«Να επανεξεταστεί ο αριθμός αποφοίτων πανεπιστημίων»

Η Κύπρος θα πρέπει να επανεξετάσει την παραδοσιακή της θέση αναφορικά με τον υψηλό αριθμό αποφοίτων πανεπιστημίων με θεωρητική κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη χρόνια ανεργία αλλά και την ανεργία γενικότερα, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ότι μεγάλος αριθμός αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ανέκαθεν έδιναν στην Κύπρο

συγκριτικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου από το βήμα του Nicosia Economic Congress.

Όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, «οι περισσότεροι απόφοιτοι μας δυστυχώς δεν έχουν διασύνδεση με την αγορά εργασίας, έχουν θεωρητική φοίτηση χωρίς πρακτική εξάσκηση».

«Αυτός ήταν και ο λόγος που τα προηγούμενα τρία χρόνια υπήρχε μια τάση με προγράμματα επιδότησης της απόκτησης επαγγελματικής πείρας που υλοποιούνταν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού», είπε, προσθέτοντας ότι η επιλογή κλάδων φοίτησης σε πανεπιστήμια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας τα νέα δεδομένα των αναγκών της οικονομίας.

Για την ανεργία στους νέους, ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να γίνει πιο ελκυστική με προσανατολισμό των νέων μας σε πιο τεχνικά επαγγέλματα. Δυστυχώς οι νέοι μας προτιμούσαν να πάνε στο τεχνικό επίπεδο παρά στο θεωρητικό.

Ο κ. Αλεξάνδρου παρέθεσε στοιχεία που καταδεικνύουν την «εμφανή και ουσιαστική ανάκαμψη» στην αγορά εργασίας της Κύπρου.

Το ποσοστό απασχόλησης από 67,6% που ήταν το 2014 ανήλθε στο 70,7% το 2017 με τους εργαζόμενους να αυξάνονται σε 378.721 άτομα, που αντιστοιχεί σε αύξηση 16.000 ατόμων από το 2014.

Το ποσοστό ανεργίας είχε κορυφωθεί στο 16.1% το 2014 και στο τέλος του 2017 υποχώρησε στο 11%.

Στους πρώτους τρεις μήνες του 2018, είπε ο κ. Αλεξάνδρου, η ανεργία υποχώρησε περίπου στο 9% και πιστεύουμε ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της τουριστικής περιόδου.

Όσον αφορά την ανεργία στους νέους, την οποία χαρακτήρισε ως μια από τις πιο κρίσιμες κατηγορίες, ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως υποχώρησε από το 36% το 2014 στο 24,7% στο τέλος του 2017 ή για 8.878 πρόσωπα της ηλικιακής κατηγορίας 15 με 24 ετών.

Η μακροχρόνια ανεργία από 7,7% το 2014 υποχώρησε στο 4,5% ή για περίπου 19.000 πρόσωπα (άνεργοι πάνω από 12 μήνες) στο τέλος του 2017.

Παραμένουν οι διαφορές εργοδοτών και συντεχνιών

Οι παρεμβάσεις που έγιναν από τις οργανώσεις των εργοδοτών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατέδειξαν για άλλη μια αφορά τις αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετά θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας.

Ο ΓΓ ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέδειξε τη σημασία των συλλογικών συμβάσεων, σημειώνοντας ότι εκεί όπου υπήρχαν συμφωνημένες συμβάσεις η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας κατά τα χρόνια της κρίσης ήταν πιο ήπια. Οι συλλογικές συμβάσεις, είπε, αποτελούν βασικό άξονα της άρσης των μισθολογικών ανισοτήτων.

Η ΣΕΚ, είπε, επιθυμεί τη νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης μίλησε για ένα μηχανισμό που διευρύνει την κοινωνικό αδικία και ανισότητα λόγω του φόβου και της ανασφάλειας των εργαζομένων «και σε τελική ανάλυση της ανατροπής του συσχετισμού δύναμης μεταξύ εργοδοτουμένων και εργοδοτών, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στο Μεσαίωνα».

Ζήτησε αλλαγή φιλοσοφίας στην ανάπτυξη, στο ρόλο του κράτους, το οποίο πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη. «Ο συσχετισμός δυνάμεων που έχει ανατραπεί υπέρ των εργοδοτών με παρεμβάσεις από την Πολιτεία με την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων», είπε.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, προειδοποίησε πως η ανάπτυξη της οικονομίας είναι ικανοποιητική αλλά έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει προτού καταταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα.

«Κύριος στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και αύξηση της απασχόλησης και της μισθολογικής ανάκαμψης αλλά στα πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων», είπε, ζητώντας εκ νέου ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Σημείωσε πως είναι απαραίτητη η εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες λόγω της απροθυμίας Κυπρίων για συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Και ο Χρίστος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος της ΟΕΒ, είπε πως αν και η Ομοσπονδία επιδιώκει την εργοδότηση Κυπρίων, αν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να εργοδοτηθούν και άτομα από τρίτες χώρες.

Ζήτησε όπως αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας, ζήτησε πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, μονιμοποίηση του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα