«Ναι» Ελβετών για κλιματική ουδετερότητα και αύξηση ελάχιστου εταιρικού φόρου

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι στήριξαν κυβερνητικό νομοσχέδιο που οδηγεί τη χώρα στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern.

Περίπου το 58,7% των ψηφοφόρων ενέκριναν τον προτεινόμενο κλιματικό νόμο, ενώ περίπου το 80% των ψηφοφόρων υπερψήφισαν την υιοθέτηση του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για πολυεθνικές εταιρείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε το Tamedia media group, αμέσως μετά το κλείσιμο

των καλπών.

Ακτιβιστές για το κλίμα ζήτησαν ώθηση προς μια ολοκληρωτική απαγόρευση πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2050, την ώρα που η Ελβετία εισάγει τα τρία τέταρτα της ζήτησης ενέργειας με εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση προτίμησε να στηρίξει την «πρωτοβουλία για τους παγετώνες», προτείνοντας μια αντιπρόταση που αποκλείει μια καθολική απαγόρευση και υιοθετεί άλλα στοιχεία. Το νομοσχέδιο δεσμεύεται για οικονομική στήριξη ύψους δύο δισ. ελβετικών φράγκων ($2,2 δισ.) σε μια δεκαετία για την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης με αέριο ή πετρέλαιο με φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, καθώς και την ώθηση των επιχειρήσεων προς την πράσινη καινοτομία.

Όλα τα σημαντικότερα κόμματα της χώρας υποστήριξαν το νομοσχέδιο εκτός από το SVP, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του δημοψηφίσματος.

Ο Πρόεδρος του SVP Μάρκο Κιέζα έκανε λόγο για «ουτοπικό όραμα», λέγοντας ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα αυξήσει το κόστος της ενέργειας κατά 400 δισ. φράγκα ενώ δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στο κλίμα παγκοσμίως.

Εξάλλου, η Κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα έτσι ώστε η Ελβετία να προσχωρήσει στη διεθνή συμφωνία που προωθήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) για θέσπιση ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή 15% σε πολυεθνικές εταιρείες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι το 73% των Ελβετών στήριζαν το σχέδιο, το οποίο θα επιβάλλει φορολογία 15% σε όλες τις πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα και έχουν κύκλο συναλλαγών πέραν των 750 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα, πολλά από τα συνολικά 26 κοντόνια της χώρας επέβαλλαν φορολογικούς συντελεστές που συγκαταλέγονταν στους χαμηλότερους του κόσμου, με το αιτιολογικό ότι αυτό απαιτείτο για την προσέλκυση επιχειρήσεων, εν μέσω των υψηλών μισθών και του ψηλού κόστους εγκατάστασης στη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Πακιστάν: Δέκα συλλήψεις για διακίνηση ανθρώπων μετά το ναυάγιο στην Πύλο

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα