανάπτυξη της πολιτιστικής Παιδείας αλλά και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας».

Νομίζω είπε, ότι αυτό ήταν και το όνειρο του Στας Παράσχου και η έμπνευση όλων των Υπουργών που πέρασαν, περιλαμβανομένου του αείμνηστου Άκη Κλεάνθους που ξεκίνησαν αυτό το έργο.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε Παλαιοχριστιανική Βασιλική Χρυσοπολίτισσας, το Πολιτιστικό Χωριό της Λέμπας, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα