«Να τελειώνουμε με τις εγγυήσεις »

Σε πενταμερή διάσκεψη επιθυμεί να επιλυθούν τα επεμβατικά δικαιώματα ο Τσαβούσοβλου
Έγγραφο για φόρμουλα ασφαλείας, το οποίο προβλέπει συνεργασία της Κύπρου με τις δυο εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά χωρίς κανένα παρεμβατικό δικαίωμα, ετοίμασε ο Κοτζιάς

Εκτενές έγγραφο αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας στο Κυπριακό, το οποίο έχει υπ' όψιν της και συμμερίζεται και η κυπριακή κυβέρνηση, έχει ετοιμάσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Ελλάδας,

ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως η Αθήνα έχει λόγο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και ότι ο ίδιος, από την πρώτη φορά που μετέβη στις ΗΠΑ υπό τη νέα του ιδιότητα τον Απρίλιο του 2015, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να τελειώσουμε με το σύστημα των εγγυήσεων, γιατί είναι αναχρονιστικές.

«Γίνεται μια προσπάθεια από τους Ελληνοκυπρίους και από εμάς για τη διαμόρφωση ενός συστήματος συνεργασίας και φιλίας, το οποίο να αφορά τη συνεργασία της Κύπρου με τις δυο, πρώην θα έλεγα πλέον, εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά χωρίς κανένα παρεμβατικό δικαίωμα από πλευράς τους», αναφέρει. Ως προς την Τουρκία, δηλώνει ότι σε αυτό το σημείο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της ωρίμανσης της σκέψης της.

Όπως τονίζει, έχει συζητήσει το θέμα πολλές φορές με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου χωρίς να συμφωνήσουν, αλλά δηλώνει ότι κατά την τελευταία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, συμφωνήθηκε να συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα περαιτέρω.

Μεθοδολογία αποχώρησης στρατευμάτων
Συνεχίζοντας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν. Είναι ολοφάνερο και από πρακτικής άποψης, είπε, ότι δεν μπορούν να φύγουν σε μια ημέρα.

«Αυτό, όμως, που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Κύπρου -και σε αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη τη δική μας- είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του στρατού να έχει ετοιμαστεί να αποχωρήσει την επόμενη ημέρα, διότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν άμεσα κέρδη από την ενοποίηση και εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν έχουν εξασφαλισθεί τα αντίστοιχα για τους Ελληνοκυπρίους, και τα αντίστοιχα σε αυτό είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η επιστροφή εδαφών και οι συμφωνίες που θα υπάρξουν στις εσωτερικές πτυχές.

Άρα το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων πρέπει να φύγει άμεσα και μετά θα υπάρξει μια διαδικασία αποχώρησης, που θα είναι σε λελογισμένο χρόνο και θα έχει ημερομηνία λήξης». Προσθέτει ότι δεν θα παραμείνει ούτε μικρός αριθμός στρατιωτών στο νησί και ότι το πόσοι θα μείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και πόσο χρόνο είναι κάτι που το διαπραγματεύεται η κυπριακή κυβέρνηση. Τονίζει όμως ότι η βασική σκέψη είναι να φύγει το μεγαλύτερο κομμάτι την πρώτη μέρα και οι υπόλοιποι να αποχωρήσουν σε ένα χρονικό διάστημα που να αποδεικνύει ότι δεν παραμένει ο κατοχικός στρατός στην Κύπρο.

Η στάση των ΗΠΑ
Ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις εξελίξεις αυτές, ο Ν. Κοτζιάς επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί θα ήταν ικανοποιημένοι εάν τελείωνε η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω του Κυπριακού. Αυτό τους ενδιαφέρει πρωτίστως. Το δεύτερο είναι να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση στο θέμα. Στο αμερικανικό κατεστημένο και τη διοίκηση υπάρχουν διάφορες θετικές απόψεις για το Κυπριακό, αλλά και άλλες όχι θετικές, οι οποίες απαντώνται καταλλήλως.

Οι τριμερείς συνεργασίες
Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά ήταν περιορισμένη και ότι υπάρχει δίαυλος συνεννόησης ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Όπως επίσης και ότι οι εκπρόσωποι των εβραϊκών οργανώσεων που συνάντησε δεν του έθεσαν θέμα για την τριμερή συνεργασία με την Παλαιστίνη. Επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να διαμορφώσουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε, μαζί με την Κύπρο, τις τριμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τώρα την Παλαιστίνη, δηλαδή με όλους τους παίκτες της περιοχής, άρα είμαστε φορέας συνεννόησης και συνεργασίας με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απειλές για τελευταία ευκαιρία
Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαβαντίς» πως πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε, μάλιστα, πως αυτή είναι η τελευταία διαπραγματευτική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή λύσης από κανέναν στην Κύπρο.

Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι στην τριμερή συνάντηση που είχαν χθες οι Αναστασιάδης-Ακιντζί με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οδικός χάρτης θα ξεκαθάριζε λίγο παραπάνω. Για το σύστημα των εγγυήσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται ανεπίσημα, επειδή αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να συζητήσουν επισήμως.

«Αλλά είναι ωφέλιμος αυτού του είδους ο διάλογος, για να γνωρίζουμε ποια είναι η στάση τους και ποια θα είναι. Άλλωστε και στο νησί οι δύο ηγέτες συζητούν με τον ίδιο τρόπο αυτό το θέμα. Αυτό κατ' εμένα είναι πολύ υγιές. Αλλά μετά θα πρέπει επισήμως να το συζητήσουμε αυτό το θέμα σε πενταμερές σχήμα. Πρέπει να παρατηρηθούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών. Εμείς ποτέ δεν λέμε ότι για μας είναι σημαντικές οι ανησυχίες μόνο των Τ/κ. Λέμε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών. Εμείς δεν σκεφτόμαστε εγωιστικά σε αυτό το θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα